Kış kapıda! Soba fiyatları cep yakıyor

TAKİP ET

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte sobalar tezgâhtaki yerini almaya başladı. Sobalı evde yaşayan vatandaşlar da sobacıların yolunu tuttu. Bu yıl soba fiyatları ise cep yakıyor.

Kış kapıda! Soba fiyatları cep yakıyor

Kış kapıda! Soba fiyatları cep yakıyor

Dünya genelinde ekonomik dalgalanmalar devam ediyor. Dolar, Euro ve enflasyondaki dalgalanmalar akaryakıt başta olmak üzere birçok alanı olumsuz yönde etkiliyor. Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vatandaşları uyguna soba alma telaşı sardı. Geçen yıl soba kovaları 40 TL’den satılırken bu yıl ise 60 TL’den satılıyor. Soba fiyatları ise 300 TL’den başlayıp 2 bin TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatların bu kadar yüksek olmasını ise esnaflar dolar ve akaryakıttaki olumsuz yönde seyreden yükselişleri gösteriyor.

Türkiye geneli havaların serinlemesiyle beraber Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlar, kış hazırlıklarına başladı. Kış mevsiminde ısınmak için tercih edilen araçlardan birisi olan sobalar, kovalı, fırınlı, tuğlalı çeşitleri ve farklı modelleriyle soba esnaflarında yerini almaya başladı. Bazı esnaflar metali ham bir şekilde alıp üretimini kendi yerlerinde yaparken bazıları ise diğer illerden sobaları getiriyor.

MALİYET ARTINCA SOBA FİYATLARI DA YÜKSELİYOR

Maliyetlerin yükselmesi soba fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyleyen Mustafa Sobacı “Soba fiyatları geçen yıl oranla daha yüksek çünkü dolar sürekli yükselmesinden dolayı fiyatlar her geçen gün artıyor. Mesela geçen yıl 8,5 TL'ye aldığımız ürün bu yıl 20 TL oldu. Bu yüzden de maliyetimiz arttı. Maliyet artınca da soba fiyatları da yükseliyor. Fason sobaları biz kendimiz yapıyoruz geri kalan sobalarda dışarıdan geliyor. Çünkü onların üretimi Urfa’da yok” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNE SOBA GÖNDERİMİ YAPILIYOR

Şanlıurfa’dan Türkiye’nin çeşitli illerine soba gönderdiklerini aktaran Mustafa Sobacı “Biz Türkiye'nin her yerine soba gönderiyoruz. İzmir’e de soba gönderiyoruz ama genelde Hakkâri, Van, Ağrı, Diyarbakır, Siverek ve Şanlıurfa'nın kazalarına sobaları gönderiyoruz. Şanlıurfa'da ise Eyyubiyeliler daha çok soba alıyor. Nedeni ise Karaköprü’de doğalgaz olduğu için pek fazla soba tercih edilmiyor ama Eyyubiye’de doğalgaz olmadığı için soba kullanımı fazla oluyor” açıklamasında bulundu.

SATIŞLAR ŞU AN DURGUN!

Kış ayının gelmesiyle beraber satışlarının yükseldiğini belirten Sobacı “Şu an satışlarımız durgun ama 10 gün sonra yükselişe geçer. Çünkü bizim sezonumuz Ekim ayından sonra başlıyor. Yazın pek fazla satışlarımız olmuyor. Kış ayına girmeye başladığımız dönemde genel olarak satışlarımız artıyor ama her dönemde sobaları sürekli şehir dışına gönderiyoruz” diyerek soba piyasasındaki merak edilenleri aktardı.

İNSANLAR, İKİNCİ EL SOBA ARIYORLAR

Geçen yılla oranla fiyatların yüksek olduğunu ve insanların soba alırken zorlandıklarını açıklayan Mustafa Sobacı şunları söyledi:

“Mesela soba fiyatları geçen yıl fason dediğimiz soba 100 TL idi bugün ise 300 TL. Soba kovası 40 TL idi bu sene ise 60 TL. Bunun sebebi ise doların sürekli yükselmesinden dolayı maliyetler artıyor. Maliyetlerin artmasıyla beraber soba fiyatları da artıyor. İnsanlar bize geldiklerinde bazen ikinci el soba istiyorlar. Çünkü fiyatları çok yüksek buluyorlar. Fason değimiz içinde kova ve ızgara olmayan sobalar daha çok satıyoruz. Çünkü fiyatı 300 TL ama diğerleri daha sağlam olduğu için 2000 TL'ye satıyoruz. Gelen müşterilerin de maddi durumları iyi olmadığı için genelde ucuz olanı seçiyorlar. Biz bazı sobaların imalatını burada yapamıyoruz ama önümüzdeki yıl ilk defa bir tane soba üretimi yapacağız.”

SOBACILARIN EMEĞİ YENİLMEZ

Emeklerinin boşuna gitmesini istemeyen Mustafa Sobacı yetkililere seslenerek sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Yönetici kişilerden sobacılara destek verilmesini istiyoruz. Sobacıların emeği yenilmez. Özellikle biz deprem zamanında gece gündüz çalışarak deprem bölgesine soba gönderdik. Yeter ki oradaki depremzede insanların ısınması için biz hep çalıştık onun için emeklerimizin boşuna gitmesini istemiyoruz.”

SOBACILIK VE METAL MESLEĞİ HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ

Sobacılık mesleğinin hiçbir zaman ölmeyeceğini, Şanlıurfa’dan diğer bölgelere soba gönderdiklerini söyleyen Mustafa topraklı, pazarlık payının olduğu alanlarda müşterilerinin pazarlık yaptığını ama marketlerde böyle bir şeyin olmadığını ifade ederek, “9 yaşından beridir bu işi yapıyorum. Sobacılık ve metal mesleği hiçbir zaman ölmez. Yıllardır bu mesleğin içerisindeyiz. Şanlıurfa şu anda Güneydoğu’dan başlayıp Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine sobaların imalatını yapıp gönderiyoruz. Birde Şanlıurfa'da soba satışları pek fazla değil. Genellikle il dışına gönderiyoruz.

ÜRETİLEN MALLAR SATILMIYOR

İstanbul'dan Eskişehir'e metal ham olarak bize geliyor. Ondan sonra şekil verip montaj ve kaynak işlemine geçiyoruz. Hakkâri, Muş, Van ve Şırnak şubat ayında bu illerden siparişler alınıp ona göre yetiştirmeye çalışıyoruz. Şu an satışlarımızda durgunluk var ve istediğimiz fiyata veremiyoruz. Genel olarak ürettiğimiz malları satamıyoruz. Müşteriler markete gidip alışveriş yaptıkları zaman indirim yapma gibi bir istekleri olamıyor. İmalat edilen ve el emeği olan yerlerde pazarlık payı olduğu için fiyatları düşmek zorunda kalıyoruz” dedi.

KIŞ AYINDA ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞANIYOR

Esnaflarda soba fiyatlarının aynı olmadığını herkesin kendi maliyetlerine göre fiyat biçtiklerinin altını çizen Mustafa Topraklı, “Esnaf olarak da bizde birlikte değiliz. Bir esnaf 30 TL veriyor bazıları ise 35 TL.  Bazı esnaflar malzemeden çalıyor. Genel olarak satışlarımızdan memnun değiliz. Bir de yer olarak da memnun değiliz. Çünkü bizim meslek kaba ve çok yer tutuyor. Kış ayında çok büyük zorluklar yaşıyoruz. Hem yollarımız çok kötü hem de su sorunu çok yaşıyoruz. Malzemelerimiz su değdiği zaman paslanıyor. Bu yüzden de müşteri almıyor” bilgisini paylaşarak kendi sorunlarını dile getirdi.

“MALİYETLERİMİZ ARTIYOR AMA KAZANCIMIZ AZALIYOR”

Geçen yıl ile bu yıl arasında soba fiyatlarında büyük farkların olduğunu kaydeden Topraklı, “Şu an soba kovalarının fiyatı 40 TL. Bu soba kovası maliyeti bizi kurtarmıyor. Çünkü zaten maliyeti 40 TL tutuyor. Geçen sene soba kovası 20 TL’ye satıp kar ederdik. Bu sene ise 40 TL’ye sattığımız halde para kazanamıyoruz. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz. Örnek vermek gerekirse elektrik faturası geçen yıl 200-300 TL geliyordu.  Bu yıl ise 2 bin ile 3 bin TL arasında geliyor. Yani maliyetlerimiz artıyor ama kazancımız azalıyor” diyerek sorunları açıkladı.

“İŞ YERLERİMİZ DEĞİŞTİRİLSİN”

İş yerlerinin değiştirilmesini isteyen Mustafa Topraklı sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Yetkili kişilerden istediğimiz şey dükkanlarımız için daha geniş daha kapsamlı bir yer bulunsun. Bir an evvel şu anki olduğumuz yerden çıkmak istiyoruz.”

Kış mevsimi Soba fiyatları