Şanlıurfa'da işsizlik sorunu büyüyor

TAKİP ET

Genç nüfusun fazla olduğu illerden olan Şanlıurfa'da gençler iş bulma konusunda sorunlar yaşarken, yaşlılar ise işin fazla olduğunu fakat gençlerin iş beğenmediğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde TÜİK, işsiz sayısı 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi olduğunu, İşsizlik oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı. Şanlıurfa’da yaşayan gençler ise bu rakamların doğru olmadığını söyleyerek tepki gösterdi.

Mevsimlik göçün fazla olduğu, genç nüfus sahip olan Şanlıurfa’da, yabancı uyruklu insanlarında şehre göç etmesi üzerine var olan işsizlik daha fazla artı. Şanlıurfa’da yaşayan gençler; işverenlerin, işçilere asgari ücretin altında maaş verdiğini, çalışma koşullarının düzgün olmadığını ve yetkililerin bu konuda görevlerini yerine getirmediğini dile getirerek sitem etiller.

EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN GENÇLER VAR

Emekli maaşıyla geçinmediğini ve yabancı uyruklu insanların şehre gelmesi üzerine işsizliğin daha fazla artığını söyleyen Cuma Aslan, “Hayat ve işler kötü gidiyor. Emekli maaşına zam yapılacak diyorlar ama ne zaman zam yapılacağını bilmiyoruz. TÜİK işsizlik azaldı dedi ama azalmadı daha da arttı. Eskiden Urfa'nın nüfusu azdı şimdi yabancı uyruklarda geldi. Şanlıurfa’da işsizlik daha da arttı. Benim çevremde evine ekmek götüremeyen gençler var. İnşallah durumlar iyi olur ama umut hiç yok. Eskiden bin 500 TL emekli maaşı aldırdık ay sonuna kadar bize yeterdi şimdi 7 bin 500 TL alıyoruz ama ayın sonunu getiremiyoruz çünkü emekli maaşım bize yetmiyor” dedi.

URFA’YI YÖNETENLER GENÇLERE İŞ İMKÂNI SUNMALARI GEREKİR

Şanlıurfa’da gençlerin iş için başka şehirlere gitmelerini doğru bulmadığını, Urfa’da iş imkanlarının fazla olduğunu fakat yöneticilerin gençlere yönelik yatırımlarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Özkan, “Urfa tarım şehri bu yüzden gençlerin buradan kalkıp şehir dışına gitmelerine doğru bulmuyorum. Çünkü Şanlıurfa tarım, su, turizm ve hayvancılığın şehri. Bu yüzden gençlerin Şanlıurfa'da çalışması lazım. Ama gençlere fırsat verilmeli ki kendi şehirlerinde kalıp Urfa ekonomisine faydalı olsunlar. Bunu da Urfa’yı yönetenler gençlere iş imkânı sunmaları gerekir. Yapılan zamlar sadece bizi değil herkesi fazla etkiliyor” diye konuştu.

ALLAH KISMET EDERSE HER ŞEY YOLUNA GİRER

İsmini vermek vatandaş rızkın Allah’tan geldiğini söyleyerek şunları söyledi:

“Hayat ve iş şu an gayet yerinde. Bu işsizlik ve durumlar Allah'ın kısmeti. Allah kısmet ederse her şey yoluna girer. Kuşlar sabah zikir yaparlar sonra dağılırlar, aç giderler fakat tok gelirler. Ne dükkanları ne de işleri var. Allah hazinesi tarafından evlerine tok dönerler. Emek vermeden bir yerlere gelinmez. Rızkı veren Allah’tır. Onun için insanlar üstlerine düşen görevleri yapsınlar ondan sonra Allah’a tevekkül etsinler.”

“GENÇLER İŞ BEĞENMİYORLAR”

Yapılan zamları normal bulan ve Şanlıurfa’da iş oranın fazla olduğunu fakat gençlerin “masa başı” iş isteyerek kolay yoldan para kazanma peşinde olduğunu söyleyen Ahmet Sangan, “Yapılan zamlar normaldir. Çünkü dünyanın her yerinde zam var. İş var ama gençler çalışmıyorlar. Çünkü gençler masa başı masa başı iş istiyorlar. Arkadaşlarımız diyor ki biz gençleri fabrikaları götürüyoruz gençler fabrikalarda durmuyorlar. Bahaneleri ise iş zordur yapamıyoruz. Bu hayatta her şey zordur kolay bir şey yoktur. Gençler kolay iş arıyorlar zorla gelemiyorlar dışarıda. Almanya'da yaşayan arkadaşlarım var ekonomik olarak en iyisi yine Türkiye’dir diyorlar. Şanlıurfa'da iş olanağı çok fazla ama gençler iş beğenmiyorlar. Gidip kahve köşelerinde oturuyorlar. Gençler kolay para kazanma derdinde. Para kendiliğinden onların eline gelmelerini istiyorlar. Bu zamanda kolay bir şey yok. Emek vermeden para kazanılmaz” diyerek gençlere eleştirilerde bulundu.

MÜLTECİ SIKINTISI ZATEN ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

İsmini paylaşmak istemeyen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi, iş bulduklarını fakat tok karna çalıştıklarını, her şeyin çok pahalı olmasından dolayı geçinemediğini, Şanlıurfa’da yaşayan yerli halkın yabancı uyruklu vatandaşları ucuza çalıştırarak onlara haksızlık etiğini vurgulayara,k “İş buluyoruz ama tok karına çalışıyoruz. Çünkü işverenler tatmin edecek bir maaş vermiyorlar. İş var, gençler gidip çalışmıyor diyenler kendilerine köle alıyor. Günlük yani 12 saat çalış sana 250 TL para veriyorlar. Bu durumda çalışmamakta haklıyız. Şu an üniversite okuyorum ama bir türlü geçinemiyoruz. Bu ekonomide biz gençler olarak geçinmekte çok zorlanıyoruz.  Bin 250 TL burs veriyorlar. Verdikleri para hiç kimse yetmiyor. Genel olarak ekonomi çok kötü. Mülteci sıkıntısı zaten almış başını gidiyor. Yabancı uyruklular Urfa'ya geldikten sonra işsizlik daha da fazla arttı. Çünkü onlar vergi ödemiyorlar ucuz iş gücüne çalışıyorlar ama ben her yerde vergi veriyorum” dedi.

“HİÇBİR HAYALİM VE UMUDUM YOK”

Konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Onlar ise çok şeyden muaf tutuluyor. Yerli halkta da sıkıntı var. Yabancı çalıştırmak yerine kendi vatandaşlarını çalıştırabilirler. Sadece mültecilerle suç atmamak gerekir suçun yarısı da bizde. Biz adamları az parayla çalıştırıyoruz. Mültecilere ev ve iş vermezsen adamlar zaten burada durmazlar. Ülkelerine geri giderler ama biz ne yapıyoruz adamları iş ve ev veriyoruz sonra da gitsin diyoruz. Biz onları rahat bir yaşam sunuyoruz. Ucuza çalıştırıp sigorta yapmıyoruz. Sonra çıkıp Suriyeliler ekonomiyi bozuyor. Bu bizim de suçumuz kendimize bakmıyoruz. Sadece Suriyelilere suç atıyoruz bu tür durumlardan dolayı geleceğe dair hiçbir hayalim ve umudum yok.”

OY VERMİYORUZ DEYİP TEKRAR AYNI YÖNETİME OY VERİYORLAR

Türkiye’de geçinmenin çok zor olduğunu ve mevcut merkezi yönetime eleştirilerde bulunan Muhammed Akay, “Her yerde işsizlik çok fazla gençlerin durumu nasıl olacak hiç bilmiyorum. Şu an Türkiye'de yaşamak çok zor aslında bu millete müstahak biraz. Çünkü oy vermiyoruz deyip tekrar aynı yönetime oy veriyorlar. Kitapların fiyatı uçmuş. Ben geçen sene sınava hazırlandığımda kitapların fiyatları çok pahalıydı. Bazı arkadaşlarımız gidip fotokopi çektiriyorlardı. Ben de biraz fotokopi biraz kitap o şekilde sınava hazırlandım. Yaşlılara göre her şey on numara gidiyor. Yaşlılar önceden hastane yoktu şu an hastane var diyorlar.

AVRUPA MI BİZİ KISKANIYOR? YOKSA BİZ Mİ AVRUPA'YI KISKANIYORUZ?

 Bütün ülkeler gelişiyor bu normal bir şey. Gidin Almanya'ya bakın onlarda ikinci dünya savaşa girdi bizde ikinci dünya savaşına girdik. Onların gelişmişlik düzeyine bakın bir de Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine bakın. Onlar çok fazla gelişti biz daha Mardin kapısından atlayamadık. Şu an ki dünyayı eskiye göre kıyaslamayacaksın. Biz şuna bakacağız Avrupa mı bizi kıskanıyor mu? yoksa biz mi Avrupa'yı kıskanıyoruz? Gençleri siz hamal gibi çalıştırdığınızda bu şekilde tabii ki gençler çalışmaz. Gençlerin sesini duyun artık yeter. Gençlerin halini görüyorsunuz. Şimdi sokakta geçen insanlara sorun hangisi mutlu? Bu durumların düzeleceğine dair bir umudum yok” diyerek gençlerin sesinin duyulması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Şanlıurfa işsizlik sorunu Muhammed Akay