Övünecek neyimiz kaldı?

TAKİP ET

Sürekli başarı sıralamasında son sıralarda yer alan Şanlıurfa, açıklanan marka başarı sıralamasında listenin sonlarına girebildi. Şanlıurfa, sadece 30 Büyükşehir içerisinde bile 23. sıraya girdi. Sürekli Şanlıurfa'nın geliştiği ve marka şehir olduğu belirtilse de istatistikler övünecek bir şeyimizin kalmadığını gösteriyor.

2 milyon 35 bin nüfusu bulunan Şanlıurfa, açıklanan istatistiklerde başarı sıralamasında sürekli son sıralarda bulunuyor. En mutsuz kentler ve işsizlik gibi olumsuz durumlarda ilk sıralarda bulunan Şanlıurfa, eğitim, sağlık gibi başarı sıralamasında ise sürekli son sıralarda listeye giriyor.

 

Sağlıkta da eğitimde de başarısız bir kent

Sağlık ve eğitim alanında sorunların henüz çözüme kavuşturulmaması Şanlıurfa'yı bu alanlarda başarı sıralamasının sonlarına geriletiyor. Doğum hızı ve çocuk nüfusu oranlarında ilk sırada bulunan Şanlıurfa'da hastane yetersizliği, doktor eksikliği gibi durumlar kenti sağlık alanında başarısız olarak gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından illerin başarı sıralaması açıklanırken, Şanlıurfa listede yine sondan 4. oldu. Öyle ki Şanlıurfa'da eğitim alanında yapılan yatırımlara rağmen bir türlü başarı elde edemeyip sürekli son sıralara girmesi tepkileri de artırdı.

 

İşsizlikte de ilk sıralardayız

Genç nüfusun yoğun olduğu ancak iş olanaklarının kısıtlı olduğu Şanlıurfa'da, işsizlik rakamları oldukça yüksek. Bu durum ise Şanlıurfa'nın işsizlik verilerinde sürekli ön sırada yer almasına neden oluyor. Geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili bir toplantıda Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Siverekli yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın işsizlik oranının yüzde 17.5 olduğunu belirtti. Siverekli, en fazla işsizlik ödeneği bekleyen kentin de Şanlıurfa olduğunu vurguladı.

 

Şanlıurfa, mutlu değil

TÜİK tarafından zaman zaman açıklanan illerin mutluluk istatistiklerinde de Şanlıurfa son sıralarda yer alıyor. 2018 yılında illerin mutluluk sıralamasında Şanlıurfa 56. sırada yer aldı.

 

Şanlıurfa bu kez Marka değerleri sıralamasında sonlarda  

Brand Finance ve Curiocity işbirliğiyle hazırlanan Türkiye'deki 30 Büyükşehirin marka değerleri ve marka güçleri araştırması Turkey Metropol 30'un sonuçları paylaşıldı. 100 üzerinden hesaplanan sonuçlara göre 30 büyükşehir arasında Şanlıurfa sondan 8. sırada yer aldı. Marka sıralamasında ilk sıraya İstanbul girerken, son sırada ise Van yer aldı. Şanlıurfa ise başarı sıralamasında 23. sırada yer aldı.

 

Komşu il Antep 8. sırada

131 milyar 614 milyon dolar marka değeriyle İstanbul’un zirvede yer aldığı sonuçlara göre, ikinci sıraya 35 milyar 458 milyon dolar marka değeriyle Ankara, üçüncü sıraya ise 24 milyar 229 milyon dolar marka değeriyle İzmir yerleşti. İlk üç sıradaki büyükşehirleri sırasıyla Kocaeli (16 milyar 44 milyon dolar), Bursa (15 milyar 769 milyon dolar), Antalya (10 milyar 358 milyon dolar), Konya (7 milyar 837 milyon dolar), Gaziantep (7 milyar 284 milyon dolar), Adana (7 milyar 244 milyon dolar), Mersin (6 milyar 737 milyon dolar), Tekirdağ (5 milyar 844 milyon dolar), Manisa (5 milyar 494 milyon dolar), Kayseri (5 milyar 202 milyon dolar), Hatay (4 milyar 997 milyon dolar), Sakarya (4 milyar 445 milyon dolar), Balıkesir (4 milyar 366 milyon dolar), Denizli (4 milyar 249 milyon dolar), Samsun (4 milyar 44 milyon dolar), Eskişehir (4 milyar 13 milyon dolar) ve Muğla (3 milyar 999 milyon dolar) izledi.

 

Şanlıurfa, 23. sırada

Marka değeri sıralamasında yukarıdaki şehirleri sırasıyla Aydın, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Trabzon, Malatya, Erzurum, Ordu ve Mardin takip ederken, Van ise marka değeri en düşük büyükşehir oldu.

100 üzerinden hesaplanan başarı sıralaması ise şöyle:

86,6 puanla marka gücü en yüksek büyükşehir İstanbul oldu. İstanbul’u 86,1 puanla İzmir, 82.9 puanla Ankara, 78,4 puanla Antalya, 76,3 puanla Bursa, 69,3 puanla Muğla, 66,7 puanla Konya ve Trabzon, 66,4 puanla Kocaeli ve 64,4 puanla Adana takip etti.

 

Şanlıurfa'nın övünecek bir şeyi kalmadı

Elinde bulunduran değerleri ile zengin bir kent olan Şanlıurfa, bu değerlerin yerinde kullanılmaması nedeniyle sürekli başarısız bir kent olarak açıklanıyor. Şanlıurfa milletvekilleri, siyasiler, STK'lar ve belediye başkanları tarafından kentin son zamanlarda büyük gelişmeler kat ettiği ve marka şehir olduğu söylense de açıklanan veriler, bu söylemlerin doğruluğunu çürütüyor.

 

Siyasiler tarafından sürekli bahaneler mi üretiliyor?

Şanlıurfa'da yüzlerce STK, 14 milletvekili, 14 belediye başkanı olmasına rağmen birçok konuda kentin başarısız olması, dikkatleri yetkililere çeviriyor. Vatandaşlar tarafından siyasiler, STK'lar ve belediye başkanlarının pasif olduklarından dolayı Şanlıurfa'nın sürekli başarısızlıkta ilk sıralara girdiği belirtiliyor. Ancak yetkililerin konu ile ilgili açıklamaları çözüm odaklı olmadığı nedeniyle kurtulmanın bahanesi olarak görülüyor.  

Murat Doğan / Urfa Değişim Gazetesi

siyasiler tarafından sürekli bahaneler mi üretiliyor? Övünecek neyimiz kaldı? marka başarı sıralaması Şanlıurfa ın övünecek bir şeyi kalmadı Şanlıurfa haberler