Kurbanlık fiyatlarını duyan geri kaçıyor!

TAKİP ET

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Şanlıurfa'da besiciler artan maliyetlerden dolayı, alıcılar ise kurbanlık hayvan alamadığından dolayı adeta isyan etti. Şanlıurfa Hayvan Pazarına kurbanlık almaya gelen vatandaşlar evlerine eli boş dönüyor.

Uzun ve zahmetli bir aradan sonra hayvanlarını yetiştiren besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinden itibaren merkez Eyyübiye ilçesindeki canlı hayvan pazarının yolunu tutarak satış yapmak umuduyla gidiyor.

Güneydoğu’nun en büyük hayvan pazarlarından biri olan Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası’nda da besiciler kurbanlıkları görücüye çıkardı. Kurbanlık almaya gelen kimi vatandaş küçükbaş hayvana yönelirken, kimi vatandaşta kurbanlık alamıyor.

Dünya piyasasında yaşanan ekonomik hareketlilik kurbanlık fiyatlarını da vurdu. Kurbanlık almaya gelen vatandaşlar kurban alamadıklarına isyan etti.

Pazarda küçükbaş hayvanlar 5 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise vatandaşı korkutarak 80 ile 100 bin arasında görücüye çıkıyor.

Mikrofonlarımıza konuşan besici ve alıcılar fiyatların yüksek olmasından dert yanarak bu sene kimsenin kurbanlık alamayacaklarının altını çizdi. Besiciler, müşterilere fiyat söylerken çekindiklerine de dikkat çekti.

“GİRDİ MALİYETİ FİYATLARINDA DÜZENLEME YAPILSA  FİYATLAR DÜŞER”

Girdi maliyetlerinden kaynaklı fiyatların arttığını belirten Mehmet Çelik şunları kaydetti "Geçen sene bu gördüğünüz danaları 30 bine veriyorduk bu sene ise 60 ile 65 arasında fiyatları değişiyor. Bütün diğer ürünleri baz alırsak aslında fiyatlar o kadar da pahalı değil çünkü biliyorsunuz her gün her şeye zam geliyor. En basitinden geçen sene aldığımız bir çikolatanın fiyatı 1,5 lirayken bugün ise 5-6 liraya çıkmış durumda. Besiciler bu sene bayağı kar edecek. Arpa olsun, maliyet olsun zaten besicilerin belini yeterince büküyor, eğer bunun fiyatını da çıkarmazsa zararına satmış olacaktır. İşte o yüzden bu fiyata satması gerekiyor ve bana göre bu fiyatlar normal. Girdi maliyetlerini düşürseler haliyle et fiyatları da düşer. Bu saman, arpa, ulaşım bunlar asıl sorun” dedi.

“1 KİLO DOMATESİN FİYATI 30 LİRA, KURBANA 5 BİN ÇOK MU?”

Diğer ürünlere gelen zamlara oranla bu sene kurbanlık fiyatların normal olduğunun altını çizen Mehmet Ceylan "Şu anda bir koyun fiyatının 5 bin olması bana göre çok uygun, “Para yok kurban kesemiyoruz” diyenler yalan söylüyor. Vatandaş her şeyden memnun her şeyi alabiliyor ve her şeye gücü çok şükür yetebiliyor. Para konusunda herkeste var herkes alabilir. Kimse ben kurban kesemiyorum demesin bugün 1 kilo domatesin fiyatı 30 lira ise kimse bir koyunun fiyatının 5 bin olmasından şikâyet etmesin” şeklinde konuştu.

“HAYVANCILIKTA KAR ZARARI KURTARMIYOR”

Artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin çok zorlandıklarını ve bu zamların kurbanlıkların fiyatlarını arttırdığını belirten İbrahim Toluğ, "Şu anda alacağımız ineğin fiyatı 85 bin satıcısıyla anlaşamıyoruz. 80 bin olsun diyorum onlar da kabul etmiyorlar. Bu damızlığı süt için alıyoruz. Fiyatlar bu sene yüksek olmasına rağmen ne yazık ki kurtarmıyor, Akaryakıtın pahalı olması yemin pahalı olması bütün girdi maliyetleri de eklenince ne yazık ki besiciye hiçbir şey kalmıyor. Yem ve girdi maliyetleri pahalı olunca maalesef besicide kazanamıyor. En basitinden nereden bakarsanız sadece bir hayvanın günlük yiyebileceği 150 ile 200 lira arasında değişiyor bunu aya çarptığımızda bunun üstüne bir de yol masrafı falan filan eklediğimizde aynı kapıya çıkıyor. Tabii bu hayvana besici 10 aya yada bir seneye yakın bakıyor. Hal böyle olunca kar zararı kurtarmıyor” ifadelerine yer verdi.

“İNSANLAR EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYARAK ZARARINA SATIYORLAR”

Hayvan pazarında küçükbaş hayvanda fiyatın uygun olması, vatandaşın talebini artırdığını belirten Reşit Erişen, "Bu sene küçükbaş hayvan daha uyguna geldiği için hayvan pazarının gözdesi küçükbaş hayvandır. Küçükbaş hayvanın fiyatı 4 binden başlayarak 7-8 bine kadar çıkıyor. Yine de bana göre fiyatlar çok pahalı ben az önce konuşan arkadaşımın dediklerine katılmıyorum. Fakir olan bu sene kurban kesemeyecek zengin olan zaten her sene olduğu gibi tekrardan kesecek. Bu sene Allah milletin yardımcısı olsun fiyatlar gerçekten çok pahalı ben bir satıcı olmama rağmen satarken İçim acıyor alıcının içi hayli hayli yanar. Şu anda hayvan pazarında gördüğünüz herkes ya da hemen hemen çoğu hayvan satıcısı olarak gelmiş fakat hayvan alıcısı yok, neden yok çünkü fiyatlar çok pahalı fiyatlar pahalı olunca insanlar alamıyor. Diyor ki şu anda bir tane koyunun fiyatı 7 bin dananın fiyatı 80 ile 85 bin fakat besicinin ne zorlukla bu hayvanları beslediğini, emeğini, o hayvanın yemini katarsak inanın ki besici çok da zararlı çıkacak. İnsanlar diyor ki hayvanın fiyatı çok pahalı evet bu sene pahalı fakat geçen sene hem hayvanın fiyatı uygundu hem de yem fiyatı uygundu. Yem fiyatları bu sene tavan yapınca maalesef besiciler de fiyatları öyle yapmak zorunda kaldı.  İnanın ki karları zararlarını kurtarmıyor. Bizler pahalı falan diyoruz ama birde besicilerin sorunlarını sıkıntılarını da dinlemek gerek. Ailesiyle sabahtan akşama kadar emek veren bu insanların emeği çöpe gidiyor. Hayvanlara sadece bir kişi bakmıyor bazı yerlerde kişinin emeği bile çıkmıyor o yüzden onları da düşünmek gerekiyor” diyerek sitem etti.

“İSTERSE İTHAL GETİRSİN, DEVLETİN BUNA BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR”

Sabahın erken saatlerinden beri satış yapmak üzere geldiğimiz hayvan pazarında şu ana kadar tek bir satış yapmadık diyerek isyan eden Cemal Bulut, "Bizler şu anda satıcıyız ne yazık ki alıcı bize gelmiyor. Sabahtan beri geldik şu ana kadar hala satış yapamadık. Eskiden pikaplar vızır vızır gidiyordu şu anda ise daha hayvan pazarından pikap çıktığını görmedim. Bu sene büyük bir ihtimalle vatandaşlar daha çok küçükbaş hayvana yönelir. Büyükbaşın fiyatı çok pahalı olunca insanlar otomatikman oraya yöneldi. Devletin buna bir an önce çözüm bulması gerekiyor. İthal mal mı getiriyor, et fiyatlarını mı düşürüyor bir şeyler yapsın artık her şey çok pahalı eskiden 10 tane alıp satabiliyorduk şu anda ise bir tane alıp satabilsek şükür ediyoruz. İthal et gelince hayvan fiyatlarımız düşecek ama en azından insanlarımız et yiyebilecek, sofralarında et olacak. Gerçekten artık insanlarımızı düşünmenin vakti geldi. Şu an insanlar hiçbir şey alamıyor sattığının da yerini ne yazık ki dolduramıyor. Dışarıdan mal getiriyoruz diyorlar tamam getirsinler fakat sürekli erkek getirdiklerinde bize bir katkısı olmuyor. Doğurmayan hayvan gelmediği müddetçe bu pahalılık öyle devam edecek. Hayvan geldi mi hem üretim olur hem de hayvanın fiyatı düşer. Bu pahalılığın önüne devletin bir an önce geçmesi lazım yoksa bu pahalılık nereye kadar devam edecek. Esnaf olarak hayvanın bugün veya yarım saat sonra fiyatının ne kadar olacağını ne yazık ki kestiremiyoruz çünkü fiyatlar saniye saniye değişebiliyor. Bugün sattığımızın yarın yerini dolduramıyoruz. Şu ana kadar böyle pahalı değildi fakat bu 4 ayın içerisinde fiyatlar o kadar pahalandı ki hiç kimse hiçbir şey alamıyor. Birkaç ay önce 20 bin lira olan hayvan şu anda 70-80 bine çıktı. Bizler müşterilere fiyat söylerken gerçekten çekiniyoruz” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KESTİRMEK DAHA AVANTAJLI”

Küçükbaş hayvan kesmenin daha uygun olduğunu kaydeden Mehmet Emin Çiftçi sözlerine şu şekilde devam etti: "Ben küçükbaş hayvan satıyorum bu sene küçükbaşa daha birçok rağbet var. Küçükbaşın fiyatı bana göre bu sene uygun herkes küçükbaş kestirebilir. Küçükbaşa en azından herkesin gücü yetebiliyor büyükbaş hayvan da kişi başı 10 ile 15 gün arası değişiyor, o parayla küçükbaştan 2 tane 3 tane hayvan kesilir. Küçükbaş'ın fiyatı 4 bin 4 bin 500 lira arası değişiyordu bu sene 5 ile 5 bin 500 arası falan değişebiliyor yani fazla bir artış olmamış. Bu sene besici bayram edecek çünkü bu sene gerçekten onlar için çok iyi oldu. Bu sene herkes hak ettiğini aldı” ifadelerine yer verdi.

“MADDİ DURUMU OLMAYANLAR BU SENE KURBAN KESEMEYECEK”

Maddi imkânı olmayan vatandaşların bu sene kurban kesemeyeceğini belirten Hacı Tosun, "Geçen bayram 7 kişi büyükbaş hayvanın hissesine katılırdık kişi başı 5-6 bin geliyordu şu an ise 10.000'in altında gelmiyor. Bu sene herkes kurban kesemez fakir fukara hiçbir şekilde kurban kesemeyecek. Fiyatlar gerçekten çok pahalı, ama besiciler de buna emek veriyor tabii ki karşılığını alması gerekiyor. Her şeye günbegün zam geldiği gibi maalesef ete de zam geliyor” diyerek sözlerini sonlandırdı...

Kurbanlık fiyatlarını duyan geri kaçıyor!

Kurban Bayramı Şanlıurfa Şanlıurfa Hayvan Pazarı