Halk otobüsleri, ne yapmaya çalışıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yoğunlukta olan özel halk otobüslerine her geçen gün şikayetler artıyor. Bu kez kartlı sistemin kullanıldığı otobüste cihazın üzerinin kapatılması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Toplu taşıma'da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait araçların yanında özel halk otobüsleri de etkin bir şekilde çalışıyor. Ancak otobüs sürücülerinin kuralsız bir şekilde davranması, her geçen gün tepkileri artırıyor. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin bu özel halk otobüslerin denetimlerini artırmasını istiyor.

 

Klimayı çalıştırmıyorlar

Yaz aylarında Şanlıurfa'da 45 derece sıcaklıkta otobüslerde klima çalıştırılması zorunlu olurken, özel halk otobüslerinde bu zorunluluk yerine getirilmiyor. Klimanın kapalı bulunduğu otobüslerde yolcuları sorması üzerine sürekli klimanın arızalı olduğu yanıtı veriliyor.

 

Yaşlıları almıyorlar

Şanlıurfa'da 65 yaş üstü vatandaşların otobüs kartlarının ücretsiz olması nedeniyle yaşlı vatandaşlar özel halk otobüslerine alınmıyor. Kart basan yolcuların bedeli Büyükşehir Belediyesi tarafından özel halk otobüsleri işletmecilerine verilmesine rağmen durakta bekleyen yaşlı vatandaşlar otobüslere alınmıyor.

 

Her yerde duruyorlar; trafiği tehlikeye sokuyorlar

Otobüslerin durak dışında bulunan alanlarda durması tehlikeli olması nedeniyle yasaklanırken, kural tanımayan özel halk otobüsleri sürücüleri bu yasağı hiçbir şekilde aldırmıyor. Trafiğin yoğun olarak yaşandığı caddelerde, kavşaklarda kural tanımadan sürekli yolcu alıyorlar, yasak yerlerde yolcu indiriyorlar. Özel halk otobüsleri sürücüleri tarafından kurallara uyulmaması hem yolcuları hayatını hem de trafiği tehlikeye atıyor. Özel halk otobüsleri çoğu kez de caddelerde yolcu beklerken, trafiğin yıkanmasına neden olduğu caddelerde uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oluyor.

 

Kartlı sistem olmasına rağmen cihazın üzeri poşetle kapatıldı

Sürekli tepki çeken hareketlerde bulunan özel halk otobüsleri sürücüleri bu kez kart okuma cihazının üzerini kapatmakla tepki çekti. Kartlı sistemi olan bir özel halk otobüsünde kart okuma cihazının üzeri poşetle kapatıldı. Kartlı sistem ile Büyükşehir Belediyesi'nden belli bir ücret alınmasına rağmen kart okuma cihazını kullanım dışı bırakılması, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Vatandaşlar Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin bu otobüsleri daha fazla denetlemelerini istiyor.



Murat Doğan / Urfa Değişim

 

halk otobüsleri ne yapmaya çalışıyor! klimayı çalıştırmıyorlar yaşlıları almıyorlar her yerde duruyorlar; trafiği tehlikeye sokuyorlar toplu taşımada Şanlıurfa büyükşehir belediyesi