Odun ve kömürde fiyatın artması bekleniyor

TAKİP ET

Havaların serinlemesiyle birlikte oduncu pazarı da hareketlendi. Kış hazırlığı için vatandaşlar oduncu pazarına yönelirken, esnaflar ise odun fiyatlarının önümüzdeki günlerde artacağını belirtti.

Yaz sıcaklarının geride kalması ve havaların serinlemesiyle Şanlıurfa'da kış hazırlığı odun ve kömürdeki hareketliliği artırdı. Şanlıurfa'da kent yerleşiminin büyük bir kısmında doğalgaz bulunmadığından dolayı, soba ile ısınma daha fazla tercih ediliyor. Bu durum da odun ve kömüre talebi artırıyor.

 

Odun ve kömür kullanımı her geçen yıl azalıyor

Şanlıurfa'da vatandaşlar yeni yapılarla doğalgazla ısınma imkanı bulurken, odunlu sobalar daha geri planda kalıyor. Öyle ki geçmiş yıllara oranla doğalgazın daha geniş alanlara ulaşmasıyla soba kullanımı da giderek azalıyor. Bu durum ise her geçen gün odun ve kömüre talebin azalmasına neden oluyor.

 

Odun fiyatı türüne göre belirlenirken, kömür ise kalitesine göre belirleniyor

Odun fiyatları türüne göre değişirken, kömür fiyatı ise kalitesine göre değişiyor. Bu durumda meşe odununun tonu 750 TL iken, kayısı odunu ise 600 TL fiyattan satılıyor. İthal kömürün torbası ise 30 TL'den satılıyor.

 

Havalar soğuyunca fiyatlar artacak

Havaların soğumasıyla odun ve kömürün fiyatının artacağını belirten Oduncu pazarı esnafı Mesut Çiçek, "Kışa hazırlık olarak odun ve kömür alımı Şanlıurfa'da erken başladı. Şu anda oduncu pazarı hareketlilik yaşasa da istenilen seviyede değil. Vatandaşlar sobalarını daha kurmamış. Sobalar kurulduğunda yoğunluk daha da artacak. Bu nedenle önümüzdeki günlerde havalar soğuyunca odun ve kömür fiyatında da biraz artış olması bekleniyor." dedi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

odun ve kömür fiyatları Şanlıurfa odun pazarı haberler son dakika