Pamuk üreticileri kan ağlıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da pamuk hasadının başlamasıyla birlikte binlerce çiftçi pamuk fiyatlarının ne olacağı ve kaça satılacağını büyük bir heyecanla beklemeye başladı. Çukobirlik tarafından 44 randımanlı kütlü pamuğun fiyatı 21 TL olarak belirlendi. Belirlenen fiyatı beğenmeyen çiftçiler son günlerde fiyatların daha da düşmesiyle birlikte adeta isyan bayraklarını çekti.

Mehmet Kırvar -Urfa Değişim / Geçen günlerde bazı çiftçiler pamuk tarlasında pamuk yakarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi istifaya davet ederken bazı pamuk üreticileri, pamuk fiyatını protesto etmek için pamuk yakma eylemi yaptı. Günden güne artan maliyetler karşısında adeta şaşkına dönen çiftçiler pamuklarını toplayarak depolamaya kararı aldı.

Bazı çiftçiler de elektrik, su borcunu ödemek için pamuğu ucuz fiyata satmaya çalışıyor.

Yaşanılan bu olaylar karşısında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde pamuk üreticiliği yapan çiftçilere mikrofon uzatan Urfa Değişim Gazetesi, çiftçilerin sorunlarını gündeme getirmeye çalıştı.

Su kesintisi, artan girdi maliyetleri, pamuk fiyatlarının düşük olmasından yakınan çiftçiler, pamuk fiyatlarının yükselmemesi durumunda gelecek senelerde hiçbir çiftçinin ekim yapamayacağını söyledi.

HER ŞEY 3 KATI OLDU, PAMUK FİYATI GEÇEN SENEYLE AYNI!

Yaşanılan zamlardan dolayı ilaç, tohum, gübre, sulama fiyatlarında 1 yıl içerisinde yüzde 300 zam geldiğini söyleyen çiftçiler, pamuk fiyatlarının gecen yıl ile aynı olmasına adeta dert yandı.

Değişim mikrofonlarına konuşan Rıdvan Altınel “Bu sene çok büyük zorluklar çektik. Bu sene mazot gübre, zirai ilaç üç dört katı oldu. Geçen sene adlığımız vadeli gübre 5 TL’ydi, şuan 16 TL, su fiyatları keza, yine geçen sene aldığımız su fiyatı 250-300 TL’ydi, bu sene 700-800 TL, biçerdöver parası, işçi parası derken aldı başını gidiyor. Bu maliyetler karşısında çırpınıyoruz. Şuanda pamuğu 15 TL’den satıyoruz. Geçen senenin pamuk fiyatıyla aynı satılıyor. Geçen yıla göre bu sene masraflar 3 katı olurken pamuk fiyatı hala yerinde sayıyor” dedi.

“NE UMDUM NE BULDUM!”

Pamuk ekimini büyük bir heyecan ve şevk ile ekim yaptığını söyleyen genç çiftçi Rıdvan Altınel, pamuk fiyatlarının açıklamasından sonra pamuk tarlasına gelmek istemediğini belirtti.

Altınel, pamuk fiyatının düşük olmasına şu şekilde sitem etti: “Ben çiftçi olarak ilk ekim yaptığım zaman öyle heyecanla baktım ki anlatamam, ama gel gör ki şu anda tarlaya gelmeye çekiniyorum. Artık tarlaya gidesim gelmiyor.”

PAMUK FİYATINI 25-27 TL OLARAK BEKLEDİK!

Pamuk fiyatlarının çok düşük olduğunu söyleyen genç çiftçi Altınel, pamuk tabanının en düşük 25 TL olması gerektiğini vurguladı.

Altınel sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yıl pamuk fiyatı olarak 25-27 arası bir fiyat bekliyorduk, fakat açıklanan fiyatı gördüğümüz zaman çıldırdık resmen. Bugün bu maliyetlerde çiftçi pamuk satsa zarar ediyor. Eğer beklentimizi karşılasaydı fiyatlar yüzümüzü güldürdü. Seneye daha dinamik daha heyecanlı yapardık bu mesleği. Daha keyifli bir şekilde bu mesleği yapmak varken, şu anda mecburi zaruri bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.”

DESTEKLEMELER YETERSİZ

Pamuk desteklemelerin yetersiz olduğunu söyleyen Rıdvan Altınel, ”Gerçekten zar zor maliyetleri kurtarma çabasına girmişiz. Desteklemelerde yetersiz, aldığımız destekleme sadece 5 dönümlük su giderlerimizi karşılıyor.” İfadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLİK BİTERSE ÜLKE BİTER

Girdi maliyetlerinin altında belini doğrulatamadıklarını belirten Rıdvan Altınel çiftçilik biterse ülke çöker dedi.

Altınel, “Böyle giderse çiftçilik gerçekten ölecek, artık kimse ekim falan yapmayacak. Tarım ülkesinde artık kimse ekim yapmayacak. Ve bu ülkede tarım ile ayakta ama ne yazık ki çiftçiler, şu anda son demlerini yaşıyor. Kimse çiftçilerin sesine kulak vermiyor. Herkes duyuyor, fakat kimse dönüp bakmıyor. Yetkililer sesimizi duyuyor, ama hiç kimsenin kimseden haberi yok. Herkesin işine gelmiş durumda bazı şeyler. Çiftçilik bitiyor haberleri olsun. Bu ülkede çiftçilik biterse bu ülke komple biter. Bu ülke tarım ülkesi ancak tarım ile kalkınır” diyerek sözlerine son verdi.

PAMUK FİYATLARI BİZİ MEMNUN ETMEDİ

Pamuk fiyatlarının düşük olmasından yakınan çiftçi Muhittin Altınel ise yetkililerin derhal üreticilere pamuk fiyatlarının artırılması için çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti. Muhittin Altınel sözlerine şu şekilde devam etti: “Her yıl pamuk ekimi yapıyoruz. Fakat bu sene pamuk fiyatları bizi memnun etmedi. Gerçekten maliyetlerimizi çıkarmakta zorlanıyoruz. Gübre, sulama, ilaç fiyatları aldı başını gidiyor. Pamuk fiyatları şu anda yerlerde bunun derhal hal çözülmesi gerekiyor. Bizimde kendimize göre bütçemiz var. Bu bütçe olmadığı zaman üretim yapamıyoruz. Yapılan yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Pamuk fiyatlarının 15 TL olması gerçekten çok vahim bir durum. Her şey 3 katına çıktı, fakat pamuk fiyatı geçen yıl ile aynı durumda bunun derhal çözülmesi gerekiyor” dedi.

Şanlıurfa Çukobirlik kütlü pamuk