Modası geçmeyen elemeği, göz nuru örgüler

TAKİP ET

Kış aylarının gelmesiyle birlikte örgü iplerine olan talep arttı. Kimi hobi, kimisi ise aile bütçesinekatkı için örgü yapıyor. Kadınların hamarat ellerinden motifleşerek işlenen el emeği göz nuru örgüler hem geçmişte hem de günümüzde vazgeçilmeyen kışlık giysiler arasında yer alıyor.

Kış aylarının gelmesiyle el emeği kışlık ürünlerin dokunacağı ipliğe talep arttı. Taleplerin artmasıyla beraber daha önce 6 lira olan iplikler bugünlerde 12 liradan satılıyor. Yüzde yüz zamlanan ipliklerin hem vatandaşın hem de esnafın tepkisine neden oluyor.Havaların soğumasıyla el işi kışlık ürünler daha çok örülmeye başlandı. Bere, atkı ve hırka gibi kışlıklar ev hanımları tarafından sıklıkla yapılıyor. Kimisi ise bu eski geleneği hobi amaçlı olarak yapımını sürdürüyor.

El emeği ile yapılan kışlık elbiseler hem daha dayanıklı hem de sağlık açısından daha faydalı olduğu biliniyor. Kimyasal maddelerin girmediği el ürünleri eskisi gibi çok olmasa da meraklıları tarafından yapımı sürdürülüyor. Özellikle kırsal bölgelerde el yapımı örgüler daha çok tercih ediliyor.

EL ÖRGÜSÜ GİYSİLER DAHA SAĞLIKLI
Örgü ipi satıcıları,örgü ipleri ile yapılan el emeği rengarenk giysilerinönceki yıllarda olduğu gibi günümüzde de gözde  olmasının başlıca nedenleri arasında  hem sağlıklı hem de soğuk havalara karşı daha sıcak tutuyor.

“EVDE ÖRGÜ YAPARAK GEÇİMİNİ SAĞLAYANLAR VAR”
Yıllardır örgü ipi satarak esnaflık yaptığını belirten Ahmet Çiftçi,“Yün iplikçilik, örme şişlerive örgü malzemesi gibi ürünlersatıyoruz Bir çok ip çeşitleri bizde mevcut bunlardan yün, sentetik,akrilik ipler, viskoz ipler, lurex ve metanit, merinos iplik, Likralı ipler, Naylon ipler ve polyester ipler bulunmaktadır. Örgü işinin meraklısı çok var, ipleri bizden alıp kadınlar evde örgü örerek kazak, yelek bebek battaniyesi, atkı, bere gibi kışlıklar örüyorlar. Bu şekilde evde örgü işi yaparak geçimini sağlayan ve hatta evini geçirenler bile var. Kış mevsimin gelmesiyle satışlarımız daha da artı. İpliklerin fiyatlarıise 8 ile 12 arası değişiyor. Sürekli bizde alışveriş yapan belli müşterilerimiz var. İp siparişi verip gelip alıyorlar. Daha sonrada evlerinde hanımlar model modelel emeği göz nuru örgüler örüyorlar. ”dedi.

“6 LİRAYA SATILAN İP 12 LİRA OLDU”
Uzun süredir iplik işi yapıyorum diyen esnaf Mehmet Nur Çiftçi ise, “Hem toptan hem perakende olarak satışını gerçekleştiriyorum. Geçen seneye göre bu yıl fiyatlar daha da çok arttı, örneğin geçen yıl 6 liraya sattığımız ip, bu yıl 12 lira oldu. Bu durum karşısında müşteride çok rahatsız bizlerde rahatsızız. Fiyatların aşırı yükselmesinden dolayı bazen müşterinin istediği malzemeyi bile getirmekte zorluk çekiyoruz. Hem müşteri memnuniyetini sağlamak istiyoruz fakat bunu yaparak zararda etmek istemiyoruz. Yaşadığımız bu aşırı pahalılık esnaf olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz.

 Örgü işi Urfa’da oldukça yaygın ve örgü ipleri çok satılıyor zaten Urfa’da kadınlar önemsemese bu iş o kadar yaygın olmaz. Anneler işte evde oturup yelek işliyor, lif işliyor çoluk çocuğuna türlü türlü modellerden kazak yelek gibi sıcak tutacak hem de güzel görünmesi için örme giyecekler yapıyorlar. Örgü işi kaybolan bir el işi değil.

“ÖRGÜ İPİNİN MODELE UYGUNLUĞU ÖNEMLİ”
Örgü ipi seçerken ve örgü örerken ilk olarak mevsimine uygun ip seçilmesi gerekir. Mevsimine uygun seçilmeyen örgü ipleri ören kişiyi zor durumda bırakabilir. Örgü ipinin modele uygunluğu önemlidir. Örgü ipinin kalitesi de yapacağınız modelin estetiğini görüntüsünü etkilemesi gerekir. Örgü ipinin organik pamuk, doğal keten, alpaka, kaşmir gibi doğal ürünler olursa örgün de kendini o kadar güzel gösterir.” İfadelerini kullandı.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim