Okullar açılmadan kırtasiye malzemelerine zam yağmuru

TAKİP ET

Okulların açılmasına az bir süre kala milyonlarca veli artan masrafları nasıl karşılayacağını kara kara düşünmeye başladı. Geçen sene ile kıyaslandığında bu yıl sadece kırtasiye fiyatlarında yaşanan artış bile yüzde 105'i buldu. Müşterilerin listeyi karşılayamadığını belirten kırtasiyeci Adnan Altundağ bir öğrencinin listesinin yaklaşık 600-700 liradan başladığını'' söyledi.

2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi için geri sayım başladı. Öğrenciler okulların açılacağı zamanı beklerken, veliler de yeni bir zam dalgasına yakalandı. Okul kıyafeti, kırtasiye, yol, kantin gibi masraflar katlanarak arttı. Peki, veliler artan fiyatlar karşısında ne yapacak.

Milli Eğitim Bakanının sürekli değişmesinin müfredatı da değiştirdiğini belirten kırtasiyeci Altundağ Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Öte yandan herkesin kırtasiyeci olmasından dert yanan Altundağ, “Kırtasiye malzemesinden önce Milli Eğitim Bakanının sabit birinde olmasından yanayız. Her yıl Milli Eğitim Müdürü değiştiğinden dolayı gelen diğerinin yaptığı çalışmaları çöpe atıyor ve kendi yapacağı çalışmaları faaliyete geçirmek istiyor, buda bu sektörde ayrı bir sorun oluşturuyor. Biz sürekli farklı kişiler tarafından yapılan mesleğimizle alakalı sorunlar yaşıyoruz. Bugün herkes doktor olamıyor ama herkes kırtasiyeci olabiliyor. Devletin bunun önüne geçmesi gerekiyor’’ dedi.

‘’ŞU ANDA GENEL BİR YOĞUNLUK YOK’’

15 yıldır kırtasiyeci olduğunu söyleyen Adnan Altundağ yaptığı açıklamasında; “Milli Eğitimin belirlemiş olduğu tarihi kısa bir süre var ama hazırlıklar daha tam yapılmamış.  Devlet okulları biraz daha geç açılıyor, özel okullar ise devlet okullarından 1- 2 hafta daha erken açılıyor. Şu anda genel bir yoğunluk yok hazırlıklar yeni başlıyor” şeklinde konuştu.

‘’HAYAT PAHALILIĞININ OLMASI VE AKARYAKITA GELEN ZAMLAR SEKTÖRÜ ETKİLİYOR’’

 Akaryakıt fiyatlarının sektöre zarar verdiğini belirten Altundağ, “Eylül ayından itibaren ise yoğunluğun başlamasına umuyoruz. Şimdi kırtasiye işi bölüm bölüm olduğu için sadece test ya da defter, kalem üzerine değil Okulların ihtiyaçları üzerine araç gereçler olur; bunlar kalem, defter, çanta suluboya ve suluktur.  Bir de dershane kitapları var onlarda dershane sezonunu açılmaya başlamasıyla test kitapları satılmaya başlanıyor. Türkiye genelinde hayat pahalılığının olması ve akaryakıta gelen zamlardan dolayı zaten bir pahalılık var” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘’İLK ÖNCELİĞİMİZ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN SABİT BİRİNDE OLMASI’’

Geçen sene ile kıyaslama yaptığını söyleyen Altundağ fiyatlarda çok fazla artışın olduğunu söyleyerek şu sözlere yer verdi, “Daha önce sipariş verdiğimiz bir ürün 5 TL’ye gelirken şu anda akaryakıt fiyatlarından dolayı 15 TL’ye geliyor ve buda ister istemez bizim fiyatlara yansıyor.  Geçen senelere oranla herkesin bildiği gibi bir zam var. Toplumumuz ise sanki ikiye ayrılmış gibi bir taraf sadece olanlardan hiç haberi yokmuş gibi davranırken bir taraf ise zamlı fiyatları benimsemiş ve o şekilde hareket ediyor, hiçbir şekilde itiraz etmiyor. Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklamayı gördüm ama bizim için yerinde bir karar olmuş bizim şuanda ilk temennimiz ise verilen sözleri yerinde uygulamaktır. İlk önceliğimiz verilen kararlardan önce Milli Eğitim Bakanı’nın sabit bir kişi olmasıdır. Her yıl Milli Eğitim Bakanı değiştiği için gelen diğerinin yaptığı çalışmaları çöpe atıyor ve kendi yapacağı çalışmaları faaliyete geçirmek istiyor. Buda bu sektörde ayrı bir sorun oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

‘’ÖĞRENCİLERİN AKTİF BİR ŞEKİLDE OKULA DEVAM ETMESİNİ İSTERİZ’’

 Milli Eğitim Bakanı’nın devamsızlık affını kaldırdığını söyleyen kırtasiyeci Altundağ bu durumun olumlu olduğunu belirterek, “Normal şartlarda Milli Eğitim’de devamsızlığın zaten olmaması lazım, mevsimlik tarım işçilerine gelince, zaten mevsimlik tarım işine giden kesim kırsal kesim ve maddi yönden düşük olan kesimdir. Bunlar da zaten okullar açıldıktan 2-3 ay sonra geliyorlar yani bu da bizi pek bir etkilemiyor.  Zaten hocaların velilere verdiği bir liste var ve ona göre istenilen eşyalarını veriyoruz. Az önce söylediğim gibi yasalar var önemli olan o yasaları faaliyete geçirmek. İnşallah bütün öğrencilerin aktif bir şekilde okula devam etmesi üzerinde dururlar tabi burada özel okullar göz ardı eder mi etmez mi orasına bir şey diyemeyiz. Özel okulların eğitim seviyeleri biraz daha farklı olduğu için devlet okullarında o okulların eğitim işleyiş tarzı devlet okullarından daha farklı oluyor” dedi.

‘’ZAM GELMEZSE FİYATLARIMIZ ŞU ANDA SABİT’’

Fiyatların artmamasını dileyen Altundağ, “Devlet okullarında her bir sınıfta 40 kişi varsa hoca bunlardan 30 kişiye sınıfta bırakırsa o zaman kırsal kesimin hiçbir şekilde okumaması lazım, çünkü hepsi mevsimlik tarım işçileri olduğu için okullar açıldıktan 2-3 ay sonra geliyorlar. Haliyle sınıfta kalmış bulunuyorlar. Şu anda faaliyete geçirilen yasalar güzel ama uygulamaya geçerse daha güzel olur. Fiyatlarda şu anlık bir değişiklik yok ama akaryakıt fiyatlarına zam gelirse bizde fiyatları değiştirmek zorunda kalırız. Ürünü sipariş verdiğimiz zaman geçen sene 15-20 TL’ye gelen bir kargo şu anda 150-200 TL’ye geliyor buda haliyle bizi etkiliyor” sözlerini kullandı. 

‘’BİR ÖĞRENCİNİN LİSTESİ 600-700 TL’DEN AŞAĞI DEĞİLDİR’’

2023-2024 Yılında eğitim öğretim gören öğrencilerin liste fiyatlarının aileleri zorladığını aktaran Altundağ, “Bizim şu anki önceliğimiz akaryakıtın düşünmesi üzerine olmalı çünkü her şey akaryakıt üzerinde çalışılıyor, mevcut olan listelerimiz ise değişiyor. 100 TL’ye çantada var 150’ye de var 200 TL 200 TL’ye de var 500 TL’ye kalitesine ve talebe göre fiyatlarımız değişkenlik gösterebilir. Biz kırtasiyeciler olarak sağlığa zararlı ürünler bulundurmamak gayretindeyiz. Çin malı ürünleri kendi işletmemizde satmıyoruz. Şu anda yedi çeşit boya var ama kaliteli ürün almak farklıdır ucuz ürün almak farklıdır. Kaliteli bir boya kalemi alıyorsun bir sene boyunca kullanabiliyorsun, ucuzunu alırsan bunu bir senede iki defa üç defa alacaksın eğer 40 TL’den olsa 120 TL’ye kadar çıkabilir. Dediğim gibi ‘’lüks kalitesi değiştikçe fiyatta değişir’’ bu sene ortalama olarak bir öğrencinin listesi 600-700 TL’den aşağı değildir. Biz her kesime göre ihtiyaç sıralaması düzenleyebiliyoruz.  Velilerde kendine ve kendi bütçesine göre bir karar verip eşyalarını almaya başlıyorlar” dedi.

‘’KIRTASİYE MALZEMELERİNİN SADECE KIRTASİYECİLERDE SATILMASINDAN YANAYIM’’

Kırtasiye malzemelerinin zincir marketlerde satılmasının uygun olmadığını belirten kırtasiyeci Altundağ, “Klişe bir söz olacak ama kırtasiye ürünlerini sadece kırtasiyecilerin satmasından yanayız. Herkesin kendi işini yapması lazım. Ben şu anda gazetecilik yapamıyorsam başkasının da kırtasiyeci olmaması lazım. Çarşıya bakıyorsun her yerde bir kırtasiye eşyası satan birileri vardır.  Ben kırtasiye malzemelerinin sadece kırtasiyecilerde satılmasından yanayım, orada burada satılmasına karşıyım. Ayakkabıcısından tut mobilyacısına kadar herkes kırtasiye malzemesi satıyor.  Velilerimizin genel olarak çocuklarının sağlığını düşünerek kırtasiye ürünlerini tercih etmelerini isteriz. Özellikle market zincirlerinin kırtasiye eşyası satmamalarını isteriz. Bize gelen listelerde bizim de ıslak mendil var, peçete var, terlik var biz de bunları satabiliriz ama bizim işimiz kırtasiye yönelik olduğu için bunları satmamaya özen gösteriyoruz. Bu saydıklarım marketin işi olduğu için herkes kendi alanına yönelse marketçi kendi işini yapsın biz de kendi işimizi yapalım istiyoruz. Benim kırtasiye terlik getirmemin bir anlamı yok çünkü biz kırtasiyeciyiz, terlikle benim işim yok. Bizim tek temennimiz herkes kendi işini kendisinin yapmasıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

kırtasiye malzemeleri kırtasiyeci Adnan Altundağ