Kent Konseyi'nden sert açıklama! "Kültürel cehalet"

TAKİP ET

Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, 'Kültür yolu Festivalleri'ne Şanlıurfa'nın dahil edilmemesini 'kültürel körlük' veya 'kültürel cehalet' olarak nitelendirdiklerini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür Yolu Festivalleri” adı altında yapılan projeye Şanlıurfa’nın dahil edilmemesi tepkilere neden oldu.

Kültür Yolu Festivallerine ilk olarak Urfa Çalışma Grubu tepki gösterdi ardından vatandaşlar sosyal medyadan tepkilerini açıkladı. Ancak siyasi kesimlerden hala bir açıklama gelmedi.

Şanlıurfa Kent Konseyi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Şanlıurfa’nın programa dahil edilmemesini kültürel körlük ve kültürel cehalet olarak yorumlandı.

“ŞANLIURFA DAHİL EDİLMEDİ, SESİMİZ ÇIKMADI”

Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hikâye 2021’de başladı. Kültür ve turizm bakanlığı “kültür yolu festivalleri” adı altında bir proje ilan etti. Anadolu’yu kapsayan festival veya şenlikleri içeren bu projeye Şanlıurfa dahil edilmedi, sesimiz çıkmadı.

GÖBEKLİTEPE SERGİSİ’NDE BAKAN SÖYLEDİ

2022’de Galataport’ta yapılan Göbeklitepe Sergisi’nde Kültür ve Turizm Bakanı projede Şanlıurfa’nın olmadığını söyledi. Sesimiz çıkmadı, 2023 geldi. Projede uygulanma aşamasına gelindi. Bu durumdan yeni haberdar oluyoruz veya ediliyoruz. Kamuoyunun haklı ve şiddetli tepkisini dile getirmek için kamuoyu adına bu basın açıklamasını yapıyoruz.

Bu projeye Güneydoğu’da Gaziantep ve Diyarbakır’ın alınışına itirazımız olamaz. Ama her bakımdan onlardan daha zengin kültüre, tarihe, mekân ve materyale sahip Şanlıurfa ve Mardin’in alınmamasını biz “kültürel körlük” veya “kültürel cehalet” olarak niteliyoruz.

SİYASİ BİR BASKI VEYA BASKISIZLIK SÖZ KONUSUDUR

Bunun mantıksal bir açıklaması yoktur ama siyasal bir açıklaması olabilir. Yani siyasi bir baskı veya baskısızlık söz konusudur. Bu komedinin bir başka yüzü de şudur: çok iyi bir turizm bakanımız vardır. Kendi alanında Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Ama bir kültür bakanımız yoktur. “Kültür” bakanlıkta bir müsteşar yardımcılığına veya bir genel müdürlüğe indirgenmiştir.

HİÇBİR SİYASİ İTİRAZ YAPILMAMIŞ VEYA YAPILAN İTİRAZLAR KAALE ALINMAMIŞTIR

Taşıyla, toprağıyla “tarihle el ele yürüyen şehir” olan Şanlıurfa’nın bu projeye katılmamasına hiçbir siyasi itiraz yapılmamış veya yapılan itirazlar kaale alınmamıştır. Bu durumu kınıyor; bu veya bundan sonraki proje ve programlarda Şanlıurfa’nın görmezlikten gelinmesine razı olmayacağımızın bilinmesini isteriz” diyerek sözlerine son verdi.

Urfa Çalışma Grubu Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç