'Her öğrencinin eğitim ve öğretim hakkı eşittir' ( Video Haber )

TAKİP ET

Okula yeni başlayacak olan çocukların ailelerinden okul yönetimi tarafından kayıt ücreti ve verilen bağışlar karşılığında ise sınıf, öğretmen gibi seçme ayrıcalıklar tanındığı iddiaları hakkında Eğitim Birsen Başkanı İbrahim Coşkun 'Eğitimde fırsat eşitliği var, bu eşitliği bozacak herhangi bir yönelimin olmaması gerekir' dedi.

Yeni eğitim ve öğretim döneminde çocuklarını okula kaydedecek ailelerden, okula bağış kampanyası adı altında belli bir ücret talep edildiği yönünde ki söylentilerle ilgili Eğitim Birsen Başkanı İbrahim Coşkun, okullar da kayıt ücreti ve okul öncesi ana sınıflarda alınan aidatlar ve onlara ek olarak kırtasiye malzemesi, temizlik ürünleri, peçete, ıslak mendil gibi araç gereçlerin talepleri ilgili konuya açıklık getirdi.

KIRTASİYE VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ KENDİ ÇOCUKLARININ KULLANMASI İÇİN İSTENİLİYOR
Okul öncesi kayıtlarda yönetmelik gereği o ilin komisyonu toparlanıyor ve asgari ücret baz alınarak ona göre bir aidat belirlendiğini dile getiren Başkan Coşkun, “O belirlenen ücret her ay velilerden talep edilmektedir. Diğer konuda kırtasiye ve temizlik ürünlerini de kendi çocuğunun kullanacağı derste çalışma kağıdı, boyama malzemeleri vs. gibi öğrencinin kullandığı için herhangi bir mahsur bulmuyoruz, istenilebilinir. Bunların dışında ilkokul olsun, ortaokul olsun bunlarda kesinlikle bir kayıt parası yok ama bunun yanında velinin gönlünden geçen bir bağış ücreti var ise tabiî ki kendi çocuğu o okula gittiği için maddi durumu iyi olan okulun bazı sorunlarını gidermesi açısından belli bir ücret, okulun bağış hesabına yatırılıyor. Bu tamamen gönülden gelen bir bağış, yoksa okulun asla yeni kayıt yapan velilere zorunlu kıldırılmıyor. Kesinlikle muhakkak zorla bu ücreti yatırın diye bir şey yok. Zaten bununla ilgili olarak Bakanlığımızın bir genelgesi var aksi takdirde bir durum olursa Valilik’te devreye girer gereğini yapıyor” dedi.

“VELİNİN GÜNLÜNDEN GELEN BİR YARDIM ASLA BİR DAYATMA SÖZ KONUSU DEĞİL”
“Biliyorsunuz ülke genelinde pandemi süreci devam ediyor” diyerek sözlerini sürdüren Coşkun, “Okulun hijyenik ve temiz olması gerekiyor. Bunun için dezenfektan vesaire gibi gerekli olan malzemeleri mili eğitim mümkün mertebe de bunları karşılıyor. Bir takım velilerimiz var, okulun daha temiz olmasını, daha hijyenik olmasını istiyorlar, bu konuda da aynı şekilde günlünden geçiyorsa bu ürünleri alıp okula teslim ediyorlar. Bu konuda velilerden zorunlu kıldırıyor söylentilerini hiç duymadım. Bununla ilgili il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri olarak bütün okullara belli bir ödeneği, bir imkanı, bir alt yapıyı oluşturmuşlardır. Diyelim ki öğrenci sayısı fazla bir takım maddi sorunlar vardır kimsenin bu konuda söyleyecek bir sözü yok. Bunun dışında asla velilere bir dayatma söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

“SINIF, ÖĞRETMEN SEÇME OLASILIKLARI HAKKINDA BAKANLIĞIN GENELGESİ VAR”
“Sınıf ve öğretmen seçimi gibi durumlarda ise Bakanlığın genelgesi var” diyen Başkan Coşkun sözlerini şöyle tamamladı, “Kesinlikle bu tür şeylerin olmaması yönünde bir çalışma var çünkü eğitimde fırsat eşitliği var, dolayısıyla bu eşitliği bozacak herhangi bir yönelimin olmaması gerekir. Bununla ilgili demek ki bu yönde duyumlar var ki, Bakanlık bununla ilgili genelge göndererek kesinlikle bu durumların oluşmaması, her öğrencinin eğitim ve öğretim hakkının eşit olduğunu belirtmektedir. Dolaysıyla tabiî ki her öğretmenin, eğitim potansiyeli farklıdır, her öğretmenin öğrenciye yaklaşımı farklı olabilir bundan dolayı bununla ilgili bizlerde, bu tür duyumlar alıyoruz fakat bunlara yönelmemek gerekiyor. Zaten bütün öğretmelerin müfredatları bellidir dolayısıyla bu konuda da her hangi bir sorun olacağını zannetmiyorum.”
E.berfin Maçça Urfa / Değşim