Pahalılıktan bu yıl kurban zor!

TAKİP ET

Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen dar gelirli vatandaş, maaştan birikim yapamayınca bu yıl kurban kesemeyeceklerini söyledi. Gıda fiyatlarının zirve yaptığı son bir yılda alım gücü düşen vatandaş fiyatı yükselen kurbanı alamayacağını söyledi.

Gıda, akaryakıt ve beyaz eşyadan birçok kalemde yaşanan zamlardan sonra asgari ücret erildi. Aynı şekilde ev kira fiyatları ile ulaşım ücretlerinin de artmasıyla dar gelirli vatandaşın maaşı enflasyon altında eridi. Kurban fiyatlarının masraflar nedeniyle yükselmesiyle vatandaş bu sene kurban yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Kurban kesmek mezheplere göre vacip ve sünnet olarak gözüküyor. Bu ibadeti yerine getirmek isteyen vatandaşlar yüksek fiyatlardan dert yakındı.

Şanlıurfa’da 2022 yılı kurbanlık canlı kilogram fiyatının tosunda 65 TL, damızlık vasfını yitirmiş düvede 58 TL, damızlık vasfını yitirmiş inekte 50 TL ve küçükbaşta 50 TL olarak karar alındı belirtildi.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, kurban fiyatlarının yüksek olması ve kurban alacak güçlerinin olmaması nedeniyle yapamayacaklarını söyledi. Bazı vatandaşlar ise yapacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRETLİ KURBAN KESERSE AY SONUNU GETİREMEZ

Geçen yıl 2 bin 500 liraya aldığımız kurban bu yıl 6 bin liraya dayandı diyen Emin Manas, “Kurban kesmeyi maneviyat olarak düşünüyoruz. Geçen yıl kestiğimiz kurban 2 bin 500, 3 bin liraysa bu yıl 6 bin ile 7 bin lira arası değişiyor. Bu şekilde ne maaş yetebilir ne asgari ücret yetebiliyor. Asgari ücret 4250 lirayken kurban 5 bin lira, adam 1 ay çalışıp kurban keserse ay sonunu getirmeden devrilip gidecek” dedi.

Bu yıl kurban kesmeyi düşünmediğini kaydeden Cihat Gürüz ise “Peygamber efendimiz hayatında 1 defa kurban kesmiş bizde birkaç kere kestik” ifadelerini kullandı.

Hayat pahalılığından kurban kesmeyi düşünmediğini belirten Sinan Basmacı da “Pahalılıktan dolayı düşünemiyorum. Bu yıla kadar kurbansız hayat geçirmedim. Her sene 2 tane kesiyordum ama maalesef bu sene 1 tane bile kesemiyorum. Aldığım maaş 2 milyar küsur, ben kurban mı keseyim yoksa torunlarıma harçlık mı vereyim? Yoksa kendime giyecek bir şey mi alayım. Kurban yapamıyorum” dedi.

Yüksek enflasyon Gıda fiyatları kurban bayramı