Nerede o eski bayramlar!

TAKİP ET

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalmasına rağmen esnaf alışveriş yapamamaktan şikayetçi. Seçimlerden sonra gelen zamlar nedeniyle vatandaş bayram alışverişini yapamadığını söyleyen esnaflar, nerede o eski bayramlar diyerek sitem etti.

Şanlıurfa’da bayram kısa bir süre kalmasına rağmen çarşı pazarlarda eskisi gibi hareketlilik yok. Yaşanan zamlar nedeniyle vatandaş, esnaftan eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Bayram alışverişlerinde istedikleri orana ulaşamadıklarını söyleyen Balıklıgöl esnafları umutlarını bayramın son 2 gün bıraktı.

Yaşanan ekonomi sıkıntılardan dolayı vatandaşların elini cebinden çıkarmaması ve bayram alışverişinde kısıtlamaya gitmesi Urfalı esnafların cirosunu kötü etkiliyor. Yaşanan süreçten kötü etkilendiklerini kaydeden esnaflar, geçmiş bayramlarda 10 gün önceden mallarını sattıklarını söyledi.

Gazetemizin mikrofonlarına konuşan Balıklıgöl esnafları eski bayramları mumla aradıklarını, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını, ekonomik sıkıntılardan dolayı insanların dini değerlerinden yavaş yavaş uzaklaştığını iddia ettiler.

“SİZ DEMESEYDİNİZ BAYRAM AKLIMA GELMEYECEKTİ”

Balıklıgöl esnafı olarak yaşanan deprem ve sel felaketlerin ardından ciddi şekilde etkilendiğini belirten esnaf Recep Çelik, artık insanların bayramlara eskiye göre hazırlanmadığını bunun altında da ekonomi sorunların olduğunu aktardı.

Çelik “Urfa’da pek bayram havası yok siz söylemeseydiniz bayramın yaklaştığını bilmeyecektim. Milletin aklında da bayram yok. Ekonomik durumlardan dolayı herkes geçimini sağlama derdine düşmüş. Herkes nasıl geçinirim korkusuyla yaşıyor. Bayram diyebilir miyiz onu dahi bilmiyorum bir kurban olmuş 6 bin lira o da en az koyun o kadar, büyükbaşlar 70-80 binden başlıyor ondan dolayı bayramın yaklaştığını pek fark edemiyoruz. “

“ASGARİ ÜCRET ÇALIŞANI NASIL BAYRAM KUTLAYACAK”

Ülke genelinde insanların asgari ücretle hayatlarını idame ettiğini belirten Recep Çelik, asgari ücret çalışanın bayram heyecanı olmadığını artık bayrama eski gözle bakamadığını kaydetti.

Recep Çelik, “İnsanlar eskiden bayram öncesi gelirdi çerezini lokumunu şekerini alırdı fakat şimdi kimse bize uğramıyor bile. Asgari ücretle çalışan bir adam aylar öncesine ayda bin lira bir köşeye atarak ancak kurban alabilir. Bunun neresi bayram diyebiliriz. Ekonomik şartlar gelenek ve görenekleri de bitirme noktasına getirdi” dedi.

“BAYRAM ZENGİNLERİN BAYRAMI”

Bayramların artık zenginler tarafından kutlandığını ifade eden esnaf Recep Çelik, “Bayram artık zenginlerin bayramı, fakirler bayram falan yapamaz diye düşünüyorum. Çünkü eskiden herkes kurban keserdi az çok ama bakıyorum gelen müşterileri de soruyorum. Kimse kurban kesmeyi düşünmüyor. Eskiden 2 kurban verenler bu yıl ya bir tane keserler ya kesmezler. Eski bayramları mumla arıyoruz. Eskiden bayramın neşesi bereketi olurdu. Ama şuanda herkesin derdi, ekonomi sıkıntısı herkes düşünceli geçenlerde çaya zam geldi. Seçim sonrası yine her türlü eşyaya zam geldi. Ondan dolayı eski bayramlar artık hayal oldu” diyerek tepki gösterdi.

 “PANDEMİ BAHANE OLDU”

İnsanların artık eskiye göre birbirleriyle samimi olmadığını kaydeden Recep Çelik, “Pandemiden sonra insanlara bahane oldu. Kimse artık kimseyle selamlaşamıyor. Kimse el sıkmıyor, eski kültürümüz yavaş yavaş yok oluyor. Eskinden komşularımızın evine giderdik otururdu,k kavurma şeker lokum sohbet muhabbet olurdu ama şimdi insanlar sadece mezarlara gidebiliyor orası paralı olduğu için ancak oraya ziyaret edebiliyorlar.

Müşteriler gelmiyor eski bayramlara göre eskiden 10 gün öncesine kadar her şeylerini alırlardı. Fakat şimdi son gün müşteriler gelir diye düşünüyorum indirim falan beklerler ve son gün gelir ihtiyacı kadar alışveriş yaparlar” şeklinde konuştu.

“HERKES KENDİ BÜTÇESİNE GÖRE HAZIRLANIYOR”

İnsanların artık bayram hazırlığı yapma konusunda tereddütlü olduğunu belirten esnaf Hasan Korkmaz “İnsanlar kendilerine göre kendi bütçelerine göre hazırlıklarını yapmaya çalışıyor. Sonuç olarak ekonomi sıkıntısından dolayı herkes ayağını kendi yorganına göre uzatıyor.

İnsanlar eskiye göre zamlı eşyaları gördüğü için biraz geri duruyorlar ama dediğim gibi insanlar her şeye rağmen yine de misafirlerine mahcup olmamak için gereken alışverişi yapmaya çalışıyorlar bir eksik bir fazla bayramı yaşatmaya çalışıyorlar.

Eski bayramları tabi arıyoruz bugünler yarınlardan daima güzel ve iyidir. Çünkü gün geçtikçe insanlar değerlerden daha çok dünyevi işler ile uğraşıyorlar. Eski bayramları mumla arıyoruz desek yeridir.  Ondan dolayı diyoruz ki nerde eski bayramlar” dedi.

Kurban Bayramı alışveriş Balıklıgöl