Kurtuluşun 100. yılında buruk sessizlik

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı, koronavirüs salgını nedeniyle kutlanamadı. 100 yıl sonra 11 Nisan'da Şanlıurfa'nın caddelerinde zafer coşkusu yerini buruk bir sessizlik aldı. Bu durum ise Şanlıurfalıları hüzünlendirdi.

11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı olması dolayısıyla bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde daha coşkulu etkinlikler yapılması planlanırken, kurtuluş etkinlikleri de koronavirüs engeline takıldı. Her yıl 11 Nisan’da Şanlıurfa’nın caddelerinde kurtuluş coşkusu yaşanırken, bu yıl caddelerde buruk bir sessizlik oluştu.

 



Önceki yıllardan farklı bir coşku bekleniyordu

Daha önceki yıllarda Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşu etkinlikleri bir hafta sürerken, Şanlıurfa’nın tüm bölgelerinde de coşkulu bir hava hakimdi. Ancak bu yıl kutlamaların Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasıyla daha geniş kapsamlı, coşkulu etkinliklerin yapılması planlanıyordu. Bu nedenle aylar öncesinden hazırlıklara başlandı.

 



Etkinlikler iptal edildi

Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve her geçen gün yayılması artan koronavirüs salgınının önlenmesi dolayısıyla dünya genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da tüm etkinlikler iptal edildi. Bu nedenle 100 yıl sonra ilk kez 11 Nisan’da Şanlıurfa’nın caddelerinde coşku yerine sessizlik hakim oldu. Şanlıurfalılar kentin düşman işgalinden kurtulması zaferini kutlamak için evden çıkamadı.

 

Caddeler, meydanlar boş kaldı

Daha önceki yıllarda 11 Nisan’da binlerce kişinin toplandığı ve zafer kutlamasını yaptığı caddeler ve meydanlar bu yıl sessizliği bürünürken, bu durum ise Şanlıurfalıları da hüzünlendirdi. 12’ler anıtının ve topçu meydanının çevresinin boş kaldığını gören vatandaşlar geçmiş yıllara özlem duydu.

 



Coşkulu kutlamaların yerine görsel etkinlikler

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Nisan dolayısıyla vatandaşların katılımının olmadığı görsel ağırlıklı bazı etkinlikler hazırlandı. Bu etkinlikler ise sadece bir hatırlatma olduğunu gösterdi.

 



Şanlıurfa’nın kurtuluşu kapsamında planlanan bazı etkinlikler şöyle:

Kurtuluş kliplerinin televizyonda gösterilmesi,

Ev ve işyerlerine bayrak dağıtımı,

Saat 11:00’de camilerde selâ, şehit ve gazilere duâ edilecek,

Saat 11:11’de Telfıtır Tepesi, Külaflı Tepesi, Seyran Tepe, Osmanlı Parkı Tepesi’nde 100 pare top atışı yapılacak,

14:00’de Ulucami Haziresi 11 Nisan Şehitleri Hacı Ahmet Rasgeldi ve Ercişli Abdülhamit Mezarı ziyaret edilecek,

20:30-21:00’de Şanlıurfa’daki yerel televizyon kanallarında şehit ve gaziler için okunan 100 hatim duâsı okunacak,

Urfa kurtuluşu konulu şiir yarışması, kompozisyon yarışması, resim yarışması, torunlardan dedelere mektup yarışması, dijital fotoğraf sergisi, ulu çınarların dilinden kurtuluş hatıraları, 1.ulusal senaryo yarışması, 1.ulusal kısa film yarışması, 1.ulusal Türk halk müziği yarışması düzenlenecek.



Murat Doğan / Urfa Değişim 

kurtuluşun 100. yılında buruk sessizlik Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşu Şanlıurfa’nın caddelerinde zafer coşkusu yerini buruk bir sessizlik aldı Önceki yıllardan farklı bir coşku bekleniyordu etkinlikler iptal edildi caddeler meydanlar boş kaldı