Pamuk ekim alanları daralıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 42'sini tek başına karşılayan ve en çok pamuğun yetiştirildiği Şanlıurfa'da girdi maliyetleri yüzünden son yıllarda pamuk ekiminden vazgeçiliyor.

Şanlıurfa’da en çok yetiştirilen ürünlerin başında gelen pamuk, her geçen yıl yerini alternatif ürünlere bırakıyor. Geçen sene pamuk ekimi, bir önceki yıla oranla yüzde 60 oranında azaldı.

PAMUK YERİNE BAŞKA ÜRÜNLER EKİLİYOR
Türkiye’nin tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa, geçen yıllarda ülkenin pamuk ihtiyacını da büyük oranda karşılıyordu fakat girdi maliyetleri ve ürün fiyatlarının çiftçiyi memnun etmemesi dolayısıyla üretim baş aşağı gidiyor. Hal böyle olunca çiftçiler de pamuk yerine alternatif ürünlere yöneliyor. Çiftçiler, daha çok pamuk yerine sebze ekimine yöneliyor.

Alınan istatistiklere göre; Şanlıurfa’da 2019 yılında 2 milyon 850 bin dönüm pamuk ekildi, 2020 yılında ise 1 milyon 270 dönüm ekildi.

3 YIL KOTASI DA BU DURUMU ETKİLİYOR
Maliyetlerin artmasının yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı 3 yıl kota uygulaması başlattı.  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı 3 yıl kotası nedeniyle 3 yıl pamuk eken bir çiftçi, dördüncü yıl pamuk ekemiyor. Bu da pamuk alanının azalmasına neden oluyor. Pamuk ekimi için oldukça elverişli olan Şanlıurfa’da pamuk üretiminin azalması, ülkenin durumuna da yansırken, çiftçiler hem maliyetlerin azalmasını hem de 3 yıl sorununun kaldırılmasını istiyor.

DESTEKLEMELER DE ARTMADI
Pamuk üreticilerinin en büyük sorunlarından biri de çiftçilere ödenen destekleme parasının artmaması. Pamuk eken çiftçilere verilen destekleme parası, elektrik faturasını karşılamayınca çiftçiler de pamuk üretiminden vazgeçiyor. Geçen sene, bir önceki yıla oranla üretimi düşen pamuğun bu yıl ne kadar ekileceği henüz bilinmiyor fakat üretim yapan çiftçiler rekolte ve fiyatlardan medet umuyor. Pamuk üreticileri, ayrıca destekleme miktarının artırılmasını istiyor.