Halı alacaklar bu habere dikkat!

TAKİP ET

Bir mekânı dekore ederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri halı seçimidir. Şanlıurfa'da halı seçiminin semtlere göre değişiklik gösterdiğini belirten halı satıcısı Nabi Kuş halı satışlarında durgunluk olduğunu kaydetti.

Dekorasyonda mobilyaları tamamlayıcı birer aksesuar olarak sınıflandırılan halılar, Şanlıurfa’da yerini Şark Odası denilen halı çeşitlerine bıraktı. Kalabalık ailelerin olduğu Urfa’da şark odası kullanımının gittikçe yaygınlaştığı kaydedildi.

Bir zamanların olmazsa olmazı olan ve başköşe anlamına gelen sedirlere son dönemlerde büyük bir talebin yaşandığını söyleyen Kuş, daha çok Eyyübiye ilçesi ve kırsal kesimlerde kullanıldığının da altını çizdi.

Peki, halı veya Şark Odası (sedir) alırken nelere dikkat edilmeli işte detaylar haberimizde…

“ŞANLIURFA’DA HALI ALACAK OLAN İNSANLARIN BÜTÇESİ AZ ÇOK BELLİDİR”

Hayatın her alanında yapılan zamların kendilerini etkilediğini aktaran esnaf Kuş: "Aslında halılarımızın fiyatı çok pahalı denecek kadar değil, çünkü bizde her kesime hitap edecek halı bulunuyor. Tabi hayatın her alanında yapılan zamlar istisnasız bizleri de etkiliyor fakat biz elimizden geldiğince aşırıya kaçmamaya çalışıyoruz. Şanlıurfa’da az çok her kesimin alabileceği halı bütçesi bellidir” dedi.

“HALI SATIŞLARIMIZ DA YIKAMALAR GİBİ SEZONLUK OLUYOR”

Şanlıurfa’da halı alış sezonunun dönemlik olduğunu kaydeden Kuş şunları kaydetti: “Biliyorsunuz bizim halı satışlarımız da yıkamalar gibi sezonluk oluyor. Halısı eskimişse veya kışa doğru halı alımları oluyor bunun yanında bir de yeni evlenen çiftler Urfa'da Nisan- Mayıs ayında düğün sezonu olduğu için işte o zaman halıya bir rağbet var şu anda satışlarımız aynı seviyede geçiyor. Günde kazancımız şu kadar diyemem ama dediğim gibi sabit bir şekilde ilerliyor” şeklinde konuştu.

“HALI FİYATLARIMIZ KALİTELERİNE GÖRE DEĞİŞİYOR”

Halı fiyatlarının kalitesine göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Kuş daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Halıların fiyatı incelik, kalınlık ve kullanılan ipin kalitesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Eğer halı polyester olursa metresi 250 ve 300 lira olarak değişir. Eğer akrilik olursa 350-500 lira arasında değişir. Tamamen pamuktan olan halının metresi ise 600 liradan başlıyor” ifadelerini kullandı. 

“HALI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ”

Halı alırken dikkat edilmesi gereken konuları anlatan Kuş, “Bize gelen çoğu vatandaş akrilik ve polyester halılarını çok iyi biliyorlar. Dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır bazı insanlar onu bilmiyor isterseniz onu size halı üzerinde gösterebilirim. Pamuk iplikten olan halılarda dediğimiz gibi kesinlikle elinize sürdüğünüz zaman halının gününde yuvarlanmış toz gibi bir birikintinin çıkması gerekiyor. Bu eski tabirle yün diye geçiyor, ama bu yüzde 100 akriliktir. Tabi bu halıların fiyatı diğerlerine göre biraz daha fazla onun haricinde bizdeki halıların çoğunun kalitesi hemen hemen aynı” şeklinde konuştu.

“SON DÖNEMLERDE ŞANLIURFA’DA ŞARK ODASINA RAĞBET ARTTI”

Şanlıurfa’da halı satışlarının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini kaydeden Kuş şu ifadeleri kullanarak sözlerini noktaladı: “Şanlıurfa'nın bölgelerinde halı alışı genellikle farklılık gösterir. Özellikle şu an bulunduğumuz Haşimiye, Bahçelievler ve Eyyübiye kesimleri daha çok kırmızı halı şark odası dediğimiz halı tarzlarını alıyor” dedi.

Şanlıurfa Nabi Kuş halı satışları