Miroğlu, parti kapatma ve Kürt sorununu değerlendirdi

TAKİP ET

Urfa Değişim Gazetesine konuşan AK Parti MKYK üyesi Orhan Miroğlu, HDP'nin kapatma davası, başörtü kanunu ve Kürt sorunu hakkında gündemi değerlendirdi. Miroğlu, HDP'nin örgüt ile bağlarını kestiği takdirde aktif siyasetlerine devam edebileceklerini söyledi.

7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde AK Parti'den Mardin Milletvekili olan ve aktif olarak AK Parti MKYK üyeliği görevini yürüten Orhan Miroğlu Karaköprü Basın Müzesi açılış programına katıldı. Basın müzesi açılışında konuşan Miroğlu, Şanlıurfa’nın kutsal kadim bir kent olduğunu ve açılan Basın Müzesini çok beğendiğini söyledi.

Basın Müzesi açılışı sonrasında Urfa Değişime Gazetesine konuşan Orhan Miroğlu, siyaset gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HDP’nin kapatma davası, başörtü kanunu, HDP’nin hazineden aldığı yardıma bloke konulması ve Türkiye’de Kürt sorunu hakkında konuşan Miroğlu, parti kapatmalarının Türkiye demokrasisine zarar verdiğini, HDP’nin örgüt ile bağlarını kestiği takdirde aktif siyasetlerine devam edebileceklerini ve Türkiye’de Kürt sorunun sadece eşitlik ve demokrasi yönünde olduğunu inkâr meselesi olmadığını söyledi.

HDP ZİYARETİNİ ONAYLADIM!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve kurduğu heyetle Anayasa değişikliği için HDP ziyaretini olumlu bulduğunu söyleyen, Miroğlu HDP’nin ikinci görüşmeyi kabul etmemesini de yanlış olduğunu aktardı.

Miroğlu “Ben HDP’nin tavrını doğru bulmadım. Çünkü ben partimiz ve Adalet Bakanlığın oluşturduğu heyetle onları ziyaret etmesini olumladım. Diyalog kurmamak için istediğiniz kadar bahane üretebilirsiniz, Türkiye burası her gün gelişiyor her gün değişiyor. Geçmişe bakıp yargıların yapılmaması lazım. Önemli olan diyaloğun gerekçeleridir. Mecliste bir partinin başka bir partiyle görüşmemesi için bir neden yok. Yine de belki devam eden bir kapatma davası var ondan dolayı görüşmeyi reddetmişlerse ona bir şey diyemem. Ak Parti’nin içerisinde HDP’nin kapatmasını isteyen kadar istemeyen de var.” dedi.

“PARTİ KAPATMALARI DEMOKRASİYE ZARAR”

Orhan Miroğlu, HDP’nin kapatılmasıyla ilgili de geçmiş yıllara bakıldığında parti kapatmaların Türkiye demokrasine zarar verdiğini ve yine de son kararın hukukçuların vereceğini söyledi.

Miroğlu, “HDP’nin kapatma yönünde hukukçular karar verir ondan dolayı yaşanılan süreci en iyi hukukçular bilir. Onların aldığı kararları bilmeden konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ama tarihe baktığımız zaman kapatmaların Türkiye demokrasine siyasetine, siviline bir katkı sağladığını göremiyorum. Benim siyasetçi olarak fikrimi söylüyorum kapatılıp kapatılmamasıyla ilgili hukukçular karar verecek diye düşünüyorum. Bir parti ile elinde silah olan bir örgütün münasebet içerisinde olmaları doğru değil. Artık takke düştü kel göründü herkes artık birçok şeyi biliyor. Dolayısıyla bu açıdan bakmak lazım dolayısıyla şu an kadar 40 defa kapatılması lazımdı.” ifadesini kullandı.

“20 YIL GEÇTİ HALA PARTİ KAPATMA DERDİNDEYİZ”

Avrupa’da bir parti, yapılan bir eylemi kınamadığı için kapatıldığını söyleyen Miroğlu, “2002’de HADEP’in kapatma dosyaları açılmıştı belki DEHAP’tı tam hatırlamıyorum. Aradan geçen 20 yıl hala kapatmayla meşgul olan bir Türkiye için bu bana çok normal gelmiyor. Ben şunu tekrar söylüyorum parti kapatmaları Türkiye demokrasisine hayatta katkı sağlamamıştır. HDP, eğer bugün kapatılmasa örgüt ile münasebeti yüzünden tekrar tekrar kapatılma riskiyle karşı karşıya kalabilir. HDP’yi kriminize eden devlet veya hükümet değil. Kriminize eden bizzat partinin kendisidir.” dedi.

“HDP ÖRGÜTLE BAĞINI KESSİN”

HDP’nin terör örgütü PKK ile ilişkisinin olduğunu söyleyen Miroğlu, HDP terör örgütleriyle bağını kestiği taktirde ve bunu kanıtladığında parti kapatma davasının düşeceğini aktardı.

Miroğlu, “Bence hukukçuların yaptığı yorumlara bakmak lazım, onlar üçte ikilik çoğunlukla karar veriyor. Yine de dediğim gibi onların işine karışmak gibi olmasın ama bu anayasa mahkemesinin etkisinin de içinde olduğu partiyi kapatmadan hazine yardımının belli bir kısmını veya çoğunluğuna el koyulması tartışmalı bir karar çıktı ortaya 7’ye 8 ile alınmış bir karar ama bazı hukukçularda bu kararın hukuk bakımında eksik olduğunu söylüyorlar.  Ama kapatma davasında üçte ikisinin kararı olduğunu herkes biliyor. HDP’ye şu söyleniyor eğer örgüt ile bağınızı keserseniz bunu söylerseniz bunu kanıtlarsanız. Bu karar bozulabilir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE EŞİTLİK SORUNU VAR”

Geçmiş yıllara göre Kürt sorunun olmadığını ve Kürtlerin kendilerini her zeminde temsil etme haklarına sahip olduğunu aktaran Miroğlu, Türkiye’de bir demokrasi ve eşitlik sorunu var dedi.

Miroğlu, “Türkiye’de geçmişe yönelik bundan yüzyıl öncesine bakarsak bugün Kürt sorunu yoktur. Yani bir inkar sorunu değildir. Türkiye’de Kürt vatandaşlarımızın talepleri bir eşitleme ve bir demokrasi sorunu olduğuna inananlardanım. Yani Kürtlerin bir sorunu varsa Türklerin de bir sorunu vardır.  Başkalarının da bir sorunu vardır. Ama ben bu sorunların demokrasi ve eşitlik sorunu olduğunu siyaset temsil sorunu oluğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.

Haber: Mehmet Kırvar - Mehmet Halhalli

Orhan Miroğlu kapatma davası