Şalvar modern zamana direniyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yöresel kıyafetlerde en çok tercih edilen şalvar her dönemde varlığını korumaya ederken çeşitli kumaşlar ve renkleriyle yerli halkın ve turistlerin ilgi odağında olmayı sürdürüyor.

Şanlıurfa, gelenek ve görenekleri ve yöresel kıyafetleriyle Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültür alanında merkezi konumunu yerini asılardır koruyor. Kadınların rengarenk kumaşlarla diktikleri kıyafetler özel günler ve düğünlerde kültür ahenginin oluşmasını sağlıyor. Sadece kadınların değil erkeklerinde en çok tercih etiği ise şalvar kumaşları oluyor. Kişinin fiziksel özelliklerine göre kumaş fiyatları değişkenlik gösteriyor.

Şalvar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için daha rahat oluyor. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar tarafından kullanılmaktadır. Şalvar giyme kültürü sadece Türkiye’de değil Güney Asya'da en çok şalvar kamız adıyla bilinmekte, ayrıca kamız olarak da söylenmekte olup Güney Asya, Orta Asya'da özellikle Pakistan ve Afganistan'da hem erkekler hem de kadınlar tarafından geleneksel olarak giyilen bir giysi biçimidir.

ŞANLIURFA'DA ŞALVAR HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ

Şalvar giyme kültürü hiçbir zaman eskimeyeceğini ve sürekli yenilendiğini aktaran esnaf Mehmet Yaşar Türkmenoğlu, “Şanlıurfa'da şalvar hiçbir zaman ölmez çünkü bu yöremizin giyim tarzıdır. Sürekli kendini yenilerek rövanşta kalıyor. İnsanlar her şeyin bu kadar çok çabuk unutulduğu dönemde gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışıyor” dedi.

KULLANILAN KUMAŞ KİŞİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE GÖRE DEĞİŞİR

Bir şalvarda kullanılan kumaş kişinin fiziksel özelliğine göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Yaşar Türkmenoğlu, “Bir şalvarın metresi kişinin beden özelliklerine göre değişir. Kilolu insanlarla daha fazla kumaş kullanılır. Bu yüzden kullanılan kumaş kişinin boyu, fiziği ve bedensel özelliklerine göre değişir” diye konuştu.

HERKESİN ALIM GÜCÜNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Kumaşların fiyatları kalitesine göre değiştiğini ve insanların alım gücüne göre kumaş tercih ettiğini belirten Türkmenoğlu, “Kumaşlarda fiyatlar ise kumaşın kalitesine bağlı olarak değişiyor. Metresi 200'den başlayıp 600'e kadar çıkabiliyor. Kişinin alım gücüne göre, biz kumaş çıkartıp veriyoruz. Bir de herkesin alım gücüne göre fiyatlar değişebiliyor. Mesela biri gelip alım gücü olmadığı için 250 TL'lik olan kumaşı seçiyor. Adamın maddi durumu daha iyi olduğu için 600 TL'lik kumaşı istiyor. Kişinin maddi koşullarına göre değişiyor” ifadelerini kullandı.

RAHAT OLDUĞU İÇİN HERKES TARAFINDAN TERCİH EDİLİYOR

Şanlıurfa genelinde şalvarların çok kullanıldığını fakat kırsal kesimlerde daha fazla tercih edildiğini değinen Türkmenoğlu, “Şanlıurfa'da genellikle ilçe kesimler daha çok şalvar tercih ediyor. Ama genel olarak Şanlıurfa'da dahil herkes giyiyor. Avukat, doktor da köylü kesimi de şalvarı giyiyor. Kırsal kesimde yaşayan insanlar daha çok şalvar kullanıyor. Şalvar, rahat ve yöresel kıyafet olduğu için insanlar tarafından çok tercih ediliyor” dedi.

ŞALVAR GİYMEK GELENEK VE TERCİH MESELESİDİR

Şanlıurfa’da her yaşta insanın şalvar tercih ettiğini ve şalvar giymenin bir kültür olduğunu söyleyen Yaşar Türkmenoğlu, “Şalvarı herkes giyiyor. 10 yaşındaki çocuktan tutun 90 yaşındaki yaşlı insana kadar şalvar tercih ediyor. Şalvar giymek gelenek ve tercih meselesidir. Bazıları evde rahat etmek için şalvar giyiyor, bazıları da pantolon yerine sürekli şalvar giyerler. Şalvar babadan oğula geçen bir kültürdür” şeklinde konuştu.

“SİYAH RENK” HERKESE HİTAP EDİYOR

Şalvar kumaşlarında en çok tercih edilen renkleri Yaşar Türkmenoğlu, şu şekilde açıkladı:

“Şalvarda genellikle siyah renk diğer renklere göre daha çok tercih ediliyor çünkü siyah çok asil bir renk ve herkese hitap ediyor. Bir de koyu lacivert şalvarda yine en çok kullanılan ve giyilen renktir.”

KUMAŞLAR MEVSİMİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Tercih edilen kumaşların mevsimine göre değiştiğini ve kumaş alırken dikkat edilmesi gereken hususların bilgisini paylaşan Yaşar Türkmenoğlu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Kumaşlar mevsimine göre değişiyor. Kış ayında kullanılan kumaşlar daha kalın olur yaz ayında ise daha ince kumaşlar tercih ediliyor. Her şalvarında kendine göre hem yaz hem kış kumaşı vardır. Şalvar alırken dikkat edilmesi gereken hususları ise şalvarın dökümlü olmasıdır” dedi.

Şalvar kumaşları Yaşar Türkmenoğlu