Hem sağlığa hem cebe dost

TAKİP ET

Karadeniz ve Marmara denizinden yakalanarak Urfa'ya getirilen taze balıklar havaların soğuması ile fiyatları düştü. Balık, hem sağlık açısından hem ekonomik açından vatandaşları memnun ediyor.

Havaların soğuması ile birlikte balık ağları dolu gelince balık fiyatlarında biraz düşüş yaşandı. Ağların dolu halde gelmesi balık tezgahlarına da yansıdı. Karadeniz ve Marmara’dan getirilen balıklar Şanlıurfa’da tezgahları süsledi. Beyaz et ürünlerinden olan balık,  kırmızı ete göre yarı fiyatına satılıyor. Balık içerisindeki besinler ve vitaminler sayesinde sağlığa iyi geldiği biliniyor.

Uzmanlar hafta 3 defa balık öneriyor
Uzmanlar, haftada 3 defa sofanızda balık bulundurmayı tavsiye ediyor. Koronavirüs açısından balık tüketmenin çok faydalı olduğunu ve yüksek oranda D vitamini içerdiği için bağışıklık sistemine büyük bir destek sağladığını dile getiriyorlar.


“Urfa’da deniz olmasa da her çeşit balık var”
Her ne kadar Şanlıurfa’da deniz olmasa her çeşit balığı getirdiklerini söyleyen balık esnafı Mustafa Demirkol, yıllardır bu işi yaptığını söyleyerek, “Balıklarımız günlük olarak geliyor ve oldukça tazedirler. Çupra ve levrek en faydalı ve aynı zamanda en çok talep gören balık çeşitlerindendir. Balığın faydaları saymakla bitmez, damar tıkanıklığına, hafıza kaybına ve bütün hastalığa iyi gelen balıktır ve koronaya birebir faydalıdır. Vatandaşı özellikle et yerine balık tüketmelerini tavsiye ediyorum hem et fiyatından ucuz hem daha faydalıdır “ dedi.


“Pişmiş balık daha çok tercih ediliyor”
Şanlıurfalıların pişmiş balıkları daha çok tercih ettiğine dikkat çeken balıkçı esnafı Demirkol, “Ham balık satışımızın yanı sıra pişirilmiş ekmek arası balık şeklinde de satıyoruz.  Vatandaş ekmek arası balığı daha çok tercih ediyor. Evinde kendisi yapmak isteyenlere de burada temizlenmiş, bölünmüş, şekilde evde herhangi bir koku olmadan, paketlenerek müşterilerimize veriyoruz.“ ifadelerini kullandı.

Balık mevsiminde fiyatlar makul seviyede
Balık sezonu olduğu için fiyatların uygun olduğunu söyleyen Demirkol, “Balık sezonu olduğu için fiyat oldukça düştü. Hamsi 20 lira, çupra 40 lira, levrek 50 lira, Karadeniz somonu 45 lira, barbun 45 lira, mercan 40 lira ve lüfer 75 lira olarak satıyoruz. Bizim burada satmış olduğumuz balıklar, hilesi olmayan genleriyle oynanmayan balıklardır bu da balık için önemli bir ayrıntıdır.”

Tatlı su balığına rağbet yok
Tatlı su balığının tercih edilmediğini söyleyen Demirkol, “ Fırat’ın balıkları tercih edilmediğinden tezgâhta bulundurmuyoruz. Urfalılar tatlı su balığı yemiyor. Deniz balığı lezzetli buldukları için deniz balığını tercih ediyorlar. Talep doğrultusunda satış yaptığımızdan tatlı su balığı satmıyoruz. Halkımızı balık tezgâhımıza bekliyoruz ”diyerek sözlerine son verdi.