Salgın dönemlerinde nasıl beslenmeli? Diyetisyen Semira Avcı açıkladı

TAKİP ET

Son zamanlarda mevsimsel griplerin artması vatandaşlarda korku ve paniğe neden olmaya devam ediyor. Peki, griplerin arttığı dönemlerde nasıl beslenilmeli? Konu hakkında konuşan Diyetisyen Semira Avcı önemli açıklamalarda bulundu.

Grip, soğuk algınlığına benzer semptomlarla ortaya çıkan ve influenza virüsü tarafından neden olunan bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında daha sık görülür ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak vücutta bakterilerin hızlı dolaşımına neden olur.

Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, insanları hastalıklara yakalanma riskini azaltırken, vücut fonksiyonların hastalıklarla güçlü bir şekilde mücadele etmesini sağlar. Peki, salgın hastalıkların arttığı dönemlerde güçlü bir bağışıklık sistemine nasıl sahip olunur?

Şanlıurfa’da özel bir klinikte diyetisyenlik yapan Semira Avcı, güçlü bağışıklık sistemi hakkında beslenme rolünün önemini açıkladı. Avcı, tek bir besine yönelmek yerine, su tüketimi, uyku alımı, yeterli ve dengeli beslenmenin bir arada olması gerektiğini açıkladı.

“HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİ DÜŞER”

Bağışıklık sisteminin vücudun savunma mekanizması olduğunu vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, “Grip gibi salgın hastalıkların arttığı bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir. Dışarıdan gelen zararlı mikroorganizmalara karşı savaş açar ve hastalıklara karşı korur. Bizler farkında değiliz ama bağışıklık sistemi gün içerisinde durmadan çalışır. Ama bizim desteğimize de her zaman ihtiyaç duyar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirdikçe vücut direnci artar ve sonuç olarak hastalıklara yakalanma riski düşer” dedi.

“BELLİ BİR BESİNE YÖNELMEK YERİNE DENGEYİ SAĞLAMALISINIZ”

Yeterli ve dengeli beslenmenin öneminden bahseden Semira Avcı, “Yeterli ve Dengeli Beslenme Öncelikle bağışıklığı güçlendirmenin tek ve mucizevi bir yolu maalesef yok. Güçlü bağışıklığın temeli yeterli ve dengeli beslenmeyle oluşur. Yani sadece vitamin alarak güçlü bir bağışıklığa sahip olmasınız. Esansiyel yağ asitlerine, protein miktarına, CHO tüketimine yani kısaca dengeli beslenmeye odaklanmalısınız. Yeterli protein alımı olmayınca vücut enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Yani belli bir besine yönelmek yerine dengeyi sağlamalısınız” diyerek bağışıklık sisteminin güçlendirme yolarını anlattı.

ENFEKSİYONLARA KARŞI SAVAŞIR

Vitaminlerin, enfeksiyonlara karşı mücadele ettiğini açıklayan Avcı, “C ve E vitaminleri vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan güçlü bir antioksidandır. Mandalina greyfurt, portakal gibi kış meyveleri C vitamini, badem ve fındık E vitamini zengindir. B6 vitamininin vücutta birçok biyokimyasal etkisi vardır. Bu nedenle bağışıklık dostudur. Muz, ton balığı ve nohut gibi besinlerde bulunur “ifadelerini kullandı.

“PROBİYOTİKLER VÜCUDU BAKTERİLERE KARŞI KORUYOR”

Probiyotiklerin vücuttaki bakterilere karşı koruduğunu vurgulayan Avcı, “Salgın dönemlerinde probiyotiklerin kullanılması gerekmektedir. Probiyotikler vücudu bakterilere karşı koruyor. Haliyle bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerdir. Kefir, süt ve süt ürünleri, lahana turşusu diyetinizde bulunması gereken probiyotiklerdır” açıklamasında bulundu.

UYKU ALIMI VE SU İÇMEYE DİKKAT!

Sağlıklı yağlar inflamasyonu azalttığını ve salgın dönemlerinde yeterli uyku ve su içmenin önemine dikkat çeken Avcı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“İnsanların güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı yağları tercih edilmesi gerekiyor. Avokado, ceviz, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar İltihaplanma olarak bilinen inflamasyonu azaltabilir. Bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Su içmek vücudu nemli tutarken bir yandan da toksinlerin vücuttan atılımına yardımcı olur. Yetersiz uyku alımı Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. O yüzden yeterli uyku alımı sağlanmalıdır.”

Diyetisyen Semira Avcı mevsimsel gripler Salgın dönemleri Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri