Göbeklitepe'de yeni dünyaya yolculuk

TAKİP ET

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe'de Tarihin Sıfır Noktasından Tarihin Dönüm Noktasına temalı 'Yapay Zeka ve Tarım 5.0 ' ve Yeni Dünya'ya Yolculuk Metaverse' paneli gerçekleşti.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan 12 bin yıllık Göbeklitepe’de ilk tarımın yapıldığı buğdayın evcilleştirildiği Şanlıurfa’da Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliğinin desteği ile Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından Tarihin Sıfır Noktasından Tarihin Dönüm Noktasına temalı “Yapay Zeka ve Tarım 5.0 “ ve Yeni Dünya’ya Yolculuk Metaverse” paneli düzenlendi.

Göbeklitepe’de düzenlenen “Yapay Zeka ve Tarım 5.0 “ ve Yeni Dünya’ya Yolculuk Metaverse” konulu panele Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başkanı Ali Taha Koç, Yapay Zeka Politikaları Derneği Zafer Küçükşabanoğlu, Akademisyenler, Tarım ve yapay zeka uzmanları ile davetliler ile ziyaretçiler katıldı.

TARIMDA YAPAY ZEKA İLE VERİM ARTACAK
“Yapay Zeka ve Tarım 5.0” ve Yeni Dünya’ya Yolculuk Metaverse” panelinden konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Tarihin sıfır noktasında teknolojiyi konuştuk, tarım 5.0 konuştuk. Metaverse konuştuk. Türkiye artık teknoloji üreten bir ülke, Türkiye 2008’de ilk Turksat 3A uydusunu attı, 2014’te 4A’yı 2015’te 5B’yi geçen sene 5A ve 5B’yi artık Türkiye uzayda da var olan bir ülke bugün konuştuğumuz konuda Metaverse başka bir alem başka bir uzay ve inşallah Urfa’daki gençlerimiz çok genç bir nüfusa sahibiz gençlerimiz bu konuda farkındalığı artıracak ve metaverse aleminde arık var olacağız. Yapay zeka teknolojileri çok büyük bir potansiyele sahip hem verimliliği arttırıyor aynı zamanda maliyetleri düşürüyor. Buda kazan kazan gibi bir teknoloji. Tarımda yapay zekayı kullandığımız zaman hem topraklarımızı verimli hale getireceğiz hem rekolte artacak hem de vatandaşlarımız çiftçilerimiz rahat bir hayatı sürdürme sansı ele geçirmiş olacak. Dronlarla takipten tutunda yapay zekâyla su, ilaç ve gübrenin belirlenmesine kadar her şeyi bir robotun yaptığını düşünün siz evinizde oturup bir tablet üzerinde çiftçilik yapabileceksiniz ve rekolteniz artacak bu kazan kazan bir teknoloji. İnşallah Urfa’dan başlayarak yapay zeka tarımda her yerde kullanılacak” dedi

“GÖBEKLİTEPE YAPAY ZEKADA GÜNÜMÜZÜN DÖNÜM NOKTASI”
Yapay Zeka Politikaları Derneği Zafer Küçükşabanoğlu:” Bizler yapay zeka politikaları ailesi olarak Şanlıurfa’da olmaktan çok utluyuz. Tarihin sıfır noktasında ve muhteşem bir yerde tarihin sıfır noktası yapay zekada tarihin dönüm noktası o yüzden bir yapay zeka noktasında toplumun bilgilendirilmesi için farkındalığın arttırılması için 81 ile programlar yapmaya karar verdik ve ilkini de çok özel bir yer olan tarihin sıfır noktasında yapmak istedik çünkü Göbeklitepe tarihin sıfır noktası yapay zekada artık günümüzün dönüm noktası o yüzden bu özel alanda bir konsept oluşturarak hem tarımı konuştuk hemde metaverse konuştuk. İlk toplantıyı burada yaptık çok güzel dönüşler aldık ilk dakikadan umarım bu toplantılarımız diğer illerimizde de devam edecek ve aynı tepkiyi almayı düşünüyoruz. Taş devri taşlar değiştiği için değil anlayış değiştiği için bitti. Yeni dünyada yeni kuşakları dijital dönüşümü çok iyi anlamamız. Dijital dönüşüm deyinde artık dünyada iki kavram var bir yapak zeka iki metaverse, yapay zeka tarım başta olmak üzere eğitim, enerji, dış politika her konuyu derinde etkileyecek metavers’de öyle ilk başta yapay zeka konusunda toplumumuzun bilgi birikimin arttırmamız gerekiyor. Metavers’te de öyle şimdi siz Şanlıurfa halkının yapay zekanın tarımı nasıl etkileyeceğini bilirse bu kullanırsak buda ekonomik kazanç sağlayacak ama bilmezse teknolojik dönüşümleri takip etmezse bundan bir kazanç sağlayamayacak. Metavers’te öyle toplumumuzda metaverse bilirse fırsatlarından yararlanacak ama bilmezse yararlanamayacak. Yapay zeka ekonomisi 2030 yılında 15.7 trilyon dolar bir ekonomik hacim yaratıyor. Metaverse ekonomisine baktığınız zaman 2030 yılına kadar 13 trilyon dolar ekonomik hacim yaratıyor. İkisini topladığınız zaman 29 trilyon dolar Türkiye nasıl ikon ekonomiye girecek yapay zekayı bilerek girecek metaverse bilerek girecek.” İfadelerini kullandı.

Tarımın İlk tohumlarının atıldığı, yabani buğdayın evcilleştirildiği Şanlıurfa’da gerçekleştirilen “Yapay Zeka ve Tarım 5.0 “ ve Yeni Dünya’ya Yolculuk Metaverse” panelinde destek veren ve konuşmacı olarak katılanlara Göbeklitepe steli’nin olduğu plaket verildi.

Abdulkadir Çelikcan-Necmettin Yaşarsoy / Urfa Değişim

UNESCO Dünya Mirası listesi Yapay Zeka ve Tarım 5.0