Kışlıklar hazır, alıcı yok

TAKİP ET

Tarım kenti Şanlıurfa'da her yıl sonbahara girerken kurutulan sebzeler görücüye çıktı. Kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanan ürünler Tarihi Çarşı bölgesinde esnaf tezgahlarındaki yerini aldı. Çarşı esnafı yeni sezon kurutmalıklara bu sene henüz talep oluşmadığını belirtiyor.

Şanlıurfa’nın Haşimiye meydanı ve Balıklıgöl platosu arasında bulunan Tarihi Çarşı yeniden renklendi. Kentte her yıl kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanan dolmalık, bamya, isot, salça ve pul biber tezgahları süslemeye başladı. Şanlıurfa kent merkezi ve ilçelerinde kurutulan sebze ve hazırlanan baharatlar alıcılarını beklemeye başladı.

 

Şimdi tam mevsimi, ama..

Kışlık baharat ve kış için kurutulmuş sebze almanın tam vakti olduğunu ifade eden çarşı esnafı Mehmet Başıbeyaz ‘’ Bu mevsim baharat ve Şanlıurfa’ya has kurutmalık dolmalık, bamya, isot, salça ve pul biberin tam mevsimidir. Harman zamanın da dışarıdan gelen turist olmadı mı, işler durgun olur. Zaten bizim Urfa halkı ise biber kurutmalıklarını kendileri yapıyorlar. Esnafın işleri çok kırık, buradaki esnaf kira veriyorlar iş olmayınca kiraları bile karşılayamıyoruz’’ dedi

 

Eskiden insan kaynardı şimdi ise…

Dışarıdan gelen turistlerin en çok baharat, kurutmalık ve biber salçası aldığını söyleyen Başıbeyaz’’ Pandemiden önce Türkiye’nin her yerinden Urfa’ya gelenler oluyordu. Ama şimdi hafta sonu olmasına rağmen çarşı esnaftan başka kimse yok.  Eskiden bu çarşı insan kaynardı, satış yapmaktan bir dostumuza selam bile vermeye fırsatımız olmazdı. Bu çarşı bizim Urfa’nın merkezidir. Gümrük Hanı ve çevresi Urfa’nın kalbi diyebiliriz, eskiden hafta sonları adım bile atamazdınız. Ama şimdi kimse yok’’ dedi.

 

En büyük etken pandemi

Aşure ayı olmasına rağmen işlerin sakin olduğunu dile getiren başka bir çarsı esnafı Yusuf Dedeoğlu  ‘’ İşlerimiz pandemiden dolayı sakin,  çünkü insanlar hastalıktan dolayı dışarı çıkmıyor. Eskiye göre hareketlilik yok eski günleri çok arıyoruz. Aşure ayı olmasına rağmen, pandemiye bağlı gene fazla satış olmadı.  Çünkü yapılacak aşureler dağıtılamadığı için fazla yapılmadı. Ama yine de Muharrem ayı bu sene az da olsa satışları hareketlendirdi.

 

Urfa Değişim