Şanlıurfa'da geçim derdi ve zamlar kitap satışlarını vurdu

TAKİP ET

Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle kağıdın hammaddesine zam geldi. Hammadde ve taşımacılık maliyetleri ile birlikte ekonomide yaşanan süreçte eklenince kitap fiyatları zamlardan nasibini aldı. Kitap fiyatlarının artmasıyla birlikte satışlarda azaldı

Teknolojik aletlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla cep telefonu, tablet ve çeşitli iletişim araçları hayatının her alanına hüküm sürmeye devam ediyor. Enflasyon, dolar, euro ve akaryakıttaki olumsuz seyreden durumlar birçok alanda zamlar gelmesine neden oluyor. Hayat pahalılığı artarken insanlar sadece temel ihtiyaçlarını giderme peşinde. Kâğıt fiyatlarının yükselmesi ile kitapevi sahiplerinin satışlarını olumsuz etkiledi.

Şanlıurfa’da kitap, sanat ve kültür alanında faaliyetlerde bulunan Mir Kitevi sahibi Salih Mir Ataca, Şanlıurfa’da ve Türkiye genelindeki kitap okuma, yazma ve satışı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Şanlıurfa’daki okuma oranlarını ekonomik koşulların, aile ve toplum yapısının etkilediğini kaydeden Ataca, “Kitaplar şu an genel olarak yüksek bunda enflasyon ve kâğıt fiyatlarının yüksek olması etkili oluyor” bilgisini paylaşarak Urfa değişim mikrofonlarına konuştu.

“OKUMANIN, ANLAMANIN VE YAZMANIN İZİNDE DEVAM EDİYORUM”

Çocukluktan beri sanatla ilgilendiğini aktaran Salih Mir Ataca Mir kitabevini yeni açtık. Hayatımın her anında kitap, kültür sanat her zaman yer aldı. Öğrenciliğin ömür boyu süren bir süreç olduğuna inanıyorum. O yüzden okumanın, anlamanın ve yazmanın izinde devam ediyorum” dedi.

ÖĞRENCİ VE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BİR İNSANIN KİTABA ULAŞMASI ZOR

Enflasyondaki dalgalanmalar her kitaplarının yükselmesine neden olduğunu bu yüzden kitaplara talebinde düştüğünün altını çizen Mir Ataca “Kitaplar şu an genel olarak yüksek bunda enflasyon ve kâğıt fiyatlarının yüksek olması etkili oluyor. Hatta birçok dergi, yayınevi ve kitabevi kapandı bu süreçte. Tabii bu ülke ve kitap severleri için kötü haberdir. Fiyatları sürekli yükselmesi insanların kitaba olan ilgisine düşürüyor. Bugün bir öğrenci ve asgari ücretle çalışan bir insanın kitaba ulaşması daha da zor. Çünkü kitap fiyatları çok arttı. İnsanların kitaplardan önce fizyolojik ihtiyaçlarını tamamlamadan gelip kitap almıyorlar ve kültür sanata da bu yüzden zaman ayıramıyorlar” diyerek var olan sorunlara değindi.

BİZİM HAYALİMİZ UMUDUMUZ KİTAPLARI İNSANLARA SEVDİRMEKTİR

Şanlıurfa’da okuma oranlarına değinen Salih Mir Ataca “Urfa'da çok iyi bir okul kitlesi vardır. Tabii biz bunu nüfusa çarptığımız zaman az kalıyor. Urfa'da okuma oranları diğer şehirlere göre kısmen daha az ama biz bu okumayı rağmen nasıl yükseltebiliriz gayret içindeyiz. Öğrencileri, gençleri ve insanları ne kadar kitapla tanıştırırsak, kitapları ne kadar onlara ulaştırabilirsek bizler için daha iyi olacak. Bizim hayalimiz umudumuz kitapları insanlara sevdirmektir. İnsanları kitaplarla sanatla kültürle buluşturmaktır. İnsanlar ekonomik dertlerinden, sosyal medyanın etkisinden, teknolojiyi bilinçsiz kullanması ve gençlerin bugünkü durumu hiç iç acıcı değil. Fakat insanları ne kadar çok kitapla tanıştırırsak bu bize o kadar olumlu bir şekilde dönüşü olacaktır” ifadelerin kullanarak bu konuda atılacak adımları açıkladı.

OKUMA ORANALARINI BİRÇOK FAKTÖR ETKİLİYOR

Şanlıurfa’da okuma oranlarının düşük olmasının nedenlerini Ataca şu ifadelerle sıraladı:

“Şanlıurfa'da okuma oranları düşük olmasının en büyük sebebi eğitim açısından geri kalmasıdır. Eğitim yavaş yavaş gelişmeye başladı. Çünkü daha önce insanlar okula, kitaplara ve kırtasiye ürünlerine ulaşamıyorlardı. Bu da insanların geriden gelmesine neden oluyordu. Bir de Urfa'da kalıplaşmış yapılar var. Bunlar kırmak ise çok zor. Bunların içinde feodalizm, ağalık sistemi, insanların bazıları hala eski dönemlerde kalan fikirlerle hayata idame ettirmeye çalışması bunlar okuma oranlarını etkiliyor.”

“POPÜLER KİTAP” OKUMA ALGISINI KIRMAYA ÇALIŞILIYOR

Gençlerin genellikle popüler kitapları tercih ettiğini ve kitapevinde yer alan kitapları kaydeden Salih Mir Ataca “Biz kitap evimizde her türlü kitabı bulundurmaya çalışıyoruz. Her yazarın, fikrin ve bilimin kitaplarını bulundurmaya çalışıyoruz. Kültür sanatta kalemi kuvvetli yazarları yer veriyoruz. Gençler genellikle popüler kitaplara yöneliyorlar. Fakat biz bunu da kırmaya çalışıyoruz. Popüler kitaplardan ziyade insanların kaliteli kitaplar tercih etmesi için çaba sarf ediyoruz. Kitapevimizde eski, yeni ve popüler olan kitaplara yer veriyoruz” dedi.

KİTAP OKUYAN İNSANLARIN GÖRÜŞÜ AÇIK OLUR

Kitap okuyanla okumayan insanların arasındaki farkları aktaran Mir Ataca “Kitap okuyanla okumayanın arasında çok büyük farklar vardır. Kitap okuyan insanların görüşü açık olur. Bilinçli, hayata karşı daha kibar daha öngörülü ve kültürlü olurlar. Dünyayı ve hayatı okumada daha iyi olurlar. Doğaya, insana, hayvana karşı daha saygılıdır. Kitap okumayan insan dünyası dardır ve dünyaya dar bir pencereden bakar” ifadelerini ekleyerek aradaki farkları açıkladı.

Salih Mir Ataca sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Türkiye'nin her yerine gönderim yapıyoruz ve insanların Şanlıurfa’daki insanların kitaba ulaşması için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz.”

Salih Mir Ataca Şanlıurfa