Göbeklitepe Yılına özgü eserler görücüye çıktı

TAKİP ET

Ebru Sanatının sadece kağıt üzerine değil, çeşitli materyaller üzerine işlendiği eserler Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonunda görücüye çıktı. Ebru sanatının günlük hayatta da kullanılabileceği sanat eserleri oldukça ilgi görüyor.

Ebru sanatını sadece kağıt üzerine işlemekle yetinmeyen ve farklı yöntemlerle ebrunun kalıplaşmış sınırlarını aşan Ebru Sanatı Eğitmeni Mehmet Alper Çiftçi, ebruyu işlediği çeşitli materyalleri Göbeklitepe Yılına hazırladı. Ahşaptan seramiğe, keçeden taşa kadar her türlü materyaller üzerine işlenen ebru sanat eserleri, Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonunda görücüye çıktı. Ebru sanatının farklılıkta sınır tanımadığını belirten Mehmet Alper Çiftçi, ebru sanatının birçok çeşidi olduğunu belirtti. Ebru sanatının birbirinden güzel çalışmalarına ilginin yoğun olduğunu söyleyen Eğitmen Çiftçi, bu sanatın gelişmiş halini Şanlıurfa'nın dışında da tanıtacaklarını ifade etti.  







'Ebru sanatını en gelişmiş haliyle ele alıyoruz'

Ebru sanatının sadece kağıttan ibaret olmadığını belirten Mehmet Alper Çiftçi, "Turizm Haftası ve Göbeklitepe Yılı olması nedeniyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürlüğü olarak Sanat Sokağımızın sergisini açtık. Sergimizde ebru sanatının en gelişmiş haliyle çeşitli eserler sunduk. Ebru sanatı bilindiği gibi genel olarak kağıt üzerine yapılıyor. Fakat biz ebru sanatını en gelişmiş haliyle kumaş, ahşap, keçe, seramik, Urfa'nın taşı üzerine yansıtıyoruz." dedi.







'Ebru sanatını günlük hayatta kullanılır hale getirdik'

Ebru Eğitmeni Mehmet Alper Çiftçi, "Ebru sanatı Osmanlı'dan bugüne gelen bir sanattır. O zamandan bugüne ebru, sürekli kağıt üzerine yapılmıştır. Kağıtta farklı objeler çıkıyor ama onu sadece çerçeve içerisine alabiliyoruz. Ancak bizim yaptığımız ebru sanatını günlük hayatın her alanında kullanabiliyoruz. Örneğin ebruyu elbise üzerine işledik ve bu elbiseyi her alanda kullanabiliriz. Ebruyu biz ayakkabı üzerine işledik. Bunun en önemli özelliği ise bu ürünler yıkanınca bile işlenen bu boyalar silinmiyor. Urfa nahit taşının üzerine de ebru sanatını işledik. Bu seramikle üzerindeki desenler hiçbir şekilde fırçayla yapılması mümkün değildir. Bu desenler ancak suyun gücüyle oluşturulabilir. Urfa'ya özgü keçe üzerine bile ebru sanatını işledik. Bunu başka yerde yapan yoktur. keçe ile yapılan elbiselere de işlenen ebru sanatı göze de çok güzel hitap ediyor. Tüm ahşaplarda da bu sanatı geliştirebiliyoruz. Yani biz ebruyu sadece çerçeve olmasının dışında çeşitli materyaller üzerine kullanılır hale getirdik." diye konuştu.







'Turistlere de sanatın bu gelişmiş halini sergiliyoruz'

"Vatandaşlar sınırları aşan bu ebru sanatına oldukça ilgi gösteriyor." diyen Çiftçi, "Ebru sanatının bu kadar gelişmesine rağmen birçok kişi ilk defa bu sanatla tanışıyor. Hem turistler hem de yerli vatandaşlarımız bu sanata çok fazla ilgi gösteriyor. Ebru sanatının bu gelişmiş halini Şanlıurfa'nın sınırları dışında yeterince tanıtılmasa da önümüzdeki zaman diliminde sanatın bu gelişmişliğini Türkiye ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapacağız. Zaten turizm yılında olduğumuz için Şanlıurfa'ya gelen turistlere sanatın bu gelişmiş halini sergiliyoruz." ifadelerini kullandı.











göbeklitepe yılına özgü eserler görücüye çıktı ebru sanatının sadece kağıt üzerine değil ebru sanatı eğitmeni mehmet alper Çiftçi ebruyu işlediği çeşitli materyalleri göbeklitepe yılına hazırladı ebru sanatını en gelişmiş haliyle ele alıyoruz ebru sanatı