İstanbul böreği, Urfa isotuna karşı

TAKİP ET

Urfa'da kahvaltıların vazgeçilmezi olan biber ve patlıcana rakip çıktı. Türkiye'nin birçok ilinde yaygın olan börek poğaça kültürü Urfa'da yaygınlaşmaya başladı. Açılan yeni börekçiler ile birlikte sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı biber ve patlıcanın tahtı sallanmaya başladı.

Şanlıurfa’da var olan taş fırın kültürü ile beraber közde biber ve közde patlıcan kahvaltıların baş köşesinde yer almaya devam ediyor. Ancak son yıllarda özellikle kent merkezinde bu kültüre bir rakip çıktı. Sayıları giderek artan börekçiler Urfalılara kahvaltı için alternatif yiyecekler sunmaya başladı. Börekçi esnafı Salih Özmen, Urfa’daki biber ve patlıcan kültürünü yıkacaklarını söyledi.

 

Öğrenme merkezi İstanbul

Kol böreği veya Sarıyer böreği olarak adlandırılan yiyeceklerin merkezi olarak İstanbul’u işaret eden işletmeci Salih Özmen ‘Ben 1996 yılandan beri bu işi yapıyorum, işi İstanbul’da öğrendim. Sekiz senedir de Urfa’da işletmecilik yapıyorum. Ticaretteki riski göz önüne alarak, İstanbul’da börek yeniyorsa Urfa’da neden olmasın diyerek işe başladık. Urfa’da hep biber ve patlıcan mı olacak? Bunun için İstanbul’dan tekrar Urfa’ya geldim, çok şükür sekizinci senemize girdik. Urfa’ya ilk geldiğimde iki börekçi vardı, şu an neredeyse her semtte bir börekçi var.’’ dedi.

 

Biber kültürü kaldırmaya çalışacağız

Urfa’da kahvaltılarda börek yeme kültürünün yavaş yavaş yayıldığını dile getiren Özmen ‘’ Biz bu biber kültürünü az da olsa değiştirdik. İnsanlarımız böreğe biraz daha yönelmeye başladı. Tabi bu kalite ve lezzet ile inşallah biraz daha ileri gidecek. O biber kültürünü bir nevi olsa da kaldırmaya çalışacağız’’ ifadelerini kullandı.

 

Biberli börek isteyen oluyor

Çeşit olarak kıymalı, peynirli ve patatesli börek çeşitleri imal ettiklerini söyleyen Salih Özmen, Urfalıların kendilerinden ilginç istekleri olduğunu dile getirdi. Özmen ‘’ Bizden patlıcanlı, biberli börek, veya patlıcanlı, biberli poğaça isteyen müşterilerimiz oluyor. Hatta patlıcanlı poğaça yada biberli poğaça yapmayı düşündük. İstanbul’da bu tarz çeşitler denedik, henüz burada yapmadık’’ dedi.

 

En çok Urfalı olmayanlar tercih ediyor

 Urfa’da biber ve patlıcan tüketilmesinin bir kültür olduğunu aktaran Özmen ‘’Daha önce Urfa’da böyle bir şey olmadığı için insanlar bilmiyorlar, bende Urfa’da iken böreğin ne olduğunu bilmiyordum, İstanbul’a gidince öğrendik. Ağırlıklı olarak müşterilerimiz yabancı kesim oluyor, memur olarak kentte bulanan kişiler oluyor. Ancak bunu yanın da Urfalı müşterilerimizde giderek artıyor. Böreğimizin lezzetini öğrenen yerli müşterilerimiz çoğalıyor. Ama ağırlık yine de yabancı kesimdir’’ ifadelerine yer verdi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim