Şanlıurfa'da ki taksiciler akaryakıt zamlarına isyan etti!

TAKİP ET

Akaryakıta sürekli gelen zamlar vatandaşları ve sektörleri mağdur etmeye devam ediyor. Mağdur olan sektörlerden bir tanesi ise yapılan zamlar karşısında geçinemediklerini dile getiren sarı taksi şoförleri oldu.

Türkiye’de son günlerde akaryakıta sürekli zamlar geliyor. Bu zamlar beraberinde birçok ürünün zamlanmasına neden oluyor. Türkiye geneli zam konusunda yaşanan sorunlardan bir tanesi ise ticari taksi tariflerinin yüksek olması ve indir-bindir ücretlerinin az olması taksi şoförlerinin mağdur olmasına sebep olurken vatandaşlar ise bu ücretlerin yüksek olduğunu belirtiyor.

Taksi şoförleri akaryakıta gelen zamlar karşısında artık işi bırakma noktasına geldiklerini, yetkili kurumların onlara destek çıkmadığını ve sadece seçim zamanında onların dertlerini dinlediklerini açıklayarak istek ve sorunlarını Mikrofonlarımıza aktardılar.

Sanki bizimle dalga geçip oyun oynuyorlar

Şanlıurfa’da taksicilere destek çıkılmadığını, kazançlarının akaryakıt zamları karşısında eridiğini vurgulayan Taksi Şoförü Ali çiçek, “Şanlıurfa'da indi bindi 70 TL.Biz petrole gidiyoruz mazot parasını çıkaracak kadar karımız olmuyor. Çünkü günde sadece 2-3 işe kalkıyoruz. Biz bu şekilde eve mi geçindirelim, arabanın mazotunu mu dolduralım? Biz kendimize mi bakalım? Bu halimiz ne olacak? Mazot sürekli inip kalkıyor. Sanki bizimle dalga geçip oyun oynuyorlar. Mesela taksici esnaflarına mazotu sabit 30 TL de tutabilirler. Çünkü biz bu taksitleri ticaret amaçlı kullanıyoruz. Çiftçilere her konuda destek veriyorlar. Taksicilere de şoförler odası, belediye ve yetkili kişiler destek çıkabilir” dedi.

Şanlıurfa’da yaşayan yerli halk taksileri tercih etmiyor

Uzun yılardır taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Ali Çiçek, yabancılar olmazsa hiç iş yapamayacaklarını kaydederek şunları söyledi:

“Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum şartlarım hala aynı. Taksi fiyatları çok yüksek olduğu için model değiştiremiyoruz. Eski taksileri daha kullanıyoruz. Taksimetresiz hiçbir yere gitmiyoruz. Taksimetre açılış ücreti ise 20 TL’dir. Şanlıurfa’da yaşayan yerli halk taksileri tercih etmiyorlar. Genelde müşterilerimiz hep yabancı. Yabancılar da olmazsa zaten biz hiç iş yapamayız.”

“Taksici aç kalmış kimsenin umurunda değil”

Taksicilikle geçinemediğini ve Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşların taksi kullanmadıklarını aktaran Çiçek, “Kimse gelip taksicilik yapmıyor. Çünkü kazancı çok az. Mazot fiyatları düşürmesini istiyoruz. Şoförler odası ve yetkili kişiler taksicilere özellikle daha fazla yardımcı olmaları gerekiyor. Herkes koltuğunu almış oturuyor. Taksici aç kalmış kimsenin umurunda değil. Artık Şanlıurfa’dan çekip gitmemiz gerekiyor çünkü Şanlıurfa'da memnun değiliz. Şanlıurfalılar taksileri tercih etmiyor çünkü fiyatları çok yüksek buluyorlar. Ama mazot ve bizim giderlerimizden haberleri yok. Her yerde pahalılık var. Mazot olmuş 40 TL, sigara olmuş 50 TL, markette 5 kilo şeker 150 TL onun için taksi fiyatlarının pahalı olduğu söylenmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Seçimden sonra kimse uğramıyor”

Taksimetre fiyatlarının çok yüksek olduğunu, sadece bayram ve tatillerde işlerinin artığını altını çizen Ali Çiçek sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Diğer sektörlerde herkes kendi kafasına göre fiyat biçebiliyorlar. Ama biz bunu yapamıyoruz. Çünkü taksimetre de ne yazıyorsa o fiyatı alabiliyoruz. Taksimetre tariflerine 2000 TL olmuş. Burada 70 tane araba var. Bunu hesapladığımızda bu paralar nereye gidiyor ve bize de hizmet yok. Seçim zamanında herkes koltuk kapmak için yanımıza gelip vaatlerde bulunuyorlar. Ama seçimden sonra kimse bize uğramıyor. Geçen seçimde biri yanımıza geldi. Sadece bir tane buzdolabı istedik ondan sonra gitti bir daha geri gelmedi. İşlerimiz hafta sonları, okulların açıldığı zaman, tatillerde ve bayramlarda hareketlilik oluyor. Diğer zamanlar pek fazla işimiz olmuyor.”

Her şey çok pahalı olduğu için taksideki fiyatlar bizi kurtarmıyor

Sürekli gelen zamlardan dolayı takside belirlenen taksimetre kotalarının kendilerini kurtarmadığını, bir şoförün iki taksiye baktığına dikkat çeken taksi şoförü Ethem Alak “Ben 7 yıldır bu işle uğraşıyorum. Her şey çok pahalı olduğu için taksideki fiyatlar bizi kurtarmıyor. Çünkü ikide bir yakıta zam geliyor. Yakıta zam geldiği için de tarife ücretleri sürekli değişiyor. Daha tarife ücretini ödemeden yakıt zamlandığı için tekrar bir tarife yenilenmesi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de kazancımız bize yetmiyor. Yolcularımızı taksimetre ile götürüyoruz.

Bir şoför iki tane taksiye bakmak zorunda kalıyor

Taksimetre ile diğer fiyatlar uyuşmuyor. Biz taksiciler olarak ailelerimizi zor geçindiriyoruz. Burada her bir şoför iki tane taksiye bakıyor. Şu an burada 50 tane aracımız var ama sadece 20 tane şoför var. Çünkü bir taksi ile bir şoför geçinemiyor. O yüzden bir şoför iki tane taksiye bakmak zorunda kalıyor. 14 saat boyunca çalışıyoruz ve eve gittiğimizde de özel arama oldu mu? Tekrar işe çıkıyoruz ama yine de yetmiyor” dedi.

“Sıkıntılarımızın bir tanesi de taksimetre ücretlerinin hiç değişmemesidir”

Kendi sorunlarını sıralayan Ethem Alak, Şoförler Odası ve ulaştırma dairesinin kendileriyle ilgilenmediklerini ileri sürerek “Sıkıntılarımızın bir tanesi de taksimetre ücretlerinin hiç değişmemesidir. Şoförler odası, belediye ulaştırma dairesi yakıtı oranla tariflerimizi sürekli yükseltseler herhangi bir sıkıntı olmayacak. İkinci sıkıntımız ise taksimetre değişimi ücretidir. Çünkü fiyatı 2000 TL. Kumandayı okutuyorsunuz buna 2 bin TL veriyorsunuz. Burada hiçbir emek verilmiyor. Maliyeti belki 200 TL'dir ama bizden istenen 2 bin TL. Bu konuda net bir bilgimiz yok ama sorduğumuzda bakanlık kesiyor diyorlar” açıklamasında bulunarak yaşadıkları sorunları anlattı.

Seçimlerden sonra ÖTV rafa kaldırıldı

ÖTV indirimin tekrar gündeme gelmesini isteyen Ethem Alak sözlerini şu ifadelerde sonlandırdı:

“Bir de bize 2 yıldır sürekli ÖTV indirimi gelecek diyorlar. Araçları indirimli bir şekilde almamız için daha önce de bir uygulama vardı ama maalesef seçimlerden sonra bu uygulama rafa kaldırıldı. Arabalarımız genellikle hepsi eski. ÖTV indirimi olsaydı biz şu an hepimiz arabalarımızı yenilemiştik. Arabalar eski olduğu için 6 gün çalışıp bir gün ise sanayiye ya da akaryakıta veriyoruz kazancımızı. Müşterilerimiz de sıkıntı çekiyor. Çünkü parasıyla taksiye biniyor bindiği zamanda yeni araba istiyor. Eski arabalara binmek istemiyorlar. Yetkili kişilerden özellikle ÖTV indirimi tekrar gündeme getirimlerini istiyoruz.”

Şanlıurfa “akaryakıt zamları enflasyonu tırmandırıyor”