Kuyumcu esnafları dertli! Urfa'da cumhuriyet altını krizi yaşanıyor

TAKİP ET

Son zamanlarda hem fiyat artışı hem de darphanenin yetersiz üretiminden dolayı esnaf, Cumhuriyet altınını bulmakta zorlanıyor. Bu durumda vatandaş altına ulaşmakta güçlük çekiyor. Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, konuya dair açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, “Diyarbakır’daki 450 kuyumcu esnafımızda çeyrek ve cumhuriyet altın serisi dediğimiz sarrafiye ürünleri bulmaktan zorlanıyoruz. Yaklaşık iki aydır sadece Diyarbakır değil, tüm Türkiye genelinde bu sıkıntı var” açıklamasında bulunmuştu.

Bu açıklamadan sonra Şanlıurfa’da böyle bir sorun yaşanıp yaşanmadığı merak ediliyor. Bizde Urfa Değişim ekibi olarak Balıklıgöl yerleşkesinde kuyumcu esnafı olan Mehmet Özbay’a, kentte Cumhuriyet altınında sıkıntıların olup olmadığını sorduk.

Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, darphanenin bir aydır cumhuriyet altını az bastığını, bundan dolayı kente hem vatandaşların hem de esnafların sıkıntı yaşadığını vurguladı. Kuyumcu esnafı Özbay, 2024 cumhuriyet altınını soran vatandaşlara sürekli olmadığını söylemek zorunda kaldıklarını belirtti.

“CUMHURİYET ALTINI BASILMIYOR”

Özbay, ayrıca altındaki yükselişlerin devam edeceğini ve piyasada altının 17 bin TL’ye bulacağını söyledi.

Darphanenin altın basmamasından dolayı sadece Şanlıurfa’da değil Türkiye geneli sıkıntıların yaşandığını aktaran Özbay, “Şu an Türkiye geneli Cumhuriyet altını sıkıntısı yaşanıyor. Bu sorun da darphaneden kaynaklı. İstanbul'da darphane Cumhuriyet altını basmıyor. Karaborsacılara mı girdi, bir arıza mı var şu an için bilmiyoruz. Darphaneden 2024 Cumhuriyet altını verilmiyor. Bu sıkıntıdan dolayı da işçilik çok fazla katılıyor. Mesela bir kilo altında bin 500 dolara kadara işçilik katılıyor. Bu altın bulamama sıkıntısı ne zamana kadar devam eder bir bilgimiz yok çünkü darphanede nasıl bir sıkıntı olduğunu bilmiyoruz” dedi.

“BİR AYDIR 2024 CUMHURİYET ALTINI SORUNU YAŞIYORUZ”

Kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, cumhuriyet altını bulmada bir aydır sorun yaşadıklarını dile getirdi. Özbay, altının bulunmamasından dolayı altını pahalıya sattıklarını belirterek, “Bazıları diyor darphanedeki işçileri grev yapıyor ücretleri artsın diye ama elimizde net bir bilgi yok. Bir aydır 2024 Cumhuriyet altını sorununu yaşıyoruz. Ne zaman biteceğini ise bilmiyoruz. Vatandaşlar altın bulamıyor. Altın bulunmadığı için de 300-400 lira altını pahalıdan alıyor vatandaş. Cumhuriyet altını bulunmadığı için biz de daha fazla pahalıya alıp, pahalıya da satmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET ALTINI DARPHANEDE BASILIYOR”

Altının gramını bin 955 TL’den sattıklarını açıklayan Özbay, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda Cumhuriyet altının 14 bin 100 TL'ye satılıyor. Gram altında bin 955 TL’den satıyoruz. Bin 935'ten de alıyoruz. Sadece vatandaşlar değil biz de bu konuda şikayetçiyiz. Cumhuriyet altını soranlara altın yok diyoruz. Cumhuriyet altını darphanede basılıyor. Cumhuriyet altını da basılmadığı için 300-400 lira bir fazlalık var piyasaya göre. Altının gramında ki yükseliş darphane ile alakası yok. Şu an sadece cumhuriyet altında sıkıntı var.  Sadece cumhuriyet altını almaya gerek yok. Altının her çeşidi var ve bunlar tercih edilebilir. Bilezik ve kolye fark etmez altın altındır.  Cumhuriyet altını alacak diye bir kaide yok, çünkü altının her türlüsünde yatırım yapılır. Altın bu seçimlerden dolayı yükselir ve yükselişe devam eder. “

YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK!

Özbay, altında yükselişlerin devam edeceğini söyleyerek sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Piyasada altın 17 bine kadar çıkacağı söyleniyor. Dolar ve diğer piyasadaki yükselişler birine bağlı olduğu için biri yükselişe geçtiği zaman, diğeri de yükselişe geçiyor. “

Cumhuriyet altını şanlıurfa Mehmet Özbay