Lokantacılar genelgeye tepkili! İçeriye müşteri almak istiyorlar

TAKİP ET

Tam kapanmadan sonra lokantalarına müşteri almayı bekleyen esnaflar, son açıklanan genelge ile hayal kırıklığına uğradı. Restoran işletmecileri sadece paket sevisi ile ayakta duramadıklarını söylediler.

Türkiye genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanma sürecinde birçok sektör gibi iş yapamayan lokantacı esnafı kademeli normalleşme genelgesine tepki gösterdi.  Pandemi sürecinin en mağduru olduğunu söyleyen lokantacılar, artık müşterilerini içeride konuk etmek istediklerini söyledi.

Son açıklanan genelgeye göre, Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceği belirtiliyor.

“SU, ELEKTRİK VE BAĞ-KUR PRİMLERİNİ ÖDEYEMEZ OLDUK”
Pandemi sürecinde Bağ-kur primleri, kiralarını, su ve elektrik faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini söyleyen Şanlıurfa Lokantacılar ve Köfteciler Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kaçak; “Şanlıurfa merkezde 650 üyemiz bulunuyor. Hepinizin bildiği gibi bu pandemi sürecinde esnaflarımız zor günler geçiriyor.  Bu sorunların giderilmesi için sürekli bir gündem var işte 2 gün içeriye müşteri alın sonra tekrar müşteriyi içeriye almayın maalesef esnafımız da şaşırmış ve ne yapacaklarını bilemez duruma geldi” dedi

“YETKİLİ MERCİLER YANLIŞI ESNAF MAL EDİYOR”
Kaçak, “Esnafımıza destek olarak 3 bin liralık destek verildi, onun dışında herhangi destek verilmedi. Bu verilen yardım desteği 3 aylık bağ kur primlerine bile yetmiyor, aylık bağ kur ödemesi bin eli liralık ödemesi bulunmaktadır. Esnaf nasıl kazanacak ve nasıl bunların altından kalkacak. Gönül isterdi ki bu ödemelerin ücretleri düşürülsün. Esnaf yanında 4 kişi çalıştırıyor onların sigortalarını yatırmak için yaklaşık 4 bin 500 TL ödemek zorunda, kazanmadığı halde nasıl bunu ödeyebilsin. Bu durumda yetkili mercilerin yanlışı esnafa mal ediliyor.

HASTALIK SADECE LOKANTALAR DA MI OLUYOR?
Birçok işyerinin kısıtlamaları kalktı, marketler, pazarlar, alış veriş merkezleri olmak üzere bunların hiç birinde hastalık olmuyor da, sadece lokantacılarda mı hastalık var? Bu yanlış bir karar ve bizler bu yanlışın yanında olmayacağız. Lokantacılar bu durumda en mağdur olanlardır ve hala kısıtlamalı bir şekilde içeriye müşteri almadan çalışmaları devam ediyor ve buna rağmen esnaf isyan etmedi ve hala direnmekte ama nereye kadar direnecek orası meçhul.

BELEDİYELERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Bizler isterdik ki diğer illerde olduğu gibi bizi yönetenler de esnafına sahip çıksın ama maalesef bizler Urfa’da buna benzer yardımlar göremiyoruz. Bizler başta Cumhurbaşkanımız ve Milletvekillerimizden ve Belediyelerimizden esnaflarımız adına destek talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜN EN MAĞDURU BİZLERİZ”
Pandemi sürecinde sektör içerisinde en mağdur kesimin kendileri olduğunu söyleyen Lokantacı Abdulkadir Toprak ise şunları kaydetti, “Müşteri geliyor “içeride oturup yemeğimi yemek istiyorum” yasak deyince müşteri bizimle dalga geçer gibi kapıdan çıkıp gidiyor. Sabah evimden kalkıp buraya geliyorum malzememi hazırlıyorum müşterime hizmet etmek için ama müşteri geliyor, sanki hiç bir şeyden haberi yokmuş gibi içerde oturmayacaksam ben gidiyorum diyor. Müşteriyi içeriye almadığımız için işlerimiz durdu ve iş yapamadığımız için kredilerimiz, borçlarımız hepsi duruyor, hiç bir şey ödeyemiyoruz ve borçlarımızın miktarı artıyor” dedi.

“500 PORSİYONDAN 150 PORSİYONA DÜŞTÜK”
İş yerine 3 bin lira kira ödediğini belirten Lokantacı Toprak, “Sürekli borç ediyor ve bu borçları erteleyerek nereye kadar dayanacağız. Pandemiden önce 4 elaman çalıştırıyordum, şu anda tek başıma çalışıyorum. Paket servisi yok, pandemiden önce günde 500 yakın porsuyun satıyordum şimdi ise günde 150 porsiyon satıyorum. Her gün kullandığımız malzemelere zam geliyor, ambalajlara gelen zam, hiç bir şeye gelmedi.  Gıdaya, tavuğa birkaç günde bir zam geliyor bunların altından kalkamaz hale geldik.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE VİRÜS BULAŞMIYOR DA LOKANTA DA MI BULAŞIYOR!
Kapanmadan sonra her yer açıldı kurallar esnedi ama biz hala içeriye müşteri alamıyoruz. Vatandaş alış veriş merkezlerine gidiyor saatlerce kalıyor, kıyafet alıyor, kabinlerde kıyafet deniyor, orda korona bulaşmıyorsa burada müşteri 15 – 20 dakika yemek yiyecek burada mı virüs bulaşacak? Tamamen saçma, bizler zaten serviste tek kullanımlık pet bardak, tabak, kaşık kullanıyoruz yemekleri ambalaj kullanıyoruz bunda virüse bulaşacak hiç bir şey yok.

KOSGEB ŞARTLARI HİÇBİR YER DE YOK!
Şuana kadar bizlere 3 bin liralık bir yardım dışında herhangi bir yardım yapılmadı. KOSGEB’e başvuralım dedik ama öyle bir sistem kurmuşlar ki KOSGEB’den faydalanmak için belirtilen şartlara sahip hiç kimse yok, dolayısıyla ondan da faydalanmamdık. Belediye bin 500 lira yardımda bulunacak denildi ama ne gelen var ne giden.

Bir buçuk yıldır bu zorlukları yaşıyoruz zaten. Lokantacılar esnaf odası başkanımızın desteği bizlere sıfır! Kendisine bildiriyoruz usulsüz işletme belgesi olmadan lokanta açmışlar. Bize dediği ben belediyeye bildirmişim, yani ben sana derneğe para veriyorum madem para alıyorsun bu işi yapacaksın ve benim sorunu mu çözmelisin.” dedi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim