Gümrük Hanı yerli ve yabancıların uğrak noktası oldu!

TAKİP ET

Tarihi yapıları ve mimarisiyle ziyaretçilerine otantik bir atmosfer sunan Şanlıurfa'nın tarihine katkı sunan Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan tarihi "Gümrük Hanı", asırlardır canlılığını korurken Ramazan Bayramı'ndan sonra tekrardan müşteri akınına uğradı.

Tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken kentlerden Şanlıurfa'da, Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ve günümüzde de canlılığını koruyan tarihi "Gümrük Hanı", yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ramazan Bayramı’nda kente gelen yerli ve yabancıların uğrak noktası olan Gümrük hanı tüm kültürleri içerisinde barındırırken gelen yabancı turistlerin tek isteği ise bu tarihi yerlere gereken önem ve hizmetin verilmesi oldu.

Yetkililere seslenen ziyaretçiler Tarih kokan bu mekânların daha güzel restore edilip ziyaretçilerin hizmetine sunulması gerektiğini söylediler.

İki katlı olan han, kesme Urfa taşıyla yapılan ve avlusundan Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl'ün suyu akan tarihi hanın, Osmanlı döneminde, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü mekanların başında geldiği belirtiliyor.

Şanlıurfa Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından 2001'de aslına uygun restore edilerek gelecek nesillere aktarılan Gümrük Hanı, 5 asırdan bu yana işlevselliğini koruyor.

“URFA İNSANLARINI ÇOK BEĞENİYORUM”

Şanlıurfa’ya annesi ile birlikte gelen Şehnaz Aydoğdu, Şanlıurfa insanlarının yüreklerinin çok güzel olduğunu aktararak şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'nin her tarafını gezmek istiyorum fakat şöyle bir izlemem var bir defa gezdiğim bir yeri bir defa gezemiyorum fakat Urfa için ne yazık ki bunu diyemiyorum. Her gelişimde yeni şeyler keşfediyorum Urfa’yı gerçekten herkese tavsiye ediyorum. Geçmişi gerek tarihi ile gerçekten çok güzel bir yer fakat tüm bunların yanında beni en çok etkileyen şey insanları oldu. Her gelişimde umutla bekliyorum inşallah Urfa'nın insanları bozulmasın diye bakıyorum gerçekten de hiçbir şekilde değişmemişler.” dedi.

“URFALILAR’DAN TEK İSTEĞİM KENDİ ÖZELLERİNİ KORUSUNLAR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Aydoğdu, “Harran'a Halfeti'ye, Göbeklitepe'ye ve şu anda Gümrük Hanı’na geldik gerçekten tek kelimeyle muazzam diyebileceğim yerler. Urfalılar’dan tek isteğim kendi özellerini korusunlar, kaptırmasınlar turizme kurban gitmesinler. Oldukları gibi kalsınlar o tertemiz yürekleri ile kalsınlar. Urfa'da bir esnafa gittiğimde bana diyorlar ki abla bendeki değil yan komşumdan bakabilirsin diye bu artık o kadar zor bulunabilen bir davranış ki işte Şanlıurfa'da bu kavram tam da yer buluyor turizm işte böyle güzel yapılıyor. Esnaflarda Urfalı vatandaşlar da gerçekten çok güzel onları tebrik ediyorum. Urfa'ya gelirken tarihi mekânları tercih ediyorum. Yatmak için ise tarih kokan konakları tercih ediyorum, o havayı o tarihi yaşamak istiyorum. Bence Şanlıurfa'da eğer daha da üzerine düşerlerse daha çok tarihi yapıları ortaya çıkacaktır.” ifadelerine yer verdi.

“BURANIN TEK SORUNU TEMİZLİK AÇISINDAN BİRAZ DAHA ÖZEN GÖSTERİLMELİ”

Şanlıurfa’ya ilk kez geldiğini söyleyen Gülşah Karaca, "ilk defa böyle bir mekâna geliyorum ve gerçekten çok güzel bir yer. Burada eski tarihleri yaşatmaları takdir edilebilecek bir durum, tek bir sorunu var, biraz daha temizlik açısından özen gösterilirse çok daha iyi olur.  Daha yeni geldiğim için ilk uğrak yerim burası oldu ve burayı çok beğendim. İstanbul'dan geldim o kadar yol gelirken umarım değmiştir diyordum fakat geldim ve gördüm o kadar güzel bir yer ki gerçekten beni içine hapsetti. Buraya ilk defa gelişim oldu ama bundan sonraki süreçte hep geleceğimi düşünüyorum. Urfa'yı görmek isteyen herkes bence bir an önce gelip Urfa’yı görmeli ve bu tarihi hissetmeli” şeklinde konuştu.

“YETKİLİLERDEN RİCA EDİYORUM, BU TARİHİ YAPILARIMIZI KORUYALIM”

Misafirlerini burada ağırladığını kaydeden Kadir Sümbül, “Burası Urfa'nın en gözde mekanlarından bir tanesi, buraya bir misafirimiz geldiğinde en çok tercih ettiğimiz yerler arasında geliyor. Yani buranın rahatlatıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yetkililerden biraz daha rica ediyorum, bu tarihi yapılarımızı koruyalım, buralara güzel atmosferler yaratarak gelen turistleri buralara çekebilelim. Bizler buranın çayını kahvesini sohbetini seviyoruz. Hani diyorlar ya mekan önemli değil, gerçekten biz burada dostluğu kardeşliği gördüğümüz için geliyoruz. Burası gerek Urfalıların gerekse yabancıların hem uğrak noktası hem de ortak alanı diyebiliriz. Dışarıdan bir arkadaşımız geldiğinde Gönül rahatlığıyla getirebileceğimiz ilk yerlerden biri oluyor. Gümrük Hanı’nda şehrimize çok önem katan değerlerden bir tanesi burada güzel ilgileniyorlar güzel ağırlıyorlar onun için de kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kadir Sümbül Osmanlı Padişahları Kanuni Sultan Süleyman dönemi