'Kasaplara kesim belgesi sorun'

TAKİP ET

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, gazetemizin mikrofonlarına konuşan Kasaplar odası basın sözcüsü Ömer Faruk Canbeyli, Kesim fiyatlarını açıklarken hangi kasaplarda kurbanın kesilmesi gerektiğine değindi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban Bayramının gelmesiyle, her bayramda haberlere ve gündeme gelen kasap kazaları, bu bayramda da yaşanacak mı? merak konusu halinde. Tabiki Kazaların kader olmadığını belirten uzmanlar, özellikle işin uzmanından yardım alınması gerektiğini belirtiyor.

Ekonomik şartların değiştiği, bu dönemde gerek kasaplarda gerekse kurban fiyatlarında değişmeler oldu. Bu değişimlerden biriside, kurban kesim fiyatları. Bu konuda açıklamalarda bulunan Kasaplar Odası Basın Sözcüsü Ömer Faruk Canbeyli, ‘’fiyatların diğer illere göre uygun olduğunu’’ belirtti.

Bunun yanı sıra Canbeyli, vatandaşları uyararak kurbanları kesim belgesi olan kasaplara kestirmelerini, yoksa kazaların kaçınılmaz olduğunu söyledi.

ÇELİK ELDİVEN VAR

Urfa Değişim Gazetesi’ne konuşan Canbeyli, ‘’kesimi kasaplar derneğinden kesici belgesi olan kasaplara kestirmek gerek. Çünkü mesleği kasap olmayanların kurban kesmesiyle kazalar oluyor. Kasaplar genelde ellerini nerdeyse hiç kesmezler çünkü birçok kasabın elinde çelik eldiven oluyor.’’ Dedi.

ACEMİ BİR KASABIN KURBAN KAZA ORANI NERDEYSE %50

Canbeyli kasap kazalarıyla ilgili yaptığı konuşmada şunlara değindi:

Bizim derneğimize kayıtlı olan kasapların tümünün kesim belgesi var. Geçen yıl belgeyi dağıttık. Bizzat kendim dağıttım, dernek olarak düşündük verdik. Kesici belgesi olmayan kasap hemen hemen Urfa'da yok! kendi sanatı olmayıp sadece kasaplık yapan kişi çok zaten, kendi işi kasaplık olmayan kişiler elini ayağını kesmektedir. Kasapta keser ama %2 mi? 3 mü? ne o kadar keser. Ama bir acemi kasabın kaza yapma oranı nerdeyse %50 oluyor.

ZAMLAR KURBAN KESİM FİYATLARINIDA ETKİLEDİ

Kurban kesim fiyatlarına da değinen Canbeyli, kuzulardan geçen yıl 200 TL alınırken bu yıl 300 TL olarak belirlendiğini, dana fiyatlarında geçen yıl 1500 TL alınırken bu yıl 3000 TL alınacağını belirtti. Canbeyli, ‘’ Bizim dernek olarak belirlediğimiz fiyat bu. Bu fiyatın altında veya üstünde alabilirler, ama bizim dernek olarak belirlediğimiz fiyat budur.

FİYATLAR DİĞER İLLERE GÖRE UYGUN

Canbeyli, fiyatların diğer illere göre uygun olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

Fiyatlar yüksek değil İstanbul'da bir dana 5000 TL'ye kesiliyor. Türkiye'deki birçok kasap derneği ile istişare içindeyiz. Biz kasaplar federasyonu ile de istişare halindeyiz. Şanlıurfa'ya göre de fiyat yüksek değil.

KURBANI KESTİKTEN HEMEN SONRA BUZDOLABINA KOYMAYIN

Canbeyli, Kurban kesen vatandaşları uyararak Kurbanı kestikten sonra 5-6 saat dışarıda bırakmaları gerektiğini, aksi takdirde etlerin bozulabileceğini söyledi.

‘’TEMİZ İŞÇİLİK YAPIN VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYİN’’

Kasaplar odası basın sözcüsü Ömer Faruk Canbeyli, Kasaplarda seslenerek, ‘’vatandaşların kurbanlarını düzgün kesin vatandaşları mağdur etmeyin’’ dedi.

Kurban Bayramı Kasaplar odası basın sözcüsü Ömer Faruk Canbeyli