Pandemide kahve satışı yüzde 50 arttı

TAKİP ET

Pandemi nedeniyle iş saatlerinde esneklik olması ve vatandaşların evde kalma süresi uzayınca kahve satışları yüzde 50 oranında arttı. Kahve üreticisi ve satıcısı esnaf Mehmet Çatın, kendi özel karışımı olan Urfa Kahvesine ise talebin yoğun olduğunu söyledi.

Ülkemizde ve Şanlıurfa özelinde çalışma saatlerinin azalması ve vatandaşların evde kalma süresinin uzaması ile birlikte kahve satışları artmaya başladı. Kahve üreticisi ve satıcısı esnaf Mehmet Çatın, özel olarak hazırladığı ve içerisinde çeşitli karışımların olduğu adını Urfa Kahvesi verdiği kahvenin sağlığa faydalı olduğunu kaydetti.



“Kahve denilince ilk olarak Şanlıurfa akla gelir”
Şanlıurfa’nın geleneklerinde önemli yer tutan mırra kahvesi hem düğünlerde hem taziyelerde ikram edildiğini söyleyen esnaf Mehmet Çatın kahvenin Urfa’da önemli olduğunu söyleyerek şunları kaydetti, “Pek çok kültüre ve yaşama etki etmiş tadıyla ve kokusuyla insanların vazgeçilmez içeceği haline gelen kahve, gün geçtikçe çeşitlerine yeni karışımlar ve farklı tatlar bulunuyor. Bu karışımlardan bazıları Urfa kahvesi ve Urfa Menengiç kahvesidir” dedi.



“Mırra Şanlıurfa’ya hastır”
“Kahve kültürümüz oldukça eskiye dayanıyor” diyen esnaf Çatın, “Mırra herkesin bildiği gibi Urfa’ya has bir kahvedir ve düğünlerde taziyelerde ikram edilmektedir. Bunu takip eden Türk kahvesi geliyor. Urfa’ya has olan kendi karışımımızdan üretmiş olduğumuz Urfa kahvemiz var. Bu kahvenin içinde, yemen kahvesi, keçiboynuzu krema, damla sakızı, çikolata, menengiç ve salep var. Son zamanlarda en popüler kahve Urfa kahvesidir. Urfa’da kendimiz üretiyoruz ve Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.



“Menengiç kahvesi bağışıklığa iyi geliyor”
Menengiç’in Urfa’da ve birçok bölgede toplandığını söyleyen Çatın, “Özenle toplanan menengiçler değirmenlerde öğütülerek toz haline getirildikten sonra kahve haline geliyor. Menengiçi kahvesinin diğer bir çeşidi sıvı menengiç kahvesidir. Bu çeşit daha çok sütle yapılıyor. İsteğe göre, su ile de yapılabilir. Menengice kimisi çitlembik, kimisi bıttım, kimisi ise çetene diyor. Tabi daha çok menengiç olarak biliniyor. 81 ile kargoyla gönderiyoruz. Menengiç oldukça faydalı, hafif ve aynı zamanda insanları rahatsız etmez. Uzmanılara göre, bağışıklık sistemine iyi geliyor. İçtikçe ferahlatan bir özelliği ve ayrıca güzel bir aroması var”


Pandemi sürecinde kahve satışları attı
“Koronavirüsten ile kahve satışlarımız arttı” diyerek sözlerini sürdüren Çatın, “İnsanlar dışarı çıkmıyor ve zamanını çoğunu evde geçiriyorlar. Bu durum daha çok kahve tüketimini arttırdı. Pandemi ile kahve satışımız yüzde 50 arttı diyebilirim. Şu anda dışarıya siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. Kahvenin içerisindeki menengiç Urfa’da yetişiyor. Urfa’da üretiliyor ve en önemlisi Urfa kahvesi adını taşıyor, ambalajında gördüğünüz gibi Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bunun yanında hem biz kazanıyoruz hem Urfa’mız tanıtılıyor. Bunun yanın sıra ilimize yeni bir tat kazandırmış olması da bizi mutlu ediyor” diyerek sözlerine son verdi.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim