Oduncu Pazarı esnafından yetkililere çağrı: 30 yıldır verdiğiniz sözleri tutun

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde yer alan oduncu pazarında genellikle baba mesleğini devam ettiren Urfalı esnaflar yaşadığı sorun ve sıkıntıları Urfa Değişim mikrofonlarına anlattı.

Yıllardan beri baba mesleğini devam ettiren esnaflar, vatandaşlara hizmet etmeye devam ediyor. Kimi inşaatlarda kullanılan kalıplar, kimi köylerde kullanılan dam palaslar, üzerinde ekmek açılan tahtalar ve nice benzeri bu eserler asırlardır süre gelen Urfalı oduncu pazarı esnaflarının elinde şekil almaya devam ediyor.

Yaz sıcaklarının artmasıyla Şanlıurfa’da sıcakların 45 dereceyi bulduğu günlerde Oduncu Pazarı esnafı demir saclar altında işlerini yapıyor. Yoğun çalışma saatleri yapan esnaflar yetkililerin tavırlarından ise çok dertli.

Seçimlerden önce kendilerine sözler verilen, fakat seçimden sonra tutulmayan sözleri tekrarlayarak yetkilileri göreve davet eden yönetici ve siyasiler Oduncu Pazarı esnafının hedefi oldu.

“SORUNLARI DEFALARCA KEZ DİLE GETİRMEME RAĞMEN KULAK TIKADILAR”

Oduncu Pazarı esnaflarının sorunlarını defalarca kez yetkililere ilettiğini fakat yetkililerin bu sorunlara kulak tıkadığını kaydeden Şanlıurfa Kavakçılar Sitesi Dernek Başkan yardımcısı Sait Dilekçi şunları kaydetti, "Şanlıurfa'da belediye olarak bize hiçbir hizmet sunulmadı. Biliyorsunuz çok büyük 2 felaket atlattık bunun zararı bizlere çok oldu. Ben bizzat belediye yetkililerine defalarca kez sorunlarımızı dile getirmeme rağmen hiçbir şekilde dönüş sağlanılmadı. Şanlıurfalılar olarak her konuda çok mağdur olduğumuzu da biliyoruz ve bu konularda ne yazık ki bize yardımcı olan yok” dedi.

“ŞANLIURFA’DA GÖLGESİNDE YÜRÜYECEĞİMİZ AĞAÇLARIMIZ YOK”

Sözlerini şu şekilde sürdüren Dilekçi, “Urfa sıcak bir iklimdir kaldırımlarda ağaçlarımız yok, Şanlıurfa’daki belediye başkanlarının tek amacı rant kazanmak. Şanlıurfa'da ekilen ağaçlar, nerede yetişmiyorsa onları Şanlıurfa'ya getirip ekiyorlar. Cuma günü namaza gittiğimizde havluya ıslatıp kafamıza koyuyoruz, gölgesinde yürüyeceğimiz ağaçlarımız bile yok. Şanlıurfa'da belediyeler sulanmayacak yerleri suluyorlar. Çok merak ediyorum bunların kesesinden mi gidiyor ya da onu geçtim bunlar hesabını nasıl verecek. Bizim yolları görüyorsunuz asfalt diye hiçbir şey yok, temizlik zaten yok çevre parası, atık parası bunları fazlasıyla alıyorlar ne çevremizde bir temizlik var ne de attıkları değerlendirecek bir potansiyelleri anlayacağınız hizmet yok. Diyarbakır'a gitsinler bir Bilecik’e gitsinler Nizip’i örnek gösterecek olursam derler Antep'i örnek alıyorlar. Gaziantep bizim fıstığımızı alıyor, arpamızı alıyor, buğdayımızı alıyorlar, pamuğumuzu alıyorlar ama her şeyin ham maddesi bizde olmasına rağmen biz hiçbir şeyin sahibi olamıyoruz. Yöneten kişilere yazıklar olsun. Vekillerimiz vekilliklerini kazandıktan sonra 4-5 sene rahat ederim kafasıyla çekip Ankara'ya gidiyorlar. Urfa'nın neler çekeceğini, nelerle baş edeceğini hiç düşünmezler. Ben işçi çalıştırmıyorum çocuklarım ve torunlarımı çalıştırıyorum fakat yine de gelirimiz giderlerimizi karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZLER KIŞIN ÇAMURUN İÇİNDE, YAZIN BU SACIN ALTINDA YAŞAMAKTAN BIKTIK”

İş yerlerinin çok dar olmasından dert yanan Mustafa dilekçi yetkililerden destek çağrısında bulunarak, "Yerimiz çok dar olduğu için hala 50 yıl önceki ilkel şartlarda çalışıyoruz. Bize verdiği sözleri tutsunlar, bize yer tahsis etsinler. Bizim burada yerlerimiz gerçekten çok dar yerlerimiz hep toprak bir yağmur olduğunda burası zindan oluyor. Ben buraya iki makine daha koysam burada hareket edemem. Bu odunlar da öyle bir kişiyle taşınacak iş değil, makinaya çıkarana kadar anamız alıyor. Bizler kışın çamurun içinde yazın bu sacın altında yaşamaktan bıktık” sözlerine yer verdi.

“BİZ İKTİDARI DESTEKLEDİK! BİZLER BUNU HAK EDİYORUZ”

Bu yaşına kadar hükümete oy verdiğini fakat bu sene oy vermenin pişmanlığını yaşadığını belirten Cuma Yeşildağ ‘Bizler bunu hak ediyoruz’ diyerek sözlerine şu şekilde devam etti, "Ben inşaat sektöründe çalışıyorum. Bu gelen zamlar bizi perişan etti. Bizler kumu 3.000'e alırken şu an 6.000 liraya çıktı. Sıva kumu 20.000 liraya dayandı. Enflasyon bizleri batırdı. Vallahi evimize çocuklarımıza meyve sebze götüremiyoruz. Şu anda bu gördüğünüz odunlar 600 liraydı şimdi ise bin 500 dayandı. Tayyip Bey'in arkasında durduk, iktidarın arkasında durduk belediye başkanlarımız iktidarımız istediği gibi bizimle konuşuyor siyasetçiler keyif ediyor, fakat vatandaşın bir gün olsun sorunlarını dinlemiyor. Ağladık sızladık adamları AK Parti’den vekil seçtik ama bizler bunu hak ediyoruz. Ben bütün Urfa için biz bunu hak ediyoruz diyorum. Yaptığımız tek yanlış iktidarı seçmemiz oldu. Hayatımızda pişman olduğumuz tek şey bu iktidarı seçmek. Bizim şu an kaldığımız yerler daracık bize sözler verildi buralar değişecek dedi fakat o verilen sözler sadece sözde kaldı” şeklinde konuştu.

“BİZLERE VERİLEN SÖZLER 30 SENEDEN BERİDİR TUTULMUYOR”

Artan zamlardan dolayı duydukları rahatsızlıkları dile getiren Osman varlık, "Oduncu Pazarı’na baktığımızda maalesef her tarafı sorun. İlk sorunumuz yerlerimiz çok dar. Tabi akaryakıt yüksek olduğu için artık eskisi gibi küçük arabalar odunlarımızı getirmiyor büyük tırlar geliyor tır geldiğinde ne yazık ki burada dönemiyor bile ve bu durum bizleri çok zorluyor. İçeri gelemeyince bizler de bu odunları taşıyamıyoruz. Burası 30 yıldan beridir var buraya gelenler ne sözler verdi ama nedense 30 yıldır bu sözlerden hiçbiri tutulmadı. Tek bir gün olsun hiçbir siyasetçinin buraya geldiğini bile görmedim. Biliyorsunuz bir deprem atlattık ve şu anda konut ihtiyaçlarımız başlıyor konutlarımız yapılıyor bundan dolayı satışlarımız iyi oluyor. Tabi bir de şöyle bir durum var bize başka illerden bu keresteler geldiği için akaryakıt da çok pahalı ister istemez bu pahalılık ürünlere de yansıyor. Kiralar 10 binken şu an 25 bin lira oldu. Akaryakıt arttığı için günbegün bizim eşyalarımız da zamlanıyor. Gelirlerimiz bile giderlerimize karşılamıyor” dedi.

“VATANDAŞLAR ANCAK YARIM TON YÂDA BİR TON ALABİLİYOR”

Şanlıurfa’da maddi durumu olmayan insanların daha çok odun aldığını aktaran Aydın Demirkan şu ifadelere yer verdi: "5 yıldır oduncu pazarında esnaflık yapıyorum. Her şeyin çok pahalı olmasından şikâyetçiyiz. Bizim burada işimiz mazotla dönüyor nakliye ile dönüyor. Bizler dışarıdan odun getiriyoruz nakliye ücretleri çok pahalı olduğu için odun getirmekte zorlanıyoruz.  Şanlıurfa'da bir de herkesin bütçesi belli, doğalgazlı olan evde yaşayan bir insan gelip bizden odun almıyor, bizden daha çok kenar mahallelerden gelen vatandaşlar odun alıyor odunun fiyatı da çok pahalı olduğu için o kişiler yarım ton odun bilemediniz bir ton oldun ancak alabiliyor.” Sözlerine yer verdi.

Oduncu Pazarı Eyyübiye Şanlıurfa