Sağlık çalışanları haklarını istiyor

TAKİP ET

Pandemi sürecinin bütün yükünü omuzladıklarını söyleyen Şanlıurfa Aile Hekimleri Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Harun Atmacaoğlu, sağlık çalışanları olarak taleplerine yanıt beklediklerini söyledi.

Koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmek için ülke genelinde bir takım kurallar alındı ve beraberinde kısıtlamalar getirildi. Süreçten en az etki ile kurtulabilmek için sağlık çalışanları bu süreçte hem sağlıklarını hem sevenlerini tehlike altında bırakarak görevlerini cansiperane yerini getirdi.

Sağlık çalışanları yeri geldi ailelerin uzak kaldı. Yeri geldi uykularından feragat etti. İzinlerini kullanmayarak süreç boyunca büyük bir mücadeleye girdiler.  Covid-19 hastalığında risk grupları arasında ilk sırada yer alan sağlık çalışanları diğer vatandaşlara oranla 10-14 kat daha fazla etkileniyor. Pandemi sürecinde onlarca hekim ve sağlık çalışanı ne yazık ki hayatını kaybetti.

Sağlık çalışanları taleplerinin yerine getirilmesini istiyor
Pandemi sürecinin bütün yükünü omuzlayan sağlık çalışanları seslerinin duyulmasını ve taleplerinin karşılanmasını istiyorlar.

Sağlık Ocağında aile hekimi olarak görevini sürdüren Şanlıurfa Aile Hekimleri Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Harun Atmacaoğlu, “09.00 ile 16.00 olarak normal mesaimize devam ediyoruz, bütün kurumlarda dönüşümlü olarak çalışma modeli ile mesai saatlerinin kısaltılarak 10.00 ile 16:00 olarak çalışılmaktalar. Biz sağlık çalışanlarını maalesef bu çalışma şekline tabi tutulmadık. Maalesef diyorum çünkü bunu başından beri tekrar tekrar söylediğimiz bu virüs yükü altında, sağlık çalışanları, her zaman daha fazla yük altında kalmak zorunda kalmasına rağmen bir türlü kısa çalışma talebimize olumlu cevap alamadık. İş yükümüzün yanı sıra virüsle birebir temas halinde olabiliyoruz çünkü gelen hastalarda hastalıklarını bilmiyor olabiliyorlar ve muayeneleri yapılıyor temas ediliyor. Eğer virüse ne kadar çok temas edilirse o kadar çok maruz kalırsanız ve o kadar çok hastalığı ağır geçirme hatta hayatınızı kaybetme ihtimali bile o kadar çok artıyor. Bunu önlemenin en güzel yolu dönüşümlü çalışma modelidir. Bir dönem yapıldı ama bununla ilgili ısrarla taleplerimizi bildirmemize rağmen maalesef bu sisteme geçemedik. Birçok meslektaşımız hayatını kaybetti. Birçok meslektaşımız bu hastalığı ağır atlattı.  Bir meslektaşımızın iki kardeşi hayatını kaybetti” dedi.

“Hayatımızdan çok ailemiz için korkuyoruz”
Aile sağlık merkezinde hayatını kaybeden olmadığını söyleyen Atmacaoğlu,  “Hastalanan oldu, testi pozitif olanlar oldu, elbette kolay olmadı ama atlattılar. Maalesef bazı arkadaşlarımız ailelerine de bulaştırdı. Hayatımızdan çok ailelerimiz için çok korkuyoruz. Hepimizin yaşlı anne ve babası var. Küçük çocuklarımız var, yakın zamanda bir arkadaşımızın hem annesi, hem babası ve hem abisi, covid-19 nedeniyle hastanede yattı. Bu dönemde en çok ihtiyacımız olan ailelerimiz ama maalesef korumasını yapamıyoruz. Bir meslektaşımızın iki kardeşi hayatını kaybetti.” İfadelerini kullandı.

“Malzeme konusunda sıkıntılar yaşadık”
Korona en başta korunması gereken bir hastalık olduğuna dikkat çeken Atmacaoğlu, “Maske, mesafe, hijyen için pandeminin başında hatırlarsanız maskeler bulunamaz oldu, karaborsa oldu ve hatta satışı yasaklandı. Bu konuda eldiven, dezenfektan olsun, bu konuda bizler malzeme talebinde bulunduk. Maske gönderin, koruyucu malzeme gönderin ki kendimizi koruyabilelim. Gönderilmedi değil gönderildi ama hiçbir zaman yeterli miktarda gönderilmedi. Malzemeyi hem bulma noktasında sıkıntıda yaşıyoruz hem de moral motivasyon açısından bize sıkıntı yaşatıyor. Bizim karşılaştığımız en büyük sıkıntılar belirsizlik. Yapılan işlerin hemen hiçbirinde bir net bir tutum ortaya konulmadı. Malzeme konusunda bana aylık ne kadar malzeme geleceğini bilmiyorum. Bazı aylar bana geliyor. Başka bir ilçedeki arkadaşımıza gitmiyor. Bu konuda düzenimiz, sistemimiz, bir türlü oturmadı ve bu belirsizlikler bizi çok fazla yıpratıyor.”

“Özlük haklarımızı istiyoruz”
“Pandemide sağlıkçıların yükü ağır olduğu için alkışlanıyor ama özlük haklarına gelince hayır deniliyor” diyen Atmacaoğlu, “Hepimiz pandemi döneminde olduğumuzu kabul ediyoruz, şartlar çok sıkıntılı, yükümüzün çok ağır olduğunu farkındayız, hatta bunun için alkışlıyoruz ama özlük haklarına gelince en ufak bir hak aramaya gelince hayır deniliyor yapılmıyor. Birçok meslektaşımız vefat etti.  Bizim gözümüzde onlar birer şehit. Bunun inanç boyutu farklı olabilir fakat hak konusunda en azından ölen meslektaşımızın yakınlarına haklar konusunda, şehitlik haklarından faydalanılması ve yararlandırılması lazım.  Pandemi döneminde risk alarak kendisinin hastalanacağını, öleceğini yakınlarının hastalanacağını ve öleceğini bildiği halde çalışıyorsa bunun birazda arkalarını düşünüp onları rahatlatacak moral ve isteklendirme açısından kesinlikle bir takım haklar tanınmalıdır.  Yetkililer tarafından hala bu konuda atılmış net bir adım yok. Şu ana kadar koronadan hastalanan hiçbir meslektaşımız meslek hastalığı sayılmadı. Vefat eden hiçbir meslektaşımız da şehit sayılmadı. Yasalarda bunlar var deniliyor ama uygulamada hiç biri yok” diyerek sözlerini tamamladı.