Gübre yerine beton bekleyen bahçeler

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde yüksek binalar arasında kalan fıstık bahçeleri, birinci sınıf tarım arazilerinin ne derecede kontrolsüzce betona maruz bırakıldığını açık bir şekilde gösteriyor. Kalan az sayıda bahçe ise gübre yerine beton dökülmeyi bekliyor. Yüksek binalar arasında görünürlüğünü kaybeden fıstık ağaçlarının bakımsız kalması ise önümüzdeki süreçte bu ağaçların kesilerek yerine binaların yapılacağının kanıtı oluyor.

Verimli tarım arazileri bakımından üçüncü il konumunda bulunan Şanlıurfa’nın nüfusu, Suriye’den gelen göçün de etkisiyle 2 buçuk milyonu aşmış durumda. Nüfusun son zamanlarda hızla artması ise kentte konut ihtiyacının artmasına neden oluyor. Ancak konut ihtiyacının giderilmesi için kullanılmayan arazilerden çok birinci sınıf tarım arazileri imara açılıyor. Bu durum ise kentin tarımsal faaliyetinin her geçen gün gerilemesine neden oluyor.

 



Ormana kadar olan tarım arazileri artık yok!

Daha önce Karaköprü ilçe merkezine kadar uzanan fıstık bahçeleri, Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun çevresinin de yeşil kalmasını sağlarken, son yıllarda söz konusu arazilerin yerleşime açık hale getirilmesi kontrolsüzce beton yapıların oluşmasına neden oldu. Bu nedenle bölgede yeşil alanlardan da eser kalmadı. Diyarbakır yolu kilometrelerce beton binalar arasında kalırken, öte yandan Atatürk Ormanı’na kadar olan bölgede işlenebilecek tarım arazileri de kalmamış durumda. Bu durum ise yaşanabilir bir çevreyi yok ederek, yerine betona gömülen oksijensiz bir alanın oluşmasına neden oldu.

 



Yeşil alan yine önemsenmiyor!

Şanlıurfa’nın yeşil alanlarının yok denecek kadar az olması en büyük sorunlardan bir olarak görülüyor. İç içe yapılan yapılar çarpık kentleşmeye neden olurken, bu alanlarda tek ağaç bile bulunmuyor. Bu sorunun gündeme gelmesiyle yeşil kent kampanyaları da başladı. Ancak Karaköprü ilçesinde yeni yerleşim alanlarında da binalar neredeyse iç içe yapılırken, yeşil alanlara da gerektiği kadar önem verilmiyor. Yapılan binaların çevresinde daha fazla yeşil alan payı bırakılması için belediyeler uyarı yapmazken, bu durum ise yeşil kent politikalarını havada bırakıyor. Öyle ki yeni yerleşim alanlarının birçok yerinde yeşil alan olarak sadece kaldırımda dikilen ağaçlar yer alıyor.

 



Uyarılara rağmen halen yapılar devam ediyor

Verimli tarım arazilerinin korunmaması Şanlıurfa’nın tarımsal veriminin düşmesine neden oluyor. Uzmanlar, konu ile ilgili tarımsal alanların hızla kaybedildiğine dikkat çekerek, bu alanların korunması için uyarılarda bulunmalarına rağmen halen ağaçlar kesilerek yerine binalar yapılmaya devam ediyor. Sadece Karaköprü ilçesinde değil, diğer bölgelerde de tarım arazileri betonlaşmaya devam ederken, yüksek gelire sahip fıstık ağaçlarının bulunduğu ve tarım arazileri üzerinde yerleşimin hızla geliştiği Karaköprü ilçesi bu konuda daha fazla dikkat çekiyor.

 



Karaköprü’deki durum, diğer alanlar için bahane oluyor

Karaköprü’de son zamanlarda tarım arazilerinin bulunduğu bölgelerin imara açılması diğer bölgeler için de bahane oluyor. Konu zaman zaman siyasete de dahil ediliyor. Öyle ki diğer alanlarda tarımsal alan olduğundan dolayı imara açılmaya karşı çıkıldığında Karaköprü’ye neden karşı çıkılmadığı tartışmaları gündeme geliyor. Bu nedenle Karaköprü, tarım arazilerinin korunmasının önünde bir engel olarak görülüyor.



















Murat Doğan / Özel Haber

gübre yerine beton bekleyen bahçeler Şanlıurfa’nın karaköprü ilçesinde binalar arasında kalan fıstık bahçeleri nüfusun son zamanlarda hızla artması kentte konut ihtiyacının artmasına neden oluyor ormana kadar olan tarım arazileri artık yok! yeşil alan yin