Kırtasiyeler sezona buruk başladı

TAKİP ET

Okulların açılması ile birlikte kırtasiyelerde her yıl alışveriş yoğunluğu yaşanırdı. Ancak bu yıl pandemi nedeniyle kısmen açılan okullarda kırtasiye alışverişleri yüzde 80 oranında azaldı. Kırtasiyeciler bu yılın buruk geçtiğini vurguladı.

Toplam öğrenci sayısı 800 binden fazla olan Şanlıurfa’da eğitim ve öğretim yılı başladı. Birinci sınıflar ve okul öncesi için başlayan yüz yüze eğitim dün itibari ile başladı. Her yıl kırtasiyeler başta olmak çeşitli çarşı ve marketlerde yapılan okul alışverişi bu sene neredeyse yapılmadı. Geçtiğimiz gün 83 bin 700 öğrencinin ders başı yaptığı Urfa’da, çarşılarda okul hareketliliği henüz yaşanmadı.

 

“Geçen sene ile fark yüzde seksen”

Tüm Türkiye ve Urfa’da tekrar artış gösteren koronavirüs vakalarına rağmen okullar kısmen açıldı. Yaşanan süreçten dolayı sadece Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin alışveriş için geldiğini belirten kırtasiye işletmecisi Hacı Abur ‘’Bu yıl çok farklı bir sezon geçiriyoruz. Virüsten dolayı okullar açılmayınca işler ister istemez eskisi gibi değil. Şu an sadece üniversite sınavları için kitap almaya gelen müşterilerimiz var. Bunun dışında kapsamlı bir okul alışverişi yapmaya gelen yok. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde seksen oranında bir yoğunluk farkı var. Şimdilik bütün piyasada belirsizlik var. Süreç nasıl işleyecek bilemiyoruz’’ dedi.

 

“Toptan malzeme alamıyoruz”

Koronavirüs nedeniyle bir çok iş sektöründe belirsizlik olduğunu söyleyen Hacı Abur ‘’ Bu virüs sadece bizi etkilemiyor. Bütün iş yerlerinde benzer manzaralar var. Mesela biz şu an toptan malzeme almıyoruz, çünkü ne olacağını kimse kestiremiyor. Geçen sene kapı önlerine yığdığımız malzemelerden bu sene eser yok. Bu yıl amacımız ticaret yapmak değil, ayakta kalmak. Bu zor süreci atlatmak için ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

 

“Sadece maske satıyoruz”

Salgın süreci kapsamında ekstra bir ürün satmadıklarını söyleyen Abur ‘’Kırtasiye olarak burada temizlik ürünü falan satmıyoruz. Bazen müşterilerimiz talep ediyor, ancak bu tür ürünler bizim satabileceğimiz ürünler değil, biz salgın için sadece maske satışı yapıyoruz. Öğrencilerimiz için reyonlarımızda bulunan tüm ürünler sağlık açısından uygundur. Sağlık ürünleri veya temizlik malzemeleri bizim işimiz değil’’ dedi.

 

“Marketler kendi işini yapsın”

Türkiye genelinde şubeleri olan market zincirlerinin kırtasiye ürünleri satmasına tepki gösteren Hacı Abur ‘’ Bence herkes kendi işini yapmalı. Ben burada sebze yada meyve satmıyorum. Büyük marketlerde kendi işini yapmalı, kırtasiye malzemesi satmaları doğru değil. Orada satılan ürünler ne kadar kontrol ediliyor bilmiyorum ama , burada belli aralıklarla ürünlerimiz denetimden geçiyor. Sağlık açısından, gençlerimizin sağlığı için herkesi sorumluluk sahibi olmaya davet ediyorum’’ dedi.