Şanlıurfa'da esnaflar yeni kararı değerlendirdi: "Tutacağını sanmıyoruz"

TAKİP ET

Yeni yılın ilk günü itibariyle lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu hale geldi. Şanlıurfa'da kafe sorumlusu Yıldız Aslan yeni çıkan karar hakkında açıklamalarda bulundu.

Resmî Gazete'de yayınlanan yönetmelikle yeme içme sektöründe hizmet veren işletmelerin 1 Ocak itibariyle kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale geldi. Bazı kafe, restoran ve pastane sahipleri kararın yerinde olduğunu söylerken, bazıları ise müşteri kaybına neden olacağını söyleyerek yeni karar hakkında eleştirilerde bulunuyor.

MÜŞTERİ KAYBINA NEDEN OLUR

2 yıldır Şanlıurfa’da kafe sorumlusu yapan Yıldız Aslan yeni çıkan karar hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına konuştu. Yeni kararın hem olumlu hem olumsuz yönlerinin olduğuna değinen Aslan, kapıda fiyatların olmasının müşteri kaybına neden olduğunu dile getirirken; bu fiyat listesinin zorunlu olmasının müşterilere kolaylık sağlayacağını söyledi.

HEM OLUMLU HEM OLUMSUZ YÖNLERİ VAR!

Kafeler hakkında çıkan yeni kararın hem olumlu hem de olumsuz yönlerinin olduğuna değinen Yıldız Aslan, “Bu yeni alınan kararın hem olumlu hem olumsuz yanları var. Olumlu yanı şudur; kafeye gelen müşteri en azından yediği içtiği ürünlerin fiyatına bilebiliyor. Olumsuz yanı ise şu an biliyorsunuz malum bu dönemde her şeye her gün zam geliyor. Sürekli fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalıyoruz. Listeye güncellediğimizde müşterilerle sorun yaşayabiliriz” dedi.

“KARE KODU OKUTUNCA FİYATLAR GÖZÜKÜR”

Yeni uygulamanın müşteri kaybına neden olduğunu kaydeden İşletmeci Yıldız Aslan, şunları söyledi.

“Yeni uygulama bize büyük bir kayıp olur. Çünkü biz fiyatları kapıya astığımız zaman müşteri fiyatı görüp içeri girmez. Diğer şekilde müşteri kafede oturduğunda kare kodu okuttuğu zaman orada zaten fiyatı görüyor. O zaman kalkacağına en azından bir çay ya da bir kahve içelim der. Diğer şekilde kapıda fiyatı gördüğü zaman kafenin içine girmez.”

MÜŞTERİ İLE ESNAF ARASINDA KOLAYLIK SAĞLAR

Kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale gelmesini değerlendiren kafe sorumlusu Yıldız Aslan, “Bu kararı çıkmasının sebebi müşteri ile esnaf arasındaki dengesizliği korumak amacıyla yapıldı. Bu yeni kararı farklı bir şekilde farklı bir kararla tüketici ve esnafların işini kolaylaştıracak şekilde yapılabilir” değerlendirilmesinde bulundu.

“YENİ KARARIN TUTACAĞINI SANMIYORUM”

Yeni kararın tutmayacağını düşünen Aslan, “Ben bu yeni kararın tutacağını sanmıyorum. Çünkü her gün zam oluyor. Biz her listeyi güncellediğimizde bu durumda müşteri ile esnaf arasında iletişimini olumsuz yönde etki yapar” açıklamasında bulundu.

“HAZIRLIKLARI YAPTIK”

Gereken hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Yıldız Aslan, “Biz gereken hazırlıkları yaptık. Zaten bizde kare kod sistemi var. Müşteriye gelip kare kodu okuttuğu zaman içeceklerin ve yiyeceklerin fiyatını görebiliyor. Sadece biz bu zamlardan dolayı sürekli fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kararın olumlu bir yanı ise en azından müşteri kasa geldiği zaman ürünlerin fiyatını bize sormaz. Kare kodla ve kapıda önlerinde fiyatları görürler” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR HER YERDE AYNI DEĞİL”

Doların sürekli yükselmesinin fiyatlara zam gelmesine neden olduğunu ve kiraların yüksek olmasının fiyat değişimlerine neden olduğunu altını çizen Aslan, “Kafelerde fiyat değişimi olmasının sebebi her geçen gün zamların gelmesi, fabrikaların ve baştaki kişilerin yaptığı uygulamalar neden oluyor. Birde her şeyin dolar üstünden değerlendirildiği için dolar arttıkça bugünkü ürün ile yarınki ürünün fiyatı aynı olmuyor. Bahçelievler'deki bir kafenin fiyatları ile Karaköprü'deki bir kafenin fiyatları aynı olamaz. Çünkü arada kira farkı var. Çalıştırdıkları elemanlara kadar birçok faktör bu fiyat değişimini etkiliyor. Birde serbest piyasada fiyat değişimine neden oluyor” dedi.

“ESNAFIN İŞİ KOLAYLAŞTIRILMALI”

Esnafın işini zorlaştırmak yerine kolaylaştıracak kararların alınması gerektiğini paylaşan Aslan, “Bu tarz uygulamalardan ziyade esnafların daha kolay iş yerleri açabilmeleri için önlerini açmaları gerekiyor. Çünkü esnafların gerçekten bu tür yardımlara ihtiyacı var” diyerek sözlerini tamamladı.

Şanlıurfa urfahaberleri