Şanlıurfa'da kiralık ev ve konut sorunu büyüyor

TAKİP ET

Depremin ve selin vurduğu Şanlıurfa'da konut satışları ve kiralık evler durma noktasına geldi. Bu duruma emlakçılar isyan etti. Yaşanan bu sorun nedeniyle hem öğrenciler hem memurlar ev bulma noktasında büyük sıkıntılar yaşıyor. Yüksek kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri ile emlakçılar iki arada kaldıklarını söyledi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde Şanlıurfa’da birçok ev yıkılırken 82 bin ev hasar aldı. Binlerce vatandaş depremden olumsuz etkilendi. Depremin yaraları sarılmaya devam edilirken bu sefer 15 Mart’ta sel felaketi meydana geldi. Yaşanan doğal afetler sonucu birçok vatandaş evsiz kaldı.

Sel ve deprem felaketinin yanı sıra dışarıdan çok fazla yabancı uyruklu vatandaşın kente göç etmesi üzerine kira ve ev fiyatları adeta tavan yaptı. Vatandaşlar bu zorlu süreçte ev bulmakta zorluk çekerken eğitim ve öğretimin başlamasına sayıla günler kala öğrenci ve memurların gelecek olması nedeniyle ev bulmak sıkıntısı gittikçe artmaya başladı. 

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan emlakçılar, deprem ve selden dolayı hasar alan Şanlıurfa’da konut yetersizliğinin ortaya çıktığını birde bunun üstüne ev sahiplerinin enflasyonu bahane ederek evlere sürekli zam yaptığını belirtti. Emlakçılar, 2 milyon nüfusa sahip olan kentin sürekli dışarıdan göç alması konut satışlarını ve kiralık ev sorunun ortaya çıkmasına neden olduğunu da ekledi.

Bu sorunların ortaya çıkması üzerine hem kente yaşayan insanlar hem de üniversitelerin açılış tarihi belli olması üzerine Şanlıurfa’ya gelecek olan öğrencilerin ve memurların kiralık ev bulmada sorunlar yaşayacağına değinen emlakçı Salih Altundağ,” Gelen kişiler evsiz kalabilirler” dedi.

“KİRALIK EV YOK BU YÜZDEN GELEN KİŞİLER EVSİZ KALABİLİRLER”

Şanlıurfa’da kiralık evlerin deprem ve selden dolayı azaldığını ve kente gelecek olan kişilerin sorun yaşayacağını aktaran Emlakçı Salih Altundağ, “Şu anda Urfa'da kiralık ev yok durumda. Çünkü depremde birçok ev hasar aldı ve hepsi yıkıldı. Depremden sonra da bazı illerden Şanlıurfa göç oldu ve o yüzden kiralık ev bulmak çok zor. Okulların açılmasına az kaldı öğrenci ve memurlar gelecek ama kiralık ev yok durumunda. Benim tavsiyem belediyeler ve kurumlar kente gelecek olanlar için konteyner kent yapması lazım çünkü; kiralık ev yok bu yüzden gelen kişiler evsiz kalabilirler” dedi.

“YAPTIRIM YAPACAĞIZ DİYORLAR AMA HER ŞEY SÖZDE KALIYOR”

Depremde birçok evin yıkılması, denetim eksikliği ve ev sahiplerinin kafasına göre zam yaptığını dile getiren Altundağ, “Depremde evlerin yıkılması ve daha sonra da evlerin hasar almasından sonra evler azaldı bu yüzden kiralık ev sıkıntısında sorun yaşanıyor. Bir de Şanlıurfa çok fazla dışarıdan göç aldı. Suriyelilerden dolayı kiralık ev sıkıntısı çıktı. Kiraların bu kadar yüksek olmasına ana etken deprem çünkü depremde evleri yıkıldı, çoğu evde hasar aldı. Şu an bunlar hepsi yıkılıyor ondan dolayı sorunlar ortaya çıktı ve kiralar yükseldi.

Fahiş kira fiyatlarının önüne geçemiyoruz, devlet bu konuda yaptırım yapması lazım. Mesela afişlerin fiyatı 10 bin lira ile 12 bin lira, biri çıkıp bu fiyatlar neden bu kadar yüksek diye sorgulaması lazım denetlemesi lazım. Yaptırım yapacağız diyorlar ama her şey sözde kalıyor. Sözde kalınca da herkes kafasına göre fiyat biçiyor. Geçen sene 3 bin lira olan ev bu yıl 7 bin ile 8 bin liraya veriyorlar. Bu şekilde olmaz bunların daha fazla denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLABİLİRLER

Altundağ konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Yüksek olmasını emlakçılara bağlıyorlar halbuki fiyatların yüksek olması emlakçılarla ilgisi yok. Mesela ev sahibi gelip benim evimi bu fiyata veriyorum diyor o öyle söyleyince senin yapacak bir şeyin kalmıyor. Bu yüzden dışarıdan gelecek olan öğrenciler ve öğretmenler mağdur olabilirler çünkü fiyatlar aldı başına gidiyor. Devlet yüzde 25 sınırını koyuyor ama ev sahipleri bu kararı dinlemeyip kafalarına göre bir fiyat biçiyorlar.

Biz öğrencilere ev veriyoruz. Çünkü gelen öğrenciler hepsi dışarıdan geliyor onlara ev vermemezlik yapmıyoruz. Herkes memur şartı ister çünkü adam verdiği evi tekrar temiz bir şekilde almak istiyor. Bir de depozito sorunundan dolayı bazıları gücü yetmediği zaman sonrasında sıkıntı çıkıyor parayı vermeden çıkıp gidiyorlar. Memurlarda böyle bir sıkıntı yaşanmıyor”

MİLLET KAFASINA GÖRE ZAM YAPIYOR

“Şu anda Şanlıurfa'da en ucuz kiralık evler Bahçelievler de 3 bin TL ile başlıyor. Bu evlerde de kombi ve doğal gaz yok. Ama Karaköprü'de kiralık evler 12 bin den başlayıp 18 bine kadar çıkıyor. Bunun olmasının sebebi bizleriz ne yapıyorsak biz kendi kendimize yapıyoruz. Devlet asgari ücret 11 bine çıkardı ondan sonra herkes zam yapmaya başladı. Millet kafasına göre zam yapıyor. Bu durumu biz yapıyoruz ve bize de müstahaktır. Çıkıp fiyatlar çok yüksek diye bağırıyorsun ama halbuki bunları da biz kendimiz yapıyoruz” dedi.

EVLERİN AZLIĞINI SEBEP OLARAK GÖSTERİYORLAR

Sadece Şanlıurfa’da değil genel olarak her yerde yüksek fiyatların olduğu, depreminde bu fiyatları tetiklediğini, öğrenci ve memurların ev bulmada sorunların yaşayacağını söyleyen Emlakçı Abdullah Cennetkuşu, “Genel konuşmak istiyorum sadece Urfa'da değil her yerde kiralık ev konusunda fahiş fiyatlar var. Sebep olarak da enflasyonu gösteriyorlar. Bir de depremde yıkılan evler oldu evlerin azlığını sebep olarak gösteriyorlar.

Öğrenciler memurlar geldiği zaman kiralık ev sıkıntısı yaşayabilirler bulsalar bile biraz yüksek fiyatları bulurlar. Depremden sonra ev fiyatları da kiralık ev fiyatları da ikisi de yükseldi. Sen bunları ev sahibine sorduğunda ev sahibi kendince haklı olduğunu söylüyor, kiracıya söylesen kiracı da geçim derdinden dolayı o daha kendisini haklı çıkarıyor. Biz emlakçılar olarak arada kalmışız” dedi.

DEPREMDE İNSANLAR BAĞ EVLERİNE VE MÜSTAKİL EVLERE YÖNELDİLER

Şanlıurfa’da fiyatı en düşük olan evlerin eski evler olduğunu söyleyen Cennetkuşu, “Şanlıurfa’da en düşük ev 3000'den başlıyor ama onlar da eski evler. Eşyalı, kombili, doğal gazlı ev oldu mu bu fiyatlar 15 bine kadar çıkıyor. Depremde insanlar bağ evlerine ve müstakil evlere yöneldiler. Geri geldiklerinde ise kiralık ev bulmada sıkıntı yaşadılar. Ev fiyatları ise bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Urfa'da düşük evler 700-800 binden başlıyor” açıklamasında bulundu.

İNSANLAR BİRAZ VİCDANEN DAVRANMALI VE VİCDANEN KARAR VERMELİ

Vatandaşlara “Vicdanen karar verin” diye seslenen Abdullah Cennetkuşu sözlerini şu şekilde noktaladı:

“İnsanlar biraz vicdanen davranmalı ve vicdanen karar vermeli artık çünkü zamları enflasyona bağlamanın bir anlamı yok. Ben bu evi bu fiyata bu adama kira verdiğim zaman vicdanım rahat mı içim rahat mı diyecek. Yüksek fiyata kira verirsin ama bu sefer de kiracı elektriği suyu doğalgaz ödemeden kaçıp gidiyor. Bu da emlakçıların en büyük sorunudur. Sonra bu faturalar emlakçının başına kalıyor.”

Şanlıurfa konut satışları kiralık evler Yüksek kira fiyatları