Heyelan bölgesi, halen risk taşıyor!

TAKİP ET

Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, heyelan bölgesinde tıraşlama çalışmalarının halen başlamamasından yakındı. Ödenek sorunu nedeniyle çalışmaların başlamadığını belirten Başkan Mirkelam, can kaybının yaşanmaması için burada belirlenen teraslama projesinin acilen uygulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz yıl aşırı yağış nedeniyle Birecik ilçesinde Kelaynak Üreme Tesisleri yolunda iki farklı heyelan meydana geldi. Her gün yüzlerce kişinin Kelaynak Üreme Tesisini ziyaret etmek için kullandığı yolun heyelan sonucu kapanması, turizmi olumsuz etkiledi.

 

Bu nedenle heyelan bölgesinin bir an önce düzenlenmesi ve yolun tekrar açılması istendi. Kelaynak Üreme Tesisine ve sahil yolunun tekrar açılması için alternatif yol yapıldı. Ancak alternatif yolun 15 kilometre uzaması vatandaşları zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz yıldan beri heyelan bölgesinde halen çalışma yapılması bekleniyor.

 

‘Tıraşlanması gereken yol 2 kilometre civarındadır’

Heyelan bölgesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, yolun açılması için 2 kilometrenin tıraşlanması gerektiğini belirtti. Mirkelam, “Bilindiği gibi burada Mayıs ayında iki kez göçük yaşandı. Bu heyelandan çok şükür bir can kaybımız olmadı ama buradaki Birecik sahil yolu aylarca kapalı kaldı. Buradaki yol, Büyükşehir Belediyesine aittir. Meydana gelen afetten dolayı ise AFAD’a bağlı. Heyelan bölgesi 3 kilometreden fazladır. Ancak tıraşlanması gereken bölge 2 kilometre civarındadır. Burası 4 ay süre boyunca kapalı kaldıktan sonra açıldı.” dedi.  

 

‘Büyükşehir ödenek bekliyor; kendi araçlarımızda düzenleme yapıyoruz’

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne çalışma için ödenek yapıldıktan sonra çalışmalara başlanacağını belirten Başkan Mirkelam, “Buraya AFAD yetkilileri de Büyükşehir Belediye Başkanımız da geldi. Ancak AFAD’a para aktarılmadığından dolayı AFAD’ın Büyükşehir Belediyesine ödenek aktardıktan sonra inşaatına başlanacağı belirtildi. Şu anda bile Birecik Belediyesi araçları burada çalışıyor. Biz gerekli ilgi ve alakayı görmedik.” diye konuştu.

 

‘Burada can kaybının yaşanması durumunda ilçe belediyesi sorumlu değildir’

Heyelan bölgesinde halen tehlike olduğunu ve bunun için birçok ilgili makama çalışmaların başlaması için talepte bulunduklarını söyleyen Başkan Mahmut Mirkelam, “Bizim gitmediğimiz kapı kalmadı. İlgililerin tamamına başvuruda bulunduk. Fakat devletin imkanları bu şekilde. Belli bir sürece bırakılıyor. Bu doğru değildir. Burada bir can kaybının yaşanması durumunda ne belediye ne de ilçe kaymakamlığı bu olaydan sorumlu olmayacak. Çünkü şu anda bile kendi araçlarımız çalışıyor. Ne olacak bu halimiz!” ifadelerini kullandı.

 

‘Proje yapıldı ama ihale yapılmadı’

Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede teraslama projesinin yapıldığını ancak ihalenin halen yapılmadığını vurgulayan Mirkelam, “Ödeneğin gelmesi durumunda teraslama olacak. Bunun projesini Büyükşehir Belediyesi yaptı ama ihaleyi yapmadı. AFAD’dan ödenek bekleniyor. İlçe belediyelerinin gücü bellidir. İlçe belediyesinin elinde bu imkanlar yok. Burası günde 50 bin insanın kullandığı yoldur. Bu alanda tehlike devam ediyor. Çatlakların boyutu büyümüş. Burada her an heyelan olabilir. Alternatif yol olarak parkın içinden yol yaptık ama bundan sonra ne olacak!” sözlerine yer verdi.

 

‘15 kilometrenin uzaması vatandaşları mağdur ediyor’

Yapılan alternatif yolun 15 kilometre daha fazla uzamasına neden olduğunun altını çizen Mirkelam, “Alternatif yol yapıldı ama bu yol 15 kilometre daha fazla uzadı. Bu durum ise vatandaşların zorluk yaşamalarına neden oluyor. Yol uzayınca ziyaretçiler de buraya gelemiyor. Şimdi heyelan olmaması, can kaybı olmaması için dua ediyoruz. Bu durum bu şekilde yürümez.” şeklinde konuştu.  

 

‘Bir arpa yol gidemedik!’

Bölgede tehlikenin giderilmesi için zaman kaybetmeden çalışmaların bir an önce başlaması gerektiğini sözlerine ekleyen Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, “Bölgede 40’a yakın ev var, onlar da tehlikelere karşı boşaltıldı. Ev sahiplerine kaymakamlığımız cüzi bir miktarda kira yardımı yaptı. Burada bir sıkıntı yok ama asıl sıkıntı 3 kilometrelik yoldur. Tıraşlama projesi bitmiş, uygulanması bekleniyor. Bunu siyasilerimize, vekillerimize iletiyoruz, onlar da yardımcı oluyor. Ama bir arpa yol gidemedik. Asıl sorun burada. Tehlikenin giderilmesi için çalışmanın bir an önce başlatılması gerekir.” şeklinde ifade etti.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim



bir arpa yol gidemedik! birecik belediye başkanı mahmut mirkelam heyelan bölgesi büyükşehir belediyesi afad ödenek haberler