Göbeklitepe yılından sonra hedef: İslam Turizm Başkenti

TAKİP ET

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu, Göbeklitepe yılının ardından ikinci hedefi İSEDAK, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi tarafından belirli yıllar arasında verilen unvan olarak bilinen İslam turizm başkenti payesini Şanlıurfa'ya kazandırmak olduğunu söyledi.

Şanlıurfa, tanıtım ataklarını devam ettiriyor. 2019 Göbeklitepe yılının ilan edilmesinden sonra, önümüzdeki yılda turizmi daha da canlandırmak adına Şanlıurfa’yı 2021 – 2022 yılları arasında İslam Turizm Başkenti yapmak için çalışmalar başladı.

 

En son 2016 yılında Konya iline verilen bu paye ile turizm alanında Konya’nın büyük atılımlar gerçekleştirdiğinin altını çizen Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

 

Peygamberler Şehri Büyük Avantaj

Şanlıurfa’nın en önemli potansiyellerinden birisini de dini yerlerinin çoğunlukta olmasının avantaj olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Uncu; “Şanlıurfa önemli potansiyellerinden bir tanesi de dini yerleri. Şanlıurfa peygamberler kenti olarak peygamberler şehri olarak bilinir. Bu sene malumunuz 2019 Göbeklitepe yılı,  7 Göbeklitepe kültürel anlamda kullandığımız marka olmuş bir alan.

Ancak Şanlıurfa sadece Göbeklitepe’den ibaret değildir. Doğal tarihi dini yapılar var. Urfa'nın 5 yıllık şu an hazırlanmış bir Mastır planı var. Gelecek yıl İnşallah Büyükşehir belediyemizin öncülüğünde Şanlıurfa’yı yaratıcı kentler olarak bilinen müzik dalında girecek.

 

Daha sonraki yıllarda ise Şanlıurfa'nınpotansiyeli tamamlama anlamında değerlendirebileceği konusu var o konuda şudur, İslam dünyası turizm başkenti. 2016 yılında Konya İslam dünyası turizm başkenti statüsünü aldı.

 

Şanlıurfa’mızı Konya ile karşılaştırdığımızda Şanlıurfa peygamberler şehri olarak aslında Türkiye'deki önemli yerlerden bir tanesi. Bu konuda da İSEDAK, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin yaptığı bir verdiği bir unvandır.

 

Şanlıurfa 2021 veya 2022 İslam dünyasının turizm başkenti olabilir. Bu konuda bilim girişimlerimiz oldu yani Şanlıurfa'ya sadece Göbeklitepe ile değil diğer yerleri ve değerlerini de tanıtmak için önemli bir fırsat olacak.”

 

Bakanlık nezdinde girişimler yapıldı

İslam Turizm başkenti konusunda bakanlık nezdinde girişimler başlattıklarını söyleyen Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu  şöyle konuştu; “Milletvekillerimizle görüştük belediye başkanlarımızla görüştük. Yine bu kapsamda da Ankara'da İSEDAK’la da görüşerek bu girişimi başlatmış olduk. Turizm Bakanlığı'nda tanıtma Genel Müdürlüğü Bakan yardımcımıza bu konuyu da aks ettirdik.

 

Şanlıurfa İslam dünyası turizm başkenti olması için çalışmaları başlatmış olduk. Bu çalışmalar ne zaman neticelenecek diye soracak olursanız, bu çalışmalar 2020 Şubat ayında Azerbaycan'da İSEDAK toplanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bakanlar düzeyindeki toplantısı yapılacak.

Burada İslam dünyası turizm başkenti olabilecek yerler 2021 – 2022 yılları için görüşülecek. Biz de bu kapsamda Türkiye'nin adayı olarak Şanlıurfa’yı İslam dünyası turizm başkenti yapmak için ön lobi faaliyetlerine başladık.

 

Bakanlıkla görüştük onun dışında milletvekillerimizi bu işe dahil ettik. Hatta bakanlıktan Faruk Bey diye bir uzmanımız buraya geldi. Faruk Çubukçu burayı ziyaret etti. Bir inanç rotası belirliyorlar bu inanç rotası belirlerken de İslam Dünyası Turizm Başkenti olarakta Şanlıurfa'ya görmek istediğimizi belirttik ve onlara da mihmandarlıkta bulunduk.

 

Hac turizmi rotası değişti

Şanlıurfa’nın bir dönem Hac rotasında bulunduğunu ve bu rota çerçevesinde özellikle İran’dan hatırı sayılır bir turist akının geldiğini fakat bunun Urfa’ya bir katma değer eklemediğini dile getiren Genel Müdür Uncu şöyle devam etti; “Şanlıurfa Türkiye'de peygamberler kenti olarak biliniyor ancak yurt dışında bu o kadar tanınmıyor. Eskiden Hac ortasında olduğu için İran'dan iyi bir turist alıyordu ama o turistin de bu ziyaretçilerin de ne kadar katma değer kattıkları malum. Bu durum geçmiş yıllar için tartışma konusu.

 

Fakat bilindiği gibi İslam dünyası bu noktada 2 milyarın üstünde büyük bir potansiyel barındırıyor. Bunu Endonezya’dan Malezya’ya bildiğimiz İslam ülkeleri dışında aslında önemli bir azınlıkta Avrupa ve Amerika da yaşıyor.

 

Biz bir girişimde bulunduk ve Amerikalı Müslümanlara bir tur güzergahı uyguladık. Bu tur güzergahının ortasında ise Şanlıurfa yer alıyor. Şanlıurfa’yı gürünce inanılmaz bir şekilde feyizlenip bunun aslında büyük bir potansiyel oluşturduğunu anlattılar. Bizde buna istinaden Şanlıurfa’yı sadece Türkiye de değil, dünyada İslam dünyası turizm başkenti olarak konumlandırmak için uğraşacağız.”

 

Turizm başkenti demek dünyanın tanıması demek

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Genel Müdürü Mehmet Uncu, İslam Dünyası Turizm Başkenti unvanının Şanlıurfa’nın tüm dünyaya tanıtımı anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi; “Şanlıurfa’nın İslam dünyası turizm başkenti olması demek Tüm İslam dünyasının Şanlıurfa'yı tanıması demek.  Bu sadece Şanlıurfa da değil aynı zamanda bölgemizin de tanıtımına katkı sağlayacaktır. Dışardan gelen ziyaretçiler sadece bir iki gün değil 8 gün ile 15 gün arası bir zaman harcıyor.

 

Şanlıurfa'nın İslam turizm başkenti olarak kullanması ve Göbeklitepe yılı gibi etkinliklerin düzenlenmesi Urfa'nın bu konuda tanıtımını sağlayacak hem de bölge illerinden de bundan faydalanmasını sağlayacaktır.

 

O yüzden biz inşallah Allah kısmet ederse şubat ayında yapılacak toplantı sonrasında Şanlıurfa’mızı 2021 ve 2022 yılında İslam dünyası turizm başkenti olarak görmek istiyoruz. Bu konuda hem medyamızın hem basınımızın ulusal uluslararası desteğini talep ediyoruz. Lobi faaliyetlerini de şu an başlatmış durumdayız.

 

Azerbaycan’la da bir görüşmemiz olacaktır. Azerbaycan ile görüşme nedenimiz ise toplantının orada yapılması, Turizm bakanları seviyesinde yapılacak olan toplantıda bu işin kabul edilebilmesi için öncesinde lobi faaliyetleri yapılması gerekiyor. O yüzden Şanlıurfa için biz bu lobi çalışmalarını başlatıyoruz. İnşallah Şanlıurfa’mıza Göbeklitepe’den sonra güzel bir güzel bir unvan daha kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

Şanlıurfa turizmi geliştirme aŞ genel müdürü mehmet uncu göbeklitepe yılının ardından ikinci hedefin İsedak İslam İşbirliği teşkilatı ekonomik ve ticari İşbirliği daimi komitesi İslam dünyası haberler Şanlıurfa