'Küçük 1 Aile' 26 günde Göbeklitepe'ye ulaştı

TAKİP ET

4 kişilik aile, 'Tarihin sıfır noktası' Göbeklitepe'yi ziyaret etmek için Muğla'nın Marmaris ilçesinden bisikletleriyle yola çıktı. 'Küçük 1 Aile' olarak tanınan ve bisikletle ortalama bin 500 kilometre yol kat eden 4 kişilik aile, 26 gün sonra Göbeklitepe'ye ulaştı.

Kendilerine "Küçük 1 Aile" adını veren baba Rüştü, anne Özgür, çocukları Ceren  ve Mithatcan Pekçedenöz 26 günlük bisiklet yolculuğunu Şanlıurfa'da sonlandırdı. Muğla'nın Marmaris ilçesinden 10 Temmuz'da yola koyulan 'Küçük 1 Aile'yi Urfa Bisiklet Topluluğu (URBİT) üyeleri karşıladı.

 

Rüştü Pekçedenöz: Göbeklitepe'yi taçlandırmak için pedal çevirdik

Göbeklitepe yılına dikkat çekmek için pedal çevirdiklerini söyleyen Tasarımcı Rüştü Pekçedenöz, "10 Temmuz tarihinde Marmaris'ten çıktığımız bu yolculukta gösterge sayacına baktığımda bin 500 kilometre yol kat etmişiz. Biz bin 300 kilometre olarak hedef koymuştuk ama bu hedefi bayağı aştık. Bu yolculukta çok güzel yerler gördük, tarihi ören yerlerini ziyaret ettik. Yolculuğumuzun 26. gününde Şanlıurfa'ya ulaşmış bulunuyoruz. Şanlıurfa'da bizi URBİT bisiklet topluluğu karşıladı. Birçok spor dalını denedim ama hiçbiri bana bu kadar manevi güzellikler hissettirmedi. İnsanın ailesiyle böyle bir hedef koyması ve başarması çok farklı bir duygudur. Yeri geldi üzüldük, yeri geldi yağmurda ıslandık, yeri geldi güneşte yandık. Bu kendi içimizde de küçük bir yolculuktu. Bu yolculukta hem Göbeklitepe'yi taçlandırmak istedik hem de çevresel bir hareketle yaptık. Bir ailenin 10 yaşındaki çocuğuyla böyle bir hedefin başarması, birçok insanın ufkunu açacaktır. Bu durumu başarmış olmamız bizi gururlandırıyor." dedi. 

 

'Gençlerimiz bisiklet yolu konusunda çalışma bekliyor'

Bisiklet yolları konusunda gençlerin belediyelerden çalışma beklediklerini belirten Pekçedenöz, "Gençlerimiz daha iyi bisiklet yolları istiyor, belediyelerden bisiklet sporları konusunda daha güzel çalışmalar bekliyor. Bin 500 kilometrelik yolda bir aile bisikletle geliyorsa, herkesin bisiklete binme zamanı gelmiştir. Demek ki belediyelerin bisikletle ilgili çalışmalar yapmanın zamanı gelmiştir. Umarım bunun yankıları daha güzel anlaşılır. Biz bu yolculuğu, bir belgesel haline getirmeyi de düşünüyoruz. Çok güzel bir şeyi başardığımızı düşünüyorum." diye konuştu.  

 

Ceren Pekçedenöz: Çevremizi daha iyi tanımış olduk

14 yaşındaki Ceren Pekçedenöz, "Bisiklet yolculuğu aslında planladığımız gibi olmadı. Çünkü bir tatil gibi olmasını bekliyorduk ama sabah saat 04.00'da kalkıp yola düşmek daha zor oldu. Ama çevremizi, Türkiye'yi daha iyi tanıdık. Örneğin bu yolculuğa çıkmadan önce gördüğüm kadar ölü hayvanlarla karşılaşacağımı düşünemezdim. Sürücülerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çevre kirliliği konusunda hayal kırıklığına uğradım. Yollar kirli ve bisiklete uygun kullanışlı yollarımız maalesef yok. Yine de bu bizim için çok güzel bir deneyim oldu. Hayatımızda bir kez yapabileceğimiz bir yolculuktu." şeklinde konuştu. 

 

Özgür Pekçedenöz: Yolculuğun güzel yanları çok oldu

Noter Katibi Özgür Pekçedenöz, "Biz bir hedef koyduk ve bunu 26 günde tamamladık. Zor bir yolculuk oldu ama bunun yanında güzel yanları da çok oldu. Bu hedefi başardığımız için mutluyuz, gururluyuz ama bir aile olarak bu yolculuğun sonuna geldiğimiz için içimizde bir hüzün var." ifadelerini kullandı. 

 

Mithatcan Pekçedenöz: Cam kırıkları ve lastikler doğaya atılmış

10 yaşındaki Mithatcan Pekçedenöz, "Bu zorlu yolculuğumda çok sayıda lastik ve cam şişe parçaları dikkatimi çekti. Sürücüler, patlayan lastikleri doğaya atıyorlar. Cam kırıkları olmasından dolayı lastiklerimiz patlıyor. Bu yolculukta 4 kez bisikletimin lastiği patladı. Bunun en önemli sebebi ise sürücülerin dikkatsizliğidir. Yolculuk çok güzeldi, başarıyla bitirdiğimiz için seviniyorum." sözlerine yer verdi. 

 

Mehmet Aslan: Bisiklet kullanımına duyarlılıkları bizi mutlu etti

Urfa Bisikletçiler Platformu Başkanı Mehmet Aslan, "Göbeklitepe için pedal çeviren aileyi Şanlıurfa girişinde karşıladık, onları misafir ettik. Göbeklitepe’yi ziyaret ettiler, bin 500 kilometre pedal çevirerek Şanlıurfa’ya gelmeleri ve bisiklet kullanımına duyarlılıkları bizleri mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.  

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

pekçedenöz: yolculuğun güzel yanları çok oldu küçük 1 aile 26 günde göbeklitepeye ulaştı arihin sıfır noktası göbeklitepe gençlerimiz bisiklet yolu konusunda çalışma bekliyor Şanlıurfa