Şanlıurfa'da derya kuzuları tezgahlarda!

TAKİP ET

Türkiye genelinde havaların serinlemeye başlamasıyla beraber sofraların vazgeçilmezi olan balıklar tezgâhları süslemeye başladı. Balık tüketiminin az olduğu Şanlıurfa'da balıklar tezgahlardaki yerini aldı.

1 Eylül’de av yasağının bitmesiyle balıkçılar, “vira Bismillah” diyerek denizlerde balık avlama sezonunu açtı. Balıkçılar şimdiden bol ve bereketli bir av sezonu geçirmeyi hedefliyor. Balıkların içerisinde yer alan yüksek Omega-3 sağlık için oldukça önem taşıyor. Uzmanlar özellikle kış aylarında haftada 2 defa balık yemenizi öneriyorlar. Balıkların türlerine göre faydaları değişim gösterebiliyor.

Urfa Değişim mikronlarına konuşan balıkçı esnafı Mustafa Demirkol, balık fiyatlarının tavuk ve kırmızı et fiyatlarına göre çok uygun olduğunu söyledi. Ayrıca havaların serinlemeye başlamasıyla beraber balıkların tezgahlarda yerini almaya başladığını söyleyerek, “hava koşulları hem balık tezgahlarının çeşitli olmasını hem de satışları etkiliyor” dedi.

EN SAĞLIKLI ÜRÜN OLARAK BALIK KALDI

Günümüzde birçok ürünün hormonlu olduğunu ve insanların balık tüketmesi gerektiğini vurgulayan Balıkçı Esnafı Mustafa Demirkol, “Şu an Türkiye'de sadece en sağlıklı ürün olarak balık kaldı. Başka bir şey kalmadı. Türkiye ve dünya genelinde birçok ürün hormonlu. Bunlardan tavuk ve ette ikisinde de sorunlar var. O yüzden en doğrusu balık tüketmektir” diyerek açıklamalarda bulundu.

HAVA KOŞULLARI BALIK TEZGAHLARININ ÇEŞİTLİ OLMASINI ETKİLİYOR

Hava koşullarının balık çeşitliliğini ve satışları olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğini aktaran Demirkol, “Balık sezonunu açtık. Taze taze balıklarımız geldi. Havalar sıcak olmasından dolayı bağlı satışlarımız şu an durgun. Satışlarımız hava serinlemeye başladığı zamanlarda daha fazla artıyor ve balık çeşitlerimiz daha da çok olacak. Yani hava koşulları hem balık tezgahlarının çeşitli olmasını hem de satışları etkiliyor” diye konuştu.

URFA'DA EN ÇOK TÜKETİLEN BALIKLAR HAMSİ, LEVREK VE ÇUPRADIR

Şanlıurfa’da en çok tüketilen balıkları açıklayan Mustafa Demirkol, “Urfa'da en çok tüketilen balıklar hamsi, levrek ve çupradır. 1 kilo etin kilosu 350 TL olmuş onun için en ucuzu balık çünkü fiyatları 100 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Hamsinin kilosu ise 70 TL'dir. Biz bunu müşterilerimiz için temizleyip pişirdiğimizde kilosu 100 TL oluyor” dedi.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN VE TÜKETİLEN HAMSİDİR

Balık tezgahlarında en çok hangi balıkların yer aldığını ve insanların en fazla tükettiği balık türünün hamsi olduğuna dikkat çeken Demirkol,“Biz genellikle en çok hamsi, palamut, levrek, çupra, Mercan ve gümüş balıklarını getiriyoruz. Şu an hamsi mevsimi olduğu için en çok tercih edilen ve tüketilen hamsidir. Birde hamsi hem fiyatları hem de kolay tüketildiği için genel olarak çok tercih ediliyor” ifadelerini kullanarak hamsinin neden tercih edildiğini anlattı.

BALIK ŞANLIURFA’DA DİĞER İLLERE GÖRE TÜKETİMİ AZ

Şanlıurfa’da balık tüketiminin diğer illere göre az olduğunun altını çizen Mustafa Demirkol, “Senelerdir Urfalılara balık alanında hizmet ediyoruz. Balık, Şanlıurfa’da diğer illere göre tüketimi az ama biz balığı bu millete sevdirmeye çalışıyoruz. Sadece hormonunun olmadığı tek ürün balıktır. Bu yüzden de biz vatandaşlarımızdan balık tüketmesini istiyoruz” söyleyerek vatandaşların balık tüketmesi temennisinde bulundu.

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN BALIK HAFTADA EN AZ BİR KERE TÜKETİLMELİ

Balığın insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu, insan bedenin fonksiyonlarına, metabolizmasına hızlandırdığını ve birçok hastalığın giderilmesi konusunda haftada en az bir kere balık tüketilmesi gerektiğini savunan Demirkol, “Balığın faydaları saymakla bitmez. Mesela hafıza kaybına, damar tıkanıklığına, çocuk gelişiminde de balık çok önemlidir. Kireç, şeker ve tansiyon hastalıklarına birebir iyi geliyor. Vücudumuzun birçok yerine faydası oluyor. İnsanlar kendilerini bu hastalıklardan koruyabilmek için balık haftada en az bir kere tüketilmeli” aktararak balığın faydalarını sıraladı.

 BALIĞI TEMİZLEMEK VE PİŞİRMEK ZAHMETLİ

Balığın temizlenmesi ve pişirilmesinin zahmet bir iş olduğunu belirten Mustafa Demirkol sözlerini şu ifadelerde sonlandırdı:

“Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşlar balıkları en çok bizim yanımızda pişirip eve götürüyorlar. Çünkü evde koku olmasın diye hem de balık temizlemek ve pişirmek zahmetli olduğu için biz burada temizleyip pişirip müşterilerimize veriyoruz.”

balıkçı esnafı Mustafa Demirkol Şanlıurfa derya kuzuları