Koronavirüs; stok, eşittir makarna

TAKİP ET

Koronavirüs salgını, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündemine oturdu. Görülen vaka sayısının artması nedeniyle tek gündem konusu olan koronavirüs, ile birlikte stok, makarna, maske kelimeleri de en fazla kullanılan kelimeler oldu. Salgınla mücadelede en büyük yükü sırtlanan sağlık çalışanları ise toplumun takdirini toplayarak gündemde yerini aldı.

Çin’de başlayarak Avrupa’ya sıçrayan, burada da büyük kayıplara neden olan ve sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs vakası Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Bu nedenle dünyanın gündemi koronavirüs olurken, Türkiye’de de aynı şekilde tehlike saçan bu salgın gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Salgının yayılmasının engellenmesi için tedbirler üst seviyeye çıkarılırken, vatandaşlara panik yapmamaları ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda sürekli uyarılar yapılıyor.

 

Bazı sorunları da beraberinde getirdi

Koronavirüs salgını, sadece sağlığı tehdit etmekle kalmıyor, ekonomi, eğitim, turizm ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Bu konularda oluşan sorunlar üzerine de çalışmalar yapılsa da tek gündem maddesi dünyayı tehdit eden salgın oluyor.

 

En fazla sağlık çalışanları takdir topladı

Koronavirüs ile toplumun tümü her ne kadar mücadele etse de en büyük iş sağlık çalışanlarına düşüyor. Hem hastaları tedavi etmekle, hem salgınla mücadele etmekle, hem de kendilerini ve hastaları koronavirüs salgınından korumakla yükümlü olan sağlık çalışanları büyük uğraş veriyor. Sağlık çalışanlarının bu uğraşları toplum tarafından da görmezden gelinmedi, bu sınavda en büyük takdiri sağlık çalışanları aldı. Öyle ki önceki gün vatandaşlar aynı saatte balkon ve pencerelere çıkarak sağlık çalışanlarını alkışladı. Toplumun sağlık çalışanlarına teşekkürü de koronavirüsten sonra en çok gündemde konuşulan konulardan biri oldu.

 

Son yılların en çok konuşulan gündem maddesi oldu

240 binin üzerinde vaka ve 10 binin üzerinde ölüme sebep olan virüs, Türkiye ve dünyada son yılların en çok konuşulan gündem maddesi haline geldi. Medya Takip Kurumu Ajans Press ise toplumdaki koronavirüs etkisini araştırdı. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarih olan 11 Mart’tan günümüze kadar tüm medya verileri üzerinden elde edilen bilgilere göre, Covid-19 tüm zamanların en çok konuşulan başlığı olmayı başardı. Ajans Press’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 11 Mart’tan bugüne kadar koronavirüs hakkında yazılı basına 49 bin 813 haber yansıdı, gazete ve dergiler neredeyse her sayfasında Covid-19 salgınına yer verdi. İnternet sitelerinde 140 binin üzerinde haber yansıması tespit edilirken, televizyon kanallarında 40 binin üzerinde haber çıkışı görüldü. Sosyal medya ise günlerdir koronavirüsü konuşuyor, salgın hakkında iki buçuk milyona yakın ileti tespit edildi.

 

Stok deyince ilk akla gelen makarna oldu

Ajans Press, koronavirüs gündemi ile ilgili yaptığı araştırmada, en fazla konuşulan kelimeleri de sıraladı. Araştırmaya göre Türkiye’de Covid-19 salgınının ardından en çok konuşulan kelimeler ise stok, tuvalet kâğıdı, maske, umre, yarasa, kolonya, eldiven, AVM, dezenfektan ve makarna oldu.

Diğer ülkelerde ölüm oranı fazla olunca birçok bölgede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Türkiye’de de vaka sayısı artınca vatandaşlar burada da sokağa çıkma yasağının uygulanacağı beklentisine girdi. Ancak İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasağının olmayacağı belirtilse de vatandaşlar evde stok yapma telaşına düştü. Ancak stok yapmada tüketilen gıdalardan en fazla makarna tercih edildi. Saklamaya dayanıklı da olan makarna satışları artarken, marketlerde de makarna rafları boşaldı. Öyle ki sosyal medyada paylaşım yapan bazı bakliyeciler bir yılda olan makarna satışını iki haftada yaptıklarına dikkat çekti. Bu nedenle en fazla konuşulan kelimelerden biri de makarna oldu.



Urfa Değişim

koronavirüs; stok eşittir makarna bazı sorunları da beraberinde getirdi en fazla sağlık çalışanları takdir topladı son yılların en çok konuşulan gündem maddesi oldu stok deyince ilk akla gelen makarna oldu