Piyasalarda dolar tedirginliği

TAKİP ET

ABD Başkanı Trump'un son çıkışının ardından yükselmeye başlayan dolar, Şanlıurfalı esnafları tedirgin etti.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan dolar krizi bu kez de farklı bir konu ile gündeme geldi. Sınır hattında yaşanan olaylar ve devlet başkanlarının açıklamaları, dolar krizini yine gündeme getirdi. ABD Başkanı Trump’un son çıkışının ardından yükselmeye başlayan dolar, Şanlıurfalı esnafları tedirgin etti.

Şanlıurfalı esnaflar, dolar bazında yapmış oldukları ithalat ve ticaretleri, son zamanlarda yüksek fiyatlardan yapmak zorunda kaldıklarını ve bu durumun bu defa daha ciddi sorunları ortaya koyacağını söylediler.

Dolar krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Esnaflar, “Yaklaşık 3 ay önce döviz kurlarındaki tırmanış ve yaşanan ekonomik gerilim, tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de kötü etkilerini göstererek, sıkıntılı anlar yaşamamıza neden oldu. Özellikle dolardaki yükseliş sonrasında birçok sektör konkordato ilan ederken, birçoğu ise iflas bayrağını çekti. En küçük esnaftan en büyüğüne kadar birçok sektör yükselen dolar kuru karşısında tutunamadılar. Öte yandan yaşanan ekonomik gerilim ile birlikte kriz fırsatçıları da türeyerek bu durumu fırsata çevirenler oldu. Yaklaşık 2 ay önce yaşanan görüşmelerin ardından dolar, normal seviyelere gerilemeye başlayınca bizler de esnaflar olarak çok sevindik." diye konuştular.

"Şimdilerde ise yine ülkeler arasında büyük bir gerilim ve ardından açıklamalar ve dolarda yine hareketlilik, yaşanılası bir kriz, bu defa biz esnafların adeta sonunu hazırlamış olur." diyen esnaflar, "Geçtiğimiz aylarda büyük bir uçurumun kıyısından döndük. Fakat bu defa o uçurumdan düşmemizi hiç kimse engelleyemez. Şimdi tüm esnaf arkadaşlarımızda büyük bir tedirginlik var ve açıkçası ne olacağını bilmediğimiz bir dar boğaza sürüklenmek bizleri üzüyor. Ülke ekonomisi konusunda yaşananlar herkesin malumu. Bir de buna dolar krizi yeniden eklenirse, inanın ayağa kalkmamız çok zor hatta imkânsız bir duruma dönüşebilir.

Ülkelerin bir an önce bu krizi çözmeleri gerekiyor. Elbette ki ülkemizin toprak bütünlüğü konusunda tek bir yürek gibi hemfikiriz. Fakat bu bütünlük için de ekonomik olarak güçlü durmamız gerekmekte. Bu güç için de kriz ortamlarının olmaması lazım. Yine birkaç ay önce yaşananların tekerrür etmesini istemiyoruz. Bir an önce kriz daha çok büyümeden bastırılmalı ve bu ülkenin ve ilimizin yapı taşları olan ekonomiyi ayakta tutan ve ülke gelirini dengeleyen esnafların yüzde 80’i bu kez bu krizin altında kalarak bitecektir” şeklinde konuştular.