Şanlıurfa 7.7 ile sarsıldı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Bu depremlerin sert etkisi Şanlıurfa'da hissedildi. Son alınan verilere göre kentte 30'un üzerinde vatandaş hayatını kaybederken çok sayıda kişi ise yaralandı.

Tarihinde bugüne kadar büyük bir deprem görmeyen Şanlıurfa’da meydana gelen şiddetli depremde 30’un üzerinde vatandaş hayatını kaybederken çok sayıda vatandaş ise yaralandı. Diğer illerle birlikte 1014’ün üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. 7003’ün üzerinde vatandaş ise yaralandı. UMKE, AFAD ve belediyeler depremde yıkılan binalarda yaralı vatandaşları kurtarmak için seferberlik ilan etti. 

Tüm bakanlıklar depremin hissedildiği illere giderek vatandaşların yanında oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati Şanlıurfa’ya gelerek yıkılan binalarda vatandaşların yanında oldu. Depremden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerini ileten Nebati, “Ülke olarak zor bir gün geçiriyoruz, milletimizin feraseti ile bu zor zamanları birlikte atlatacağız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi. Öte yandan yaşanan deprem nedeniyle okullar 10 günlüğüne tatil edilirken spor organizasyonları ikinci bir emre kadar süresiz ertelendi.

ŞANLIURFA’DA ARTÇI DEPREMLER BİNALAR YIKILDI
Gün boyu etkisini sürdüren artçı depremlerde Şanlıurfa merkezde ve ilçelerde birçok bina gündüz saatlerinde yıkıldı. Gerek Valilikten gerek belediyelerden hasarlı binalara girilmemesi noktasında sık sık uyarılar yapıldı. Vali Ayhan Birecik ilçesinde depremden hasar gören ve yıkılan binalardaki arama-kurtarma faaliyetlerini yerinde inceledi. Ayhan, “Tüm ekiplerimizle sahadayız , devletimizin tüm imkânlarını seferber ettik. Devlet ve millet el ele vererek bu günleri hep birlikte aşacağız” dedi.

8 SAAT SONRA BİR KIZ ÇOCUĞU ÇIKARILDI
Şanlıurfa'da 9-10 yaşlarındaki bir kız çocuğu ekiplerce 8 saat sonra enkazdan canlı olarak çıkarıldı.
Bölgedeki arama kurtarma ekiplerinin yanısıra Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden de deprem bölgesine kurtarma ekipleri sevk edildi. AFAD ve Beşir Derneği kurtarma ekipleri Şanlıurfa'da enkaz arasından 8 saat sonra bir kız çocuğunu canlı olarak çıkardı.Uzmanlar enkaz altında zamanla yarışın önemli olduğuna dikkat çekti.

ERSEVEN’DE 2 KİŞİ KURTARILDI
Şanlıurfa’da yıkılan binalarda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Depremin ardından yıkılan binalarda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ekiplerin yoğun çalışmasıyla Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Erseven Mahallesinde yıkılan bir binanın enkazı altından yaralı olarak çıkarılan biri çocuk 2 kişi, sedye ile omuzlarda taşınarak ambulansa konuldu. Sağlık durumları iyi olan yaralılar, hastaneye kaldırıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.

ŞANLIURFA'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ
Dün sabah saatlerinde meydana gelen deprem nedeniyle okullar 10 günlüğüne tatil edildi. 

Deprem ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, en çok zarar gören 10 ilde okulların tatil olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'da açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: "Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz." Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: "Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizde 1 hafta eğitim öğretime ara vereceğiz." İfadelerini kullandı.

BİR ÖĞRETMEN HAYATINI KAYBETTİ
Şanlıurfa'da depremde yıkılan cami minaresinin parçaları üzerine düşen öğretmen yaşamını yitirdi.
Deprem nedeniyle Hilvan ilçesindeki Hacı Abuzer Camisinin minaresi yıkıldı. Minarenin parçaları, deprem nedeniyle evinden çıkmaya çalışan Raziye Tanlap'ın üzerine düştü.

Sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan Tanlap, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Tanlap'ın Gölcük İmam Hatip Lisesinde Arapça öğretmeni olduğu öğrenildi.

TÜM İLÇELERDE KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Şanlıurfa merkezle ile birlikte tüm ilçelerde enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Soğuk hava koşulları altında çalışan ekipler canla başla enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya seferber oldu. Özellikle Viranşehir ve Bozova kırsalında çok sayıda evin yıkıldığı öğrenildi.

1014’ÜN ÜZERİNDE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre; Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250, Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaş yaralandı.

“TEK YÜREK, TEK BİLEK OLMA GÜNÜDÜR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına gitti. Burada bir açıklama yapan Erdoğan, "Bu gece saat 04.17'de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Merkezi, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak tespit edilen ve son değerlendirmeye göre moment büyüklüğü 7,7 olarak ölçülen deprem, geniş bir alanda hissedildi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı. Deprem merkezine nispeten yakın diğer illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye'nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir." diye konuştu.

Deprem bölgesindeki valiliklerin kendi illerindeki tüm imkanları derhal seferber ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağırılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor.

Biz de depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara'daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık. Ankara'daki koordinasyon merkezimiz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay'ın başkanlığında hemen faaliyete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar. Yakın yerlerden başlayarak ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları, yardım malzemeleri sevk edildi ve sevk ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre yönlendirilen arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor."diye konuştu.


 

Şanlıurfa Şanlıurfa HABERLERİ Çok sayıda Pazarcık ilçesinde Kahramanmaraş Kahramanmaraş haberleri Gaziantep