Ramazan sofralarının vazgeçilmezi 'şıllık' tatlısı

TAKİP ET

Gastronomi kenti Şanlıurfa'da, coğrafi işaret belgesi alan yöresel "şıllık" tatlısı Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi 2017 yılında alınan şıllık tatlısı bu ramazan da iftar sonralarının vazgeçilmezi oldu.

Tescilli lezzetler arasında bulunan şıllık tatlısı, atalarımızdan süre gelen ve kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelmiş ve aynı zamanda diğer tatlılara göre oldukça hafif olmasıyla, dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında yer alıyor. Her evde yapılabilecek az maliyetli ve çok lezzetli olan bu tatlı sadece un, şeker, süt, su ve yumurta ile yapılıyor.


Geçmişte bir ev tatlısı olan şıllık tatlısı daha fazla malzemenin ilave edilmesiyle zenginleştirilmiş bir tatlı haline geldi. Hafif bir tatlı olması nedeniyle günün her saatinde yöre halkı tarafından tercih ediliyor. Tescilli lezzet zaman pastanelerde yerini alarak vazgeçilmeyen tat oldu.  

“KIYMETLİ MİSAFİRLERE SUNULAN EZVAHLI BİR TATLI”
Kuşaktan kuşağa bu mesleği yapan Mahmut İpar “Şıllık tatlısı ninelerimizden, annelerimize geçti annelerimizden de, bize geçti. Bizler bu tatlıyı yaklaşık 10-15 senedir işyerlerinde yani tatlıcılarda yapılmaya başlandı. Bunun öncesinde, evlerde, çok ağır ve kıymetli misafirlere sunulan ezvahlı bir tatlıydı. Bu tatlının tutulmasının sebebi, hafif olması yani yemekten sonra şıllık tatlısı yiyen, bayılmaz ağır gelmez, sindirimi çok kolaydır ve oldukça lezzetlidir.” dedi.


YABANCILAR HAYRAN KALIYOR
Şıllık tatlısının hafif olduğunu belirten usta Mahmut İpar, “Hafif olmasının nedeni içerisinde süt, yumurta ve un vardır. Şerbetinde ise şeker, su ve tereyağı bulunuyor. Bu saydıklarım insana zarar vermeyen malzemelerdir. Yerli ve yabancı vatandaşlar tarafından aranan bir tatlımız oldu. Özellikle yabancılar tarafından çok merak ediliyor ve yediklerinde lezzetine bayılıyorlar hiç tatlı yememiş gibi hissettiklerini söylüyorlar. Hafifliği nedeniyle şıllık tatlısı ramazan da vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor”


“ANNELERİMİZİN TARİFİNİ GELİŞTİRTİRDİK”
“Annelerimizden gördüğümüz onların yaptığı şekilde eskilerde ve şimdide olduğu gibi ev ekmeği yani yufka ekmeği saçta yapılıyordu ve ekmeğin bitmesinin sonunda hamuru cıvıklaştırmasıyla sacın üzerinde yapılan bir tatlıydı. Tabi o zamanlarda süt falan yoktu. Biz bunu biraz daha lezzetlendirmek ve geliştirmek için hamurun içine süt, yumurta sarısı katıyoruz. Gene annelerimizin yaptığı tarifte şeker yerine pekmez kullanılırdı. Tabi pekmezi herkes yiyemez çünkü pekmez biraz daha ağır oluyor. Buna birde koyun yağı eklenince ağır gelir. Bizler bunu hafifletmek amacıyla süt ve şekerle yapmaya başladık ve bu şekilde yaptığımızda müşteri daha çok beğenmeye başladı.” İfadelerini kullandı.


ŞILLIK TATLISI TAVSİYE İLE YAYILIYOR
İpar “Tatlının üzerine bir şeyler katmasaydık devam ettiremezdik bu lezzeti.  Amaç müşteri yediğinde aktarabilsin, anlatabilmesi açısından elimizden geldiği kadar lezzetlendiriyoruz. Müşterimizden yerli yabancı dönüş yaptıklarında çok memnun olduklarını, çok beğendiklerini görüyorum ve Urfa’ya gelen arkadaşlarına tavsiye ediyorlar.

Bunu yanında peynirli künefe de hafiftir buda Urfa’nın bir tatlısıdır. Hataylılar künefe diyorlar ama bizim bildiğimiz peynirli kadayıf. Daha birçok tatlımız vara fakat şıllık tatlısı yabancı misafirlerimizin damak tadına daha çok uymakta. Bunu tercih etmelerin nedeni ise daha çok hafif olmasıdır. Ramazan ayında daha çok sipariş alıyoruz. İftar sofraların vazgeçilmez tatlısı şıllık tatlısıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim