Karagüzel'den çiftçilere sıfır faizsiz kredi müjdesi

TAKİP ET

Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi Genel Müdürü Murat Karagüzel, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren çiftçi ve sulama birliklerine Ziraat Bankası tarafından sağlanan sıfır faizli 5 yıl vadeli ve cari borçlar için de sıfır faizli 1 yıl vadeli 'Tarımsal Sulama Elektrik Desteğiyle' ilgili basın toplantısını düzenledi.

Şanlıurfa’daki yerel ve ulusal basınla bir araya gelen Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi Genel Müdürü Murat Karagüzel ile Depsaş Enerji Şanlıurfa İl Müdürü Şükrü Bereket ve Depsaş Enerji Tarımsal Sulama Müdürü Yusuf Ergün basın açıklaması yaparak daha sonra Urfa değişim gazetesinin sorduğu soruları yanıtladı.

Sorunları yanıtlayan Karagüzel: “Tarımsal abone sayısının 16 bin 296'ya ulaştığını, borçlu abone sayısının 14 bin 394 ve kaçak oranının da yüzde 35 olduğunu söyleyebilirim. Şanlıurfa'daki çiftçilerin yüzde 88'i ise borçlu durumda.” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE MÜJDELERİMİZİ SUNMAK İSTERİZ”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Karagüzel: “Bildiğiniz gibi bölgemizde tüketilen elektriğin Şanlıurfa'da özellikle 30-35'i tarımsal sulama çiftçilerimizce tüketilmekte, çiftçilerimizin birikmiş elektrik borçları ile alakalı çiftçilerimize müjdelerimiz var. Geçmiş yıllara ait elektrik borçlarını Ziraat Bankası kanalları ile 5 yıl süreyle faizsiz olarak kredilendirilip ödeme imkânı sunduk. İkinci bir şey de güncel cari borçlarını bizim çıkarmış olduğumuz aylık faturalarla Ziraat Bankası’na ödeyecek, ancak çiftçilerimiz hasat zamanında yılda bir defa Ziraat Bankası’na ödeyecek. Şu anda iki farklı ürün var birincisi geçmiş borçları 5 yıl vadeli sıfır faizle kredilendirme ikincisi ise cari borçları 1 yıl vadelendirip sadece yıl sonunda ödemek şeklinde iki farklı müjdeyi çiftçilerimin hizmetine sunabilirim.” diyerek çiftçilere müjde verdi.

“MÜJDELERİMİZİ HER NE KADAR DUYURMAYA ÇALIŞSAK DA BU ORAN BİZİM İÇİN YETERLİ DEĞİL”

Yaptıkları çalışmalar sonucunda hala çiftçiler tarafından abonelerinin yapılmadığına dikkat çeken Karagüzel: “Çiftçilerimize bu müjdelerimizi billboardlarla, basınımızla her ne kadar duyurmaya çalışsak da bu oran bizim için yeterli değil, şu anda ekiplerimiz sahada birebir çiftçilerimizle görüşüyor. Bu oranın daha çok arttırılması için sizlerin kanalları ile destekleriyle tekrardan çiftçilerimize seslenmek istiyorum bir an önce 31 Aralık 2022 tarihine kadar bu ürünlere müracaat etmeleri halinde hem gecikme faizinin bizden taraf tamamen silinmesini istiyoruz, hem de ana paradan %25'lere varan indirimler yapıyoruz. 2022 sonlarında ise indirim oranlarında değişikliklerin olacağını buradan duyurmak isterim.” şeklinde konuştu.

"TAMAMEN DSİ'YE YA DA YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMELİ"

Sulama birlikleri yönetiminin ya tekrar tamamen DSİ'ye veyahut yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğini vurgulayan Karagüzel: "Şanlıurfa'da biliyorsunuz onlarca sulama birliği var. Sulama birliklerinin şu anda yönetimi DSİ'nin atmış olduğu memurlar kanalı ile yapılıyor. Burada da bunun çok daha kurumsal bir yapı tarafından yönetilmesi gerekiyor ki hem çiftçilerin bundan daha fazla faydalanması hem de bizlerin yapılmış olan kanalda elektrik giderinin daha az olması hem çiftçi menfaatine hem de tedarikçi olarak bizlerin menfaatine olması daha iyi olur. Daha iyi şekilde sulama yapılabilmek için sadece elektrikle yapılması bizim de hoşumuza giden bir durum değil, buradan net bir şekilde belirtiyorum dolayısıyla sulama birliklerinin yönetiminin ya tekrar tamamen DSİ'ye veyahut yerel yönetimlere devredilmesi şeklinde bir talebimiz var." ifadelerini kullandı.

Dicle Elektrik Murat Karagüzel