Numarasız kimlik mağdur etti!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Payamlı kırsal Mahallesinde ikamet eden Yılmaz ve Edibe çiftçinin yeni doğan bebekleri için gönderilen kimlik belgesinde Türkiye Cumhuriyeti numarasının olmaması ailenin mağdur olmasına neden oldu. Aile kimlikte numaranın olmadığını sağlık ocağına gitmesiyle fark etti.

Payamlı kırsal mahallesinde çiftçilik yaparak ailesine geçindiren Yılmaz Kırvar, yeni doğan bebekleri için kimlik çıkarmak için Şanlıurfa Nüfus Müdürlüğünden randevu aldı. Yaklaşık bir ay sonra gelen kimlikte T.C. numarasının olmaması ailenin zor günler yaşamasına neden oldu. İddiaya göre, aile hasta olan bebeklerini sağlık ocağına götürdü. Ancak burada kayıt yapan görevli kimlikte numaranın olmadığını fark edince kayıt yapamayacağını söyledi. Ailenin ısrarı üzerine görevliler kayıt işlemlerini yaparak bebeği muayene ettiler. Aile bu tür sorunların yaşanmaması için yetkililerden destek bekliyor.

Hayatını çiftçilik yaparak kazanan Yılmaz, genç yaşta bir gözünü kaybetti. Köyünde biber, domates ve mısır gibi tarım ürünlerini eken Yılmaz, bu şekilde hayatını idame ettiriyor. İlk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, ne yapacağını bilmiyor. Bu tür durumlar nadir olarak görüldüğü biliniyor.

“İLK DEFA KARŞILAŞTIK”

3 çocuk sahibi olan Yılmaz ve Edibe çifti 2 ay önce dördüncü çocuğu kucaklarına aldılar. Dördüncü çocuğun kimliğini çıkarmak için Şanlıurfa Nüfus Müdürlüğünden randevu isteyen Yılmaz Kırvar, yeni kimliğin eline ulaşması bir ay sürdü. Bu süre zarfında aile bebeğin kayıt işlemlerini doğum belgesi ile gerçekleştirdi. İlk defa böyle bir şey karşılaştıklarını belirten aile ne yapacaklarını bilmiyor.

Normal şartlarda hastanede gerçekleşen doğumdan sonra doğum belgesi ile nüfus müdürlüğüne gittikten geçici kimlik belgesi aileye teslim ediliyor. Geçici kimlikten kısa bir süre sonra yeni kimlik tipi aileye posta ile gönderiliyor. Ancak bu sefer aileye gelen yeni kimlikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmaması herkesi şaşırttı.

SAĞLIK OCAĞINDA FARK EDİLDİ

Yeni doğan bebek 2 aylık iken rahatsızlanması üzerine aile muayene için Sağlık Ocağına götürdü. Kayıt işlerini yapan görevliler, kimlikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını olmadığını görünce kaydı yapamayacaklarını aileye söyledi. Baba Yılmaz, durumdan habersiz olduğunu söylemesi ve doktorlara uzun süre dil dökmesi üzerine doktorlar bebek Hatice Kübra’yı muavine etmeye karar verdi.

Bu olay karşısında ne yapacağını şaşıran Baba Yılmaz, hasta haliyle durumu Nüfus Müdürlüğüne anlatmaya çalıştığını ifade etti. Nüfus Müdürlüğünden randevu alamadığını iddia eden Baba Yılmaz, yaşanan süreç üzerine Urfa Değişim Gazetesi’ne ihbarda bulunarak yetkililerden destek istediğini vurguladı.

MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUM

Baba Yılmaz Kırvar gazetemize yaptığı açıklamada bebeğin Ağustos’un 7’sinde dünyaya geldiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Haliliye Nüfus Müdürlüğüne gittim. Randevu almam gerektiğini söylediler. Evime döndükten sonra nüfus müdürlüğünden randevu aldım. Randevu aldıktan 2 gün sonra tekrar gittim ve nüfus cüzdanı çıkarttım. 1 ay sonra gelen nüfus cüzdanında TC olmadığını fark ettim. Yaşanan durum karşısında mağdurum. Ani bir rahatsızlık olduğu zaman kimse kimlik numarasız işlem yapmıyor. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum. Bu kadar vurdumduymazlık olmaz. Yaşanan olayın takipçisi olacağım” dedi.

Numarasız kimlik Şanlıurfa Şanlıurfa HABERLERİ Payamlı kırsal Mahallesi yeni doğan bebekleri kimlik belgesi Türkiye Cumhuriyeti numarası