Kararname ile tarihi doku ön plana çıkıyor

TAKİP ET

Tarihi Hanlar Bölgesi; Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle özgün yapısına kavuşturulacak. Tarihi yapılara gölge düşüren beton binaların bulunduğu Özdiker Kuyumcular Çarşısı; kamulaştırılıyor. Resmi Gazete' de yayınlanan kararname ile kentin tarihi dokusunun ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Kentin tarihi dokusunun ön plana çıkarılması kapsamında; Tarihi Haşimiye Meydanı, Arasa Hamamı ve Balıklıgöl platosu arasında yer alan 122 işyeri yıkılacak. Yıkım çalışmalarının ardından bölgenin özgün yapısına uygun şekilde meydan ve çevre düzenleme çalışması başlatılacak.

 

Tarihi Hanlar Bölgesinde yer alan Tarihi Arasa Hamamı, Tarihi Gümrük Hanı ile bölgede bulunan tarihi çarşıları gün yüzüne çıkartmak için sonradan yapılan Özdiker Kuyumcular Çarşısının kaldırılması için Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile acele kamulaştırma yetkisi Büyükşehir Belediyesine verildi.

 

“Tarihi dokuya uymayan yapılar kalkıyor”

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Bir taraftan tarihi Urfa sokakları diğer Taraftan Hanlar Bölgesi ve Gümrük Han, bir tarafta Mevlevihane, bir taraftan da tarihi Arasa hamamının ortasında artık o dokuya uymayan bir yapının ortadan kalktığını düşünmek heyecan verici bir şey olduğuna dikkat çekti.

 

Haşimiye Meydanını tarif etti

Sözlerine Haşimiye Meydanını tarif ederek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, şunları kaydetti; “Haşimiye Meydanın bir tarafında Mevlevihane dediğimiz Tarihi Cami ve tekelerin olduğu, bir taraftan da Gümrükhan ve Tarihi Hanlar Bölgesi, diğer tarafında tarihi ise Arasa Hamamı ve tarihi Urfa Sokakları var. İşte buraya haşimiye meydanı diyoruz.” dedi.

 

Yaklaşık 35 yıl önce betonarme yapı yapıldı

Haşimiye Meydanın ortasında bundan 30 - 35 yıl önce betonarme bir bina yapıldığını kaydeden Beyazgül, “Halkımız bu binanın yapılışına onay vermemiş ve yıkılmasını beklemiş. Cumhurbaşkanı kararnamesinin imzalanmasıyla birlikte bu betonarme yapı kamulaştırıldı. Bizlerde kolları sıvadık. Öncelikle Cumhurbaşkanımıza halkımız adına teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı

 

“300 yapıyı yıktıktan sonra Haşimiye Meydanı soruldu”

Kale arkasında bulunan Roma Mezarları üzerine kurulan 300 tane gecekondu yapıyı yıktıklarını sözlerine ekleyen Beyazgül, Bu yapıları yıkmamamızın arkasında Roma Nekropolü dediğimiz mağaraların bulunduğu bölgedir. Burası tarihi bir bölgemiz,  bölgenin hemen karşısında müzemiz bulunuyor. Buradaki konutlar yıkılınca halkımızdan daha fazla talep geldi. Gelen talepte Haşimiye Meydanı ne zaman yıkılır diye sormaya başladılar. Allah’ın izniyle  kolları sıvadık. Allah yar yardımcımız olsun. Şanlıurfalı halkımıza hayırlı olsun. Bu halkımızın bir projesi halkımızın isteği, halkımızın isteği doğrultusunda hareket ediyoruz.” diyerek sözlerine ekledi.

 

“Bu bölgeye girenler adeta zaman tünelinden geçmiş olacak”

Haşimiye Meydanı projesi ile bölge içerisindeki betonarme yapının önemli olan kısmının kalkacağını söyleyen Başkan Beyazgül sözlerine şöyle sürdürdü, “Bu mekânlara giren insanlar şunu görecek adeta 200 yıl önceki bir tarihe yani zaman tünelinden geçmiş gibi olacaklar. İşte bu zaman tünelini engelleyen betonarmeler ortadan kalkmış olacak. İşte bu bölge Balıklıgöl Bölgesi dediğimiz bölge arkasında Haşimiye, Yıldız Meydanı buralar tamamen bir dönem farklı etnik gruplarında yaşadığı taş binalardan oluşan tescili yapıların bol olduğu 200’e yakın yapı olduğu yer. Buranın içerisinde başka yapı varsa onları da çıkaracağız aslına uygun hale getireceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki çalışmanın Eylül ayında başlatılması planlanıyor.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim