Şanlıurfa'da doğal gaz, oduna olan talebi düşürdü

TAKİP ET

Soğuklar etkisini göstermeye başladığı bu günlerde vatandaşları uyguna odun alma telaşı sardı. Geçen yıla oranla satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirten esnaflar, bu durumun nedenini ise doğal gaza olan talebin artış göstermesine bağladı.

Türkiye geneli havaların soğumaya başladığı ve yaz aylarının yerini kış ayına bıraktığı bu günlerde vatandaşlar kış ayı hazırlığına başladı. Doğal gazın olmadığı ve kullanılmadığı yerlerde vatandaşlar odun ve kömür tercih ediyor. Bunun yanında doğal gaz ücretlerini ödeyemeyen vatandaşlarında tercihi odun ve kömür oluyor.

Şanlıurfa’da merkez ve kırsal kesimlerde başta ısınma olmak üzere birçok alanda odun kullanımı oluyor. Özellikle kırsal kesimlerde vatandaşlar hem ısınma hem de doğal gazın bulunmamasından dolayı yemek ve sıcak su için kullanılıyor.

Bu yıl Şanlıurfa’da doğal gazın birçok mahalleye götürülmesi odun piyasasını olumsuz yönde etkiledi. Bazı esnaflar bu durumdan şikayetçi iken bazı esnaflar ise doğal gazın kullanımı onlara olumlu yönde etkilediklerini söyledi.

Şanlıurfa’da oduncu esnafları, her yerde odun satıcının fazla olması satışlarını etkilediğini, odun fiyatlarının geçen yıla oranla fazla yükselmediğini belirti. Ayrıca esnafların herkesin odun satmasını sitem ederek her bireyin kendi mesleğiyle meşgul olmasını istedi.

DOĞALGAZIN BU KADAR ARTMASI ODUNA OLAN TALEBİ AZALTTI

Şanlıurfa’da doğalgaz kullanımının artması kendi işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Ahmet Karabacak, “Şu an odun fiyatları 3 bin 500'den başlayıp 5 bin’e kadar çıkıyor. Odun satışları şu an için durmuş çünkü alıcı yok. Bunun sebebi ise bütün sokaklara doğal gaz yapmalarıdır. Doğalgazın bu kadar artması oduna olan talebi azalttı. Odunun ucuz olması Şırnak’tan gelmesinden dolayı, batıdan gelse bu fiyatlar 6-7 bine kadar çıkar. Genellikle kenar mahallelerde oturan vatandaşlar gelip alıyor. Dolar ve euro yükselince odun fiyatları da bunun karşısında ister istemez pahalı oluyor. Bu durumda milletin alım gücü sürekli düşüyor” dedi.

“HERKES KENDİ MESLEĞİNİ YAPMASI LAZIM”

Geçen yıla oranla satışlarının yarı yarıya düştüğünü ifade eden Karabacak, satışlarının düşmesinin sebebini ise artık her yerde odun satılmasını gerekçe olarak göstererek, “Geçen yıla oranla satışlarımız yüzde 50 düştü. Geçen sene satışlarımız çok iyiydi bu yıl ise satışlarımız yarı yarıya kadar düştü. Bu yıl satışların çok düşük olmasının sebepleri ise bütün köy yerlerinde odun satıcıları var ve bütün mahallelerde odun artık satılıyor. Şanlıurfa’da bakkal bile artık kömür ve odun satıyor. Biz burada vergi veriyoruz ama onlar Bağlarbaşı’nda Süleymaniye’de dükkanlarının önüne odun koyup bunun satışını gerçekleştiriyor. Onun için herkes kendi mesleğini yapması lazım ama maalesef kimse bunu yapmıyor” diye konuştu.

ODUN ALIRKEN DİKKAT!

En çok tercih edilen ve kullanılan odunlara değinen Ahmet Karabacak, “En çok satılan ve tercih edilen meşe ağacı oluyor çünkü aralarında en iyisi meşe ağacıdır. Ama millet kimse bunu bilmiyor gelip kavak ya da Söğüt ağaçlarına meşe diyorlar ama halbuki onlar meşe ağacı değil. Bazıları söğüt ya da kavak ağacına meşe ağacı diye gelen müşterileri veriyorlar” açıklamasında bulundu.

ODUN FİYATLARI GEÇEN SENEYE GÖRE FAZLA ARTIŞ OLMADI

Odunların Şırnak ve Malatya’dan getirdiklerini kaydeden Karabacak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bize bu odunlar Şırnak ve Malatya’dan geliyor. Şu an en ucuz odunun tonu 3 bin TL'den başlıyor. Meşe odunu geçen yıl 3 bin 500 TL idi, bu yıl ise 4 bin TL’ye kadar yükseldi. Genel olarak geçen seneye göre odunun tonunda çok fazla bir yükselme olmadı bunun sebebi ise Şanlıurfa'da doğalgaz kullanımı artmasından dolayıdır.”

“DOĞAL GAZIN GELMESİ BİZİM İŞİMİZE YARADI”

Doğal gaz kullanımının artması kendi işlerinin düşürdüğünü fakat bu düşüşün kendi sosyal hayatlarına olumlu yönde etkilediğini aktaran Ahmet Öge, “Bu yıl odun fiyatları geçtiğimiz yıllara göre yüzde 50 oranda bir düşüş yaşandı bunun sebebi ise doğal gazın gelmesidir. Bu bizim işimize yaradı çünkü geçen yıllarda bizim sosyal hayatımız yoktu, artık akşamları çocuğumuzun yüzünü göremiyorduk. Şu an satışlar durgun olduğu için kendi ailemize vakit ayırabiliyoruz. Odunda olan talebin düşmesi ile beraber evlerimizi erken erken gidiyoruz sabahları geç geliyoruz. Doğal gazın gelmesi bir anda bize böyle bir şey sağladı, bir yanda da evde bulunan kadınlar için hem rahatlık hem de kolaylık sağladı” ifadelerini kullandı.

YAĞMUR YAĞMAYA BAŞLADIĞI ZAMAN FİYATLAR YÜKSELECEK

Vatandaşların yağmur ve karın yağmadan önce gelip odunların almasını dikkat çeken Ahmet Öge, “Meşe ağacı geçen yıl 2 bin TL idi bu yıl ise 4 bin TL’ye kadar yükseldi. Önümüzdeki günlerde yağmur yağmaya başladığı zaman bu fiyatlar 5 bine kadar çıkacak. Şu an oduna talep gayet güzel kış ayı yaklaştıkça müşterilerin oduna olan talebi artı. Bu da bizim satışlarımızı arttırıyor. Vatandaşlar bu ay içerisinde gelip odunlarını alsınlar. Şu an odun kuruyken gelip alsınlar çünkü yağmur ya da kar yağdığı zaman odunun tonajı yükselecek ve yağmurdan dolayı ister istemez odun biraz yaş olacak o yüzden odunlarını zamanında alsınlar” diyerek odun alacak kişilere uyarılarda bulundu.

ODUNCULARIN FAZLA OLMASI SATIŞLARI ETKİLEMİYOR

Şanlıurfa’nın birçok bölgesinde artık herkesin odun satışını yaptığını ve çokluğun işlerini olumsuz yönde etkilemediklerini bildiren Ahmet Öge şunları söyledi:

“Şanlıurfa'nın birçok bölgesinde odun artık satılıyor. Harran’da Bozova’da birçok yerde odun satan insanlar var. Bu yüzden köydeki insan gelip merkeze odun almıyor. Yani yakıt pahalı olduğu için merkezden almak yerine kendi köylerinde alıyorlar. Bu kadar oduncunun fazla olması bizim satışlarımızı etkilemiyor. Çünkü hem insan hem de talep çok oluyor. Odun millete yetmiyor bu yüzden satışlarımızda azalma olmuyor.”

“3 AYDIR YIKILAN KÖPRÜNÜN ÇALISMASI DEVAM EDİYOR”

Oduncu pazarında bulunan köprülerin selde zarar aldıklarını ve daha sonra köprülerin yıkımlarının gerçekleştiğini fakat aylardır köprülerdeki çalışmaların bitmediğini; bu durumdan dolayı esnaflar olarak hem mağdur hem de toz duman ve bozulan yerlerde arabalarının zarar gördüğünü açıklayan Öge,” Bizim yetkilerden istediğimiz tek şey Şanlıurfa'da bir kentleşme yapmalarıdır. Mesela bizim yanımızda hemen bir köprü vardır. Selden sonra bu köprüyü yıktılar ama hala 3 aydır bu köprünün yapımı bitmedi. Bu çalışmalar bitmeyince biz esnaflar olarak hem çok şikayetçiyiz hem de bu konuda çok mağduruz” ifadelerini kullandı.

DOĞAL GAZ ÇEKTİKTEN SONRA YOLLARI DÜZELTEBİLİRLER

Doğalgaz çektikten sonra bozulan yoların düzetilmediğini altını çizen Ahmet Öge, “Esnaflar olarak belediye başkanından bir isteğimiz var. Süleymaniye Mahallesi’ne doğalgaz getireceğine kentsel dönüşüme koyması lazım. Doğal gazdan sonra bozuk olan yollarda bizim arabalarımız hepsi zarar görüyor. Doğalgaz çektikten sonra yolları düzeltebilirler. Süleymaniye ve Sigorta doğalgazı götürdü ama herhangi bir kentleşme ve doğru bir şehirleşme planı yok” dedi.

Şanlıurfa doğal gaz odun