Ihlamuru evinizden eksik etmeyin

TAKİP ET

Kış mevsiminin başlamasıyla özelikle soğuk algınlığı başta olmak üzere grip ve nezle ile mücadelede ıhlamuru evinizden eksik etmeyin.

Aktar Bakır Demirkol, ıhlamurum faydalarından bahsederek özellikle kış mevsimi süresince ıhlamurun bağışıklık sistemini güçlendirmesi özelliği ile evlerimizin vazgeçilmezleri arasında olması gerektiğini söyledi.

Aktar Demirkol, çay ve kahve alışkanlığının yerine ıhlamurun tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Küçüklüğümüzden beri boğazımız ağrımaya başladığı, soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren annelerimiz odun kömür sobalarının üzerinde ıhlamur kaynatarak soğuk algınlığımızın geçmesini sağlardı. O zamanlar mırın kırın içtiğimiz ıhlamur sonradan kendimizi kötü hissettiğimizde yardımımıza koştu, bizi iyileştirdi. Sarı-beyaz renklerde açan çiçekleri ve yapraklarının kurutulması sonucu evlerimize giren ıhlamur, üstelik sadece soğuk algınlığına iyi gelip kışın bizi hastalıklara karşı korumakla kalmıyor, diğer birçok faydasıyla da sağlığımızı koruyor." dedi.

"Kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çaylarının sağlık açısından çok faydalı olduğuna inanılmaktadır." diyen Demirkol, "Ihlamur çiçekleri mevsimi geldiğinde bal arıları için de bir besin kaynağı olurken ıhlamurun yapraklarından ayrıca çeşitli hastalıklara iyi gelen macunlar yapılmaktadır. Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca tanen ve glikoz içerir. İçerdiği vitamin, element ve diğer maddelerle bazı hastalıklara faydaları vardır.

Ihlamur, daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak için veya hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. En çok yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon veya bal karıştırılarak içilir. En sık kullanım şekli böyledir. Grip ve nezleye karşı Ihlamur, kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkların tedavileri için tüketilmektedir. Daha fazla verim almak için ıhlamura bal ve limon eklenebilir. Balın yardımıyla vücudun direnci hastalıklarla mücadele için arttırılır. Balın doğal bir antibiyotik olması ıhlamurun etkisini iki katına çıkarır. Yalnız bal, haşlanmış veya çok sıcak suda özelliğini kaybeder. Bu yüzden ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka suyun soğumasının beklenmesi gerekir.” diye konuştu.